• ürettiği çok cüretkar tezlerden bir kısmının bu güne kadar bilimsel çevreler tarafından çürütülememiş olmasının nedeni basit olan yazar. çünkü bilinmeyene yapılan göndermeler yanlışlanamaz.
  • carl sagan velikovskinin astronomi ile ilgili fikirlerini yetersiz görse de arkeoloji ile ilgili yorumlarını ilgiyle okunacak kadar çarpıcı bulurmuş. bu görüşünü bir arkeolog arkadaşıyla paylaşmış. arkeolog arkadaşı ise tam tersi, velikovskinin arkeoloji ile ilgili fikirlerini yavan bulurken astronomi ile ilgili fikirlerinin ilgi çekici olduğunu söylemiş. carl sagan ve arkadaşı şöyle bi bakışmışlar. sonra önceden anlaşmışçasına yemekhaneye doğru yürümeye başlamışlar.
  • bilim dünyasının kemiklesmis değişmezlik ve kesinlik prensiplerini sarsan, teori ve argumanlariyla yildirimlari uzerine ceken bilim adami.
  • carl sagan broca'nın beyni kitabında velikovski hakkındaki bölümü, bu adamın yazdığı çarpışan dünyalar kitabının dini doğrulama girişimi olduğunu ifade ederek sonlanır.
  • carl sagan'a göre bir bilimadamından ziyade şarlatan olan şahsiyet. tabii ki kendisinden açıkça şarlatan olarak söz edilmiyor ama carl sagan'ı ve popüler olduğu dönemdeki bazı bilimadamlarını bir miktar öfkelendirmiş olduğu aşikar.. bunun sebebi ise popülaritesinin zirvesinde olduğu bir dönemde kendisine abartmayı seven bazı yazarlar tarafından "çağımızın newton'ı" gibi eşeğin kulağına su kaçıran bir tabirle nitelendirilmiş olması diye düşünüyorum..

    yine de ortaya attığı tezler - bilimsel olarak ekserisi imkansız yahut imkansıza yakın olmakla birlikte - son derece ilginç ve incelenmeye değerdir. bana göre kendisi bir bilimadamından ziyade komplo teorisyenidir.

    yakalamaya çalıştığı nokta ise son derece zekicedir. carl sagan da kendisinin yakalamaya çalıştığı noktaların bazılarına yazdığı antitezlerinde alternatif ve daha mantığa yatkın açıklamaları referans göstermeyi ihmal etmemiştir.
  • aslen psikiyatrist olan, astronomi ve arkeoloji ile bir nebze bile ilgisi olmayan, 1950 yilinda yayinladigi worlds in collision kitabiyla, astronomik, bilimsel bilgilere dayanmak yerine, eski mitoloji ve efsanelerin degisik bir sekilde yorumlanmasiyla -carpitilmasiyla!- dunyanin ve gezegenlerin ortaya cikisiyla ilgili fikirler one suren sahis, zecharia sitchin ve erich von daniken gibilerinin buyukbabasi.

    ortaya koydugu fikirler neresinden bakilirsa bakilsin bilimle alakali degil, eski mitolojilerden kendi teorilerini destekleyenlerini alip isine gelmeyeni kullanmamasi, isine gelenlerin bilimsel bulgularla catismasi sonucunda da tasi bilime atmasi ise isin cabasi. tabi bu mitolojilerin boyle absurd bir sekilde yorumlanma hakkini nerden aldigini sormak lazim ama neyse.

    (bkz: pseudoarcheology)
  • jeoloji, jeofizik, sosyoloji ve astronomi konularında çok cüretkar tezler üretip bu tezleri dipnotları sayfa metinlerinden daha fazla yer tutan kitaplarında sabırlı ve metodik bir dille anlatan ve bu güne kadar her nedense bilimsel çevreler tarafından çürütülememiş bilim adamı.
  • rusya 1895 doğumlu yazar. einstein ile beraber bilimsel bir derginin de editörlüğünü yapmıştır.yazdığı bir çok eser tartışmalara konu olmuş, iddia ettiği varsayımlardan dolayı kitapları yasaklanmıştır. 1979 da, abd de ölmüştür.

    ayrıca çok uzun araştırmalarımla, worlds in collision (çarpışan dünyalar) isimli kitabının sadece birinci cildini bulabildiğim yazardır kendisi. ikinci cildini hala aramaktayım.

    eserleri
    worlds in collision - çarpışan dünyalar
    ages in chaos - kargaşa içindeki devirler
    earth in upheaval - felaketler ortasındaki dünya
    oedipus and akhnaton - oedipus ve akhnaton
    people of the sea - deniz kavimleri
    ramses ıı and his time - ıı. ramses ve zamanı
    the time of isaiah and homer - isaiah ve homer devri
  • broca'nın beyni kitabında sagan kendisinin iddialarını çürütürken gözümün önüne, adı normalde veli olan ama değişik olsun diye velikovsky mahlasını takmış, yozgat merkez kıraathanesinde çay içerken oturup worlds in collasion kitabını yazmış bir amca geliyor.
hesabın var mı? giriş yap