• (bkz: #144690662)

    şöyle bir şeydi: https://twitter.com/…arx/status/1479153917749600257

    yıllar sonra anlaşıldı ki, bu proje pek çok mühendisin de iddia ettiği gibi gerçek bir proje değildi. yerel yönetimlerin raylı sistemlere fon ayırmasını engellemek için bir iletişim çalışmasıydı.

    malum, elon musk tren değil araba satıcısı. hyperloop bugün yarın açılacak diye diye halkın raylı sistem talebini zayıflattı ve yöneticilerin buna bütçe ayırmasını engelledi ki kendisi daha çok araba satabilsin.

    komplo teorisi değil ha, musk'ın kendi itirafı: https://time.com/…n-musk-flaws-billionaire-visions/
  • 2019 ve sonrasında istanbul'un hedeflediği 776 km'lik metro hattı uzunluğunu 38 dakika içinde katedecek proje.
    el oğlu nelerle uğraşıyor arkadaş ne kadar boş şeyler değil mi ? oysa bunlarla uğraşmak yerine milyonlarca liralık masrafla olmayan metronun reklamını yapsalar daha çok sevilirler
  • henüz 2-3 öncesine kadar çok bilinmeyen bir fikir olmasına rağmen (çok bilinmeyen dedim dikkat ederseniz) kısa zamanda kaydadeğer bir yol katetmiş teknoloji. spacex şirketinin düzenlediği üniversiteler arası tasarım yarışmasını massachusetts institute of technology üniversitesi'nin takımı kazanmıştır.

    http://www.theverge.com/…perloop-competition-awards

    bu sırada bizim gençler ekşi sözlük'te elon musk'ın yahudi olup olmadığını tartışıyorlardı. önemli çünkü adamın yahudi olup olmaması. adam yahudiyse bileceğiz ki bütün bunların arkasında elders of zion, illuminati, papa, nadia comaneci ve paralel yapı var.
  • cok heyecan verici ancak temel prensipler acisindan saniyorum cok da yenilikci olmayan hizli toplu ulasim projesi. yayinlanan teknik raporu ustunkoru bir sekilde okudum. okumak isteyenler icin :

    http://www.teslamotors.com/…ges/hyperloop-alpha.pdf

    su haberde de yazdigi uzere presinpler acisindan varolan bir fikir. bugun japonya'da, almanya'da kullanilan maglev (magnetic leviation) trenleri hyperloop'da da bahsedilen linear induction motor'lari ile calismakta. bu trenlerin teorik olarak vakumda cok yuksek hizlara cikabildigi biliniyor. elon musk tamamen vakum kosullari olusturmanin getirecegi ekonomik yuku hesaba katarak dusuk basincli vakum ile bu problemi cozmeyi dusunmus. manyetik kaldirma yerine kapsulun onune koydugu bir compressor yardimi ile air suspension(hava suspansiyonu) kullaniyor. ayni zamanda bu compressor belli bir oranda itkiye de yardimci oluyor.

    cagdas ve ilerici ulasim sistemlerinin gelistirilmesi , yatirimlarin yapilmasi ve daha yeni sistemlere onculuk etmesi acisindan cok umut verici bir calisma. elon musk yaptigi islerde hep basarili olmus cok onemli bir girisimci. bu iste de basarili olacagindan hic suphem yok. paypal, tesla, spacex, solarcity, simdi de hyperloop.

    zamanda yolculuk editi: keske biraz şüphem olsaymış :)
  • san francisco ve los angeles arası yapılacak hızlı trenin maliyeti 60 milyar dolar iken, hyperloop ile 6 milyar dolara çözüm getirilebileceği ve saatte 570 km ila 1220 km hız arasında bir hıza sahip olacağı öngörülüyor.
  • saatteki hızı 1000 km'yi aşan 'havası alınmış tren' olarak adlandırılabilecek ulaşım aracıdır.

    hyperloop'un çalışma prensibi en özet haliyle :
    hyperloop havası alınmış tünellerin içinde oluşturulan manyetik alanlar sayesinde havada gitmektedir. biraz açarsak; içindeki havanın boşaltılması sayesinde sürtünmenin büyük ölçüde ortadan kalktığı vakum tünellerde hareket ediyor. sürtünmenin büyük ölçüde ortadan kalkması sayesinde de elektrikli motorun sağladığı enerjinin çok büyük bir kısmı (yaklaşık %90'ı) hızlanmaya yarıyor. neyse efendim bu tünellerin içerisinde hareket etmesi ve yolcu taşıması planlanan kapsüller var. bu kapsüllerde ise tekerlek bulunmuyor. bunun yerine kapsüller manyetik yastıklarla havaya kaldırılıyor (bu da sürtünmeyi azaltan başka bir faktör).

