• --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    sultan abdülazizin hanımına asıldığı için görevden uzaklaştırılıp memleketi amasyaya sürgüne gönderilip orda halkı kumara alıştırdığı göreve geri çağırıldığında devlet adına abd li bir şirketten alınan silahlar için abd li şirketten büyük rüşvet aldığı söylenir. (bkz: bir darbenin anatomisi)

    sultan abdülaziz tahttan indirildiği gün hanımı neşerek kadın efendi zatürre olmuş ve ölmüştür. bu kadının kardeşi olan çerkez hasan efendi ablasının intikamını almak için hüseyin avni paşayı öldürmüştür.
  • bu hain şerefsiz itin torunları utanmadan dava açmışlar bir de fatih sultan mehmet köprüsü'nün (fsm) anadolu hisarı'ndaki ayaklarının olduğu 113 dönümlük arazinin dedelerine ait olduğu gerekçesiyle.
    haber eski biraz, yaklaşık 1 sene önce.
  • talebe ike arkadaşları onu eşek diye çağırırlardı. muhteris bir kişiliği vardı. antipatikti. seraskerliğe kadar yükseldi. mithat paşa ve avanesiyle birlikte sultan abdulaziz'i katlettiler. daha sonra sultan abdulaziz'in ikinci eşinin erkek kardeşi çerkez hasan kendisini eşek cennetine yollamak suretiyle eniştesi ve müslümanların halifesi olan sultan abdulaziz'in intikamını aldı.
  • bâzı sultanların, ki o sultan abdulaziz oluyor burada, akrabalarının(çerkez hasan) işlediği cürmün hesâbını ânında ve sâniyesinde kesip eşşek cennetine yolladığı bir adamdır.

    devrinin bütün önde gelenleri kendinden nefret ederdi. kumara, içkiye, gösterişe düşkündü. altındaki bâzı memurlarını uzak görevlere gönderip karılarını yalısına alır ve türlü ahlâksızlıklar irtikâb ederdi. muhteris kişiliği de buna eklenince tiksinilen bir insan olarak temâyüz etmişti devrinde. ama korkulduğu için kimse ses de edemezdi yaptığı pisliklere. korku böyle bir şey işte. bugün de aynısı olmuyor mu? kenan evrenlere, tayyib erdoğan'lara ses çıkmaması sevildiklerinden midir daha çok yoksa korkulduklarından mı?

    başmâbeynci âtıf bey ''hâtırât''ında ondan şöyle bahseder:

    ırz düşmeni bir şahıs olub kahbeler celbile geceleri işret ve şevk ile imrâr-ı evkât(zaman geçirmek) ve haber aldığı hüsünlü askerî zabitân haremlerinin kocalarını taşraya gönderüb ırzlarına tasallutle irtikâb-ı seyyiat(kötülük işlemek) eylediği karin-i vüsûk ve itimâldir.

    düpedüz kötü bir adam işte. ölümünden yıllar sonra bile birisi çıkıp ne alâkaysa kendini deli gibi savunup, övgü düzüyorsa muhtemelen kendisiyle ''kötülük'' ortak paydasında buluşuyordur. nefret insanlara neler yaptırıyor, çukurda yaşayanı daha da çukurlara, gayyâlara itiyor işte. adam atatürk'ü övmek için sultan abdulaziz'i yermesi gerektiğini, dahası bunu da hüseyin avni paşa diye devrinin kenan evren'i olan bir zâtı yücelterek yapabileceğine inanıyor..garip cidden. ''kötü'' olmak böyle bir şey bence.
  • kendisini öldüren çerkes hasan, ertesi gün beyazıt meydanında bir dut ağacında asılarak idam edilmiş, daha sonra tahta oturan 2. abdülhamid bu dut ağacını yerinden söktürüp attırmıştır.
  • işkembeden sallanılmış gene bakıyom. özgeçmişi aynen şöyle

    hüseyin avni paşa, 1820 yılında isparta gelendostta doğdu. istanbul'da medresede okudu. harbiye'ye girdi. 1848 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. bir süre harbiye mektebinde tabiye hocası olarak görev aldı. kırım savaşına katıldı. serdar-ı ekrem ömer paşa'nın kurmay başkanı, daha sonra da mektebi harbiyeyi şahane nazırı oldu. hassa müşiri ve serasker kaymakamlığına getirildi. girit kumandanı iken (1867), adanın valiliğine tayin edildi. 1868'de önceden vekalet ettiği seraskerlik makamına getirildi. mahmud nedim paşa sadrazam iken, seraskerlikten alındı. isparta'da on bir ay sürgünde kaldı (1871).sürgünde memleketi gelendosta geri dondu.

