• bir nevi jeneratör. hasta fibrilasyona girdiği zaman şok vererek kalbin atışını düzene sokar. annemin söylediğine göre* alınan bu şokun acısı başka hiçbir şeye benzemiyormuş. yaşandığı zaman, olayın psikolojik etkileri büyük bir korku, şok yenilen mekana uzun süre girememe, bu konudan konuşurken kekeme olmak gibi ortaya çıkabiliyor. hasta "çıkarın bu aleti benim içimden, öleyim daha iyi" diyebiliyor, öyle büyük bir acı duyuyor yani. ama sonuç olarak hayat kurtarıyor mu, kurtarıyor..
  • hastalıkların ve sağlıkla ilgili sorunların uluslararası istatistiksel sınıflaması: var olan hastalıkları kabul edilmiş kriterlere göre belirleyen bir kategoriler sistemi
  • the international statistical classification of diseases and related health problems in kisaltmasi.
    who tarafindan yayinlanir , son versiyonu icd-10 dur.
  • bir kalp pili turu. acik kalp ameliyati ile takilir. kalp durdugunda veya herhangi bir sorunda soklayarak calismasina dewam etmesini saglar. filmlerde veya hastanelerde gordugumuz elektro soklarin benzerini direk olay vuku buldugunda gerceklestirmektedir.
  • belirli dönemlerde yenilenen kodlar. icd-10 şu an kullanılan. türetilmiş hastalıklardan olsa gerek icd-11 yolda.
  • uluslararası hastalık skorlaması
  • kalp durduğunda tekrar çalıştıran bir alet. 2012 senesinden beri sol göğsümün içinde bulunmakta. entrylerde bahsi geçen şekilde, yediğiniz şokun acısını başka hiçbir şeyde hissedemezsiniz, kalbin içinden elektrik çarpmasının yarattığı hissiyat anlatılacak gibi değil.
    bluetooth bağlantısı ile bağlanılıp bilgiler alınabiliyor. dizüstü bilgisayara benzeyen bir dış cihazı aracılığı ile açılıp kapanabiliyor, pilin çalısması için gereken parametreler düzenleniyor.
  • kalp durması ihtimali olan kalp hastalıklarında takılan bir pil çeşidi, implante edilebilir kardiyak defibrilatör. icd takılması genel olarak iki temel amaçla uygulanır. daha önce kalp durması hikayesi olmayan yüksek riskli hastalarda ani ölümün önlenmesi ve kalp durması sonrası canlandırma işlemi ile hayata döndürülen hastalarda nükslerin önlenmesi. ayrıca kalp yetmezliğine sahip, takılması uygun görülen hastalarda sağkalımı arttırdığı ispatlanmıştır.
  • https://icd.who.int/en/ international classification of diseases 11th revision
    the global standard for diagnostic health information
    yani
    teşhis ve sıhhı bilgi için uluslararası standartlar kapsamında
    hastalıkların uluslararası sınıflandırılması, şu an onbirinci sürümü geçerlilikte.
    niye var, ne işe yarar, ne sorun çıkarabilir?
    1- niye var?
    her hastalığa bir harfli-rakamlı kod veriliyor, herkes gene hastalığın adını kendi bildiği gibi söylese de kayıtlarda ve uluslararası bilgilendirmelerde bu kod kullanılıyor, böylece herkes anlayabiliyor kaç kişi kolera olmuş, kaç kişi covid/19 olmus, vs..
    2- ne işe yarar?
    bir çok ülkede devlet insanların sağlığı için bütçe ayırıp hastaneler çalıştırır. doktorlar teşhis koyduklarında bu listeden bir hastalık olarak koyarlar.bu sayede devlet bilir ki parası saçma sapan adı duyulmadık konulara harcanmadı. hem de başka devletlerle kendini kıyaslayabilir.
    3- ne sorun çıkarabilir?
    eğer önemli bir hastalık o listede yok ise, doktorlar o teşhisi koyamaz, o hastalığa derman olduğu iddia edilen ilaçları yazamaz, o yüzden ilaç firmaları o listede olmayan hastalıklara karşı test, test kolaylaştırıcı alet, ilaç gibi şeyleri geliştirmeyi gelir getiremiyecek birer faaliyet olarak görüp yapmazlar. buna bu günlerde örnek, yaşlılık ihtiyarlık bu listede yok, gençleştirici ilaçlar, ölümsüzlük iksiri gibi şeyler bu yüzden yok. ama bilim adamları bunların teknik olarak yakın olduğunu iddia edebiliyorlar #134961606.
hesabın var mı? giriş yap