    insan hatası sebebiyle kaza yapma ihtimali neredeyse yok olarak varsayılan (örneğin, tünelinde tek başına hareket ettiği için başka bir araçla çarpışma şansı yok), insan sağlığına bir zararı bulunmayan, iklim şartlarından etkilenmeyen bir ulaşım aracından bahsediyoruz. ve bunu sunan kişinin elon musk olması henüz kullanımda olmayan bu araca peşin bir güven oluşturuyor.

    şahsımı oldukça heyecanlandıran, ilk bakışta uçuk görünen çok güzel bir proje. zaten herhangi bir konuda hiç öyle bilim sitelerinde falan gezinmeyeyim, kısa yoldan ufkum açılsın şöyle bir heyecan duyayım diyorsanız biricik idolüm elon musk bu aralar ne haltlar yiyo diye bi bakınmanız yeterlidir. ancak eloncığım, türkiye'de bizim de çok uçuk projelerimiz var. örneğin, asfalt yolun ortasına ayrı şerit ve bariyer çekip oradan giden otobüslere 'metrobüs' diyoruz. yaani belirteyim dedim.

    *****
    not: gelecekten geliyorum, entry'yi taa 2016 yilinda yazmisim ama gorunuse gore pek de iyi yaslanmamis. internette hyperloop'un neden hicbir zaman calismayacagina dair tonla kaynak var. su bir ornek. ha 2016'da elon musk'a "idolum" demisim bide, ki su an idolu birak kendisine baya ifrit oluyorum. bu entry'yi de silmiyotum. ibretlik dursun.
  • neden calismayacagina dair potansiyel problemleri fiziksel limitlerle birlikte anlatan guzel bir video:

    https://www.youtube.com/watch?v=rnfesa01llk

    elon musk == snake oil salesman
  • su anda üc tane firma ar-ge asamasinda hyperloop transportation technologies ve hyperloop technologies inc. birincisi birkac patenti almis ve daha cok calisani var, teknolojik kisminda daha ileride gözüküyor, ama ikincisi üretime daha yakin gibi duruyor cünkü daha önemli insanlari bünyelerinde toplamislar ve pr'ini iyi yapiyorlar, bu da yatirim alma sanslarini yükseltiyor. space-x ise ücüncü firma, yani elon musk'in bizzat kendi firmasi, pr'i elon musk üzerinden yapacak, ki geriden gelip sürpriz yapacak olan firma space-x gibi gözüküyor, "space-x hyperloop" diye satarsa digerlerinin pek sansi yok gibi yatirim konusunda. 3 firmada bir bütünün sadece bazi parcalari var, henüz baya alinmasi gereken yollari var. ücü de olgunlasabilir ve farkli yatirimlar alip üretime farkli markalarla gecebilir, ama abd hangisinden ihale alacak orasi önemli, yani ülkeyi hyper aglarla hangisine dösetecek. tahminim biri gelip en az iki firmayi alacak ve tek bir amac icin birlestirecek, at fava bekle. ama 10 yil falan bekle.
  • elon musk tarafından ortaya atılan yüksek hızlı ulaşım yöntemi.

    çalışma mantığı concorde marka uçak, railgun tipi silah ve air hockey masası ile benzerlik gösteren bu yeni nesil ulaşım yöntemi; elon musk tarafından hızlı olmasına ek olarak "teorik olarak ekonomik" ve "kesinlikle çok eğlenceli" olarak tanımlanıyor.

    [http://en.wikipedia.org/wiki/hyperloop http://en.wikipedia.org/wiki/hyperloop]
  • yüksek hızlarda eğilip bükülmenin de yüksek olacağı düşüncesiyle vibranyum adlı kompozitin de patentini aldıklarını okumuştum, kompozit çelikten 10kat daha dayanıklı ve ağırlığı da çeliğin 5'te biri.

    bu cihazın gideceği tünelin kazılması için iddia ettikleri maliyet de göze çarpıyor, her 400 metre için 1milyar dolar harcanacağını iletmişler. bu maliyet sanki biraz pembe bir tablo ortaya koyuyor, izleyip göreceğiz. zaten ülkece izlemekten başka yaptığımız bir çaba da bulunmuyor.
hesabın var mı? giriş yap