    affedilerek aydın valiliğine getirildi. daha sonra bahriye nazırı oldu. 1873'te ikinci defa seraskerliğe tayin edildi. 1874'te sadrazamlığa getirildi. on dört ay sonra azledilerek önce izmir, sonra da bursa valiliklerine gönderildi. dördüncü defa seraskerlik verildiği zaman yenilik taraftarlarıyla birleşti. sadrazam mütercim rüştü midhat ve süleyman paşa'nın sarayında toplanan vekiller heyeti, sultan abdülaziz'i indirerek yerine sultan beşinci murad'ı geçirdi. taht değişikliğinden sonra meşrutiyet isteyenlerle fikir ayrılığına düştü. özellikle midhat paşa ile anlaşamadı. sultan beşinci murad'ın saltanatı zamanında seraskerlikte kaldı. midhat paşa'nın sarayında yapılan vekiller heyeti toplantısına, sultan abdülaziz taraftarı çerkez hasan bir baskın düzenledi. hüseyin avni paşa'ya şahsi bir meseleden dolayı kırgın olan çerkez hasan, toplantı odasında hüseyin avni paşa'yı öldürdü (1876).
    kaynak: (bkz: http://www.osmanli700.gen.tr/kisiler/h13.html)
  • 1820 yılında isparta gelendost'ta doğdu. istanbul'da medresede okudu. harbiye'ye girdi. 1848 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. bir süre harbiye mektebinde tabiye hocası olarak görev aldı. kırım savaşına katıldı. serdar-ı ekrem ömer paşa'nın kurmay başkanı, daha sonra da mektebi harbiyeyi şahane nazırı oldu. hassa müşiri ve serasker kaymakamlığına getirildi. girit kumandanı iken (1867), adanın valiliğine tayin edildi. 1868'de önceden vekalet ettiği seraskerlik makamına getirildi. mahmud nedim paşa sadrazam iken, seraskerlikten alındı. isparta'da on bir ay sürgünde kaldı (1871). affedilerek aydın valiliğine getirildi. daha sonra bahriye nazırı oldu. 1873'te ikinci defa seraskerliğe tayin edildi. 1874'te sadrazamlığa getirildi. on dört ay sonra azledilerek önce izmir, sonra da bursa valiliklerine gönderildi. dördüncü defa seraskerlik verildiği zaman yenilik taraftarlarıyla birleşti. sadrazam mütercim rüştü, midhat ve süleyman paşa'nın sarayında toplanan vekiller heyeti, sultan abdülaziz'i indirerek yerine sultan beşinci murad'ı geçirdi.

    taht değişikliğinden sonra meşrutiyet isteyenlerle fikir ayrılığına düştü. özellikle midhat paşa ile anlaşamadı. sultan beşinci murad'ın saltanatı zamanında seraskerlikte kaldı. midhat paşa'nın sarayında yapılan vekiller heyeti toplantısına, sultan abdülaziz taraftarı çerkez hasan bir baskın düzenledi. çerkez hasan, toplantı odasında hüseyin avni paşa'yı öldürdü (1876).
  • örneği tarihimizde bolca bulunan cuntacı darbeci paşalardan sadece biridir.
  • 30 mayıs 1876 askeri darbesini yapan ve ülkenin geleceğini değiştiren cuntacı paşa. v. murat'a darbe gününü 31 mayıs olarak demişti, bir gün önce darbe yapması ve murat'ın odasına silahlı askerlerin dalması murat efendinin aklını kaçırmasına sebep olmuştur. bu da ıı. abdülhamit'in yolunu açtı, ki avni paşa ve tayfası için sonun başlangıcı bu olmuştur.
  • milli sosyal medya kahramanımız fuat avni'nin avni'sinin ilham kaynağı olduğunu düşündüğüm osmanlı paşası.
hesabın var mı? giriş yap