• saturn'un en ilginc uydusu olmakla kalmaz kendisi alenen bir cevize benzer.. yani bildiin ceviz.. nasil anlatayim ben size simdi..

    bu lapetus uydumuz delirircesine, cildirircasina donermis arkadaslar eskiden.. sonra birden "anam anam anam" diyip ekvatorundan ikiye ayrilmis.. ama simdi newton un hikmetinden sual olunmuycak formulleri ile aciklayabilecegim kütle cekim formulleri dahilinde iki yarim küresi birbirinden kopmak yerine birbiri icine girişivermis.. botle olunca bu uydunun ekvatoru alenen sira daglar (elma daglari, küre daglari ve toroslar olarak) seklinde sekillenmis.

    disaridan bakinca devasa (devasa'nin da bir siniri olmali neredeyse dünya kadar bu uydu) bir cevize benzeyen bu uydu boyle sekillenmis.. gecen gün stellarium ile gok yuzune bakiyorum orada kesfettim bunu.. tak dedim süpper bi bulus yapmisim gibi "weird space object.. satellite of saturn is like walnut rofl" diye nasaya mail attim.. dönmediler geri gotu kalkik ipneler..

    şuradan da boy fotosunu vereyim ben bu uydunun.. eski bi foto fakat. siyah beyaz 1970lerden..

    http://a52.g.akamaitech.net/…111_iod_iapetus_02.jpg
  • dünyamızın uydusu ay'ın üçte biri büyüklüğündeki saturn uydusu. "ay-ap-e-tüss" diye okunuyor. yarıküreleri arasındaki hem de açıklanamaz şekilde keskin bir geçişle birbirinden ayrılan renk farklılığının, diğer bir saturn uydusu phoebe'den yağan parçalardan kaynaklandığı yönünde bir teori bulunmaktaydı. fakat phobe ile iepetus'un koyu renkli bölgesinin birbirine çok benzememesi nedeniyle bu teori de pek kabul görmemekte. ayrıca burada bol miktarda su buzu bulunmakta.

    cassini bugünlerde iyice bir röntgenlemektedir bu tuhaf gök cismini, bakalım göndereceği resimlerden neler öğreneceğiz.

    http://www.nineplanets.org/iapetus.html
    .
  • yunan mitolojisinde uranus'un oglu, prometheus ve atlas'ın babası ve insanoglunun atası. (bkz: dıdısının dıdısı)
  • son bulgularla bağlantılı olarak kara olan tarafının satürn'ün tozlardan oluşan ve yeni keşfedilen toz halkası tarafından devamlı olarak toz yağmuruna maruz kalması sonucunda oluştuğu düşünülen satürn uydusu.*
  • yazar arthur c. clarke'ın 2001 a space odyssey adlı kitabında sozu edilen ; saturn'un , bir yarımkuresi tebesir beyazlıgında , diger yarım kuresi siyah olan kucuk boyutlu uydusu . yarımkureleri arasındaki keskin sınırlara sahip renk farklılıgının sebepleri henuz anlasılamamıs , yazar romanda bu farklılıga ilginc anlamlar yuklemistir . saturn sistemi'nin iki adet uzay aracı tarafından incelenmis olmasına ragmen bu anlasılmazlık dikkat cekicidir . uydu uzerinde uzay aracları tarafından gonderilen resimlerde , yazarın romanda kullandıgı "beyaz , cok duzgun , oval bir bolge uzerindeki siyah nokta" fenomenine rastlanması uzerine , yazar , "daha ayrıntılı incelenmemesi'ne sevinmeli mi , uzulmeli miyim , bilemiyorum" yorumunda bulunmustur .
  • 1671 yılında keşfedilen satürnün uydusu. çok az kayalık malzeme içerdiği ve buzdan oluştuğu düşünülüyor. bir yarım küresi, hafif kırmızımsı renk ile çok karanlık iken, diğer yarım küresi çok parlaktır. karanlık alan güneş sistemindeki en karanlık arazilerden biridir ve asfalttan daha karanlıktır. bu karanlık maddenin sebebi bilinmemektedir. uzaydan süpürülen karanlık maddeden oluştuğu veya uydu içinde akan bir şey olduğu tahmin ediliyor. başka bir teoriye göre, bu karanlık malzemenin uydu içinde derinden gelen metan püskürmeleri ile oluşabileceği düşünülmektedir. karanlık yüzeyin kraterlerden oldukça yoksun olması, bu malzemenin düzenli olarak yenilendiği gösteriyor.
  • farklı bir uyduluk anlayışı olan satürn uydusu.
    yörüngesi üstünde dolanırken bir yarımküresi daima daha ileride gider. ilginç olan, geride kalan yüz diğer orta boyutlu uydular gibi parlak buz yüzeydir. önde giden yüz ise siyahtır. araştırmacıların çıkardığı sonuca göre, satürn'ün en dışardaki yakalanmış uydusu phobe'ye çarpan göktaşlarından patlayan toprak parçacıkları sarmal hareketler yaparak iapetus'un önde giden yüzeyine yapışmıştır.
  • tam ekvatoru boyunca uzanan yüzlerce mil uzunluğunda büyük duvarından, anormal yüzy şekillerine, neredeyse tam bir oval oluşturan ve yüzeyin yaklaşık yarısını kaplayan kara maddesinden, satürn'ün diğer uydularından farklı yörüngesine ve son zamanlarda keşfedilen küreye pek de benzemeyen köşeli geometrisine varıncaya değin tüm güneş sisteminin en anormal uydusudur kendisi. cassini den gelen ve "gelmeyen" bilgilerle birlikte sis perdesi ve spekülasyonlar daha da artmış, iş yapay uyduya kadar varmıştır. arthur c. clarke tam 12'den vurmuşa benzemektedir.
  • bir tarafı buzlarla kaplı olduğundan ışığı yansıttığı için beyaz, diğer tarafı yanardağlar ve küllerle örülü olduğundan siyah görünen satürn uydusudur.
  • "ben birçok bakımdan phaidros'la beraberim, ama şunu kabul edemem: sevgi kronos'tan, iapetos'tan daha yaşlı olamaz." eflatun - symposion (agathon'un ağzından)
hesabın var mı? giriş yap