• 1970 yilinda jean piaget ve claude levi-strauss'nin calismalari uzerine karsilastirmali bir makele yazarak, the theory of multiple intelligences'da ilk resmi adimini atmis kisi.
  • "1. uluslararası yaşayan kuramcılar konferansı" kapsamında ülkemize gelecek olan psikologdur kendisi.
    yapılandırmacı eğitim sistemimizin önemli değerlerinden/gereklerinden biri olan çoklu zeka kuramının yaratıcısı olan bu kuramcıyla birebir etkileşimde bulunacak olmak, ülkemin eğitim bilimcileri için bir şanstır görüşündeyim.
  • çoklu zeka kuramını bulan yüce şahsiyettir. ona göre her insan bir değerdir ve tek yapmamız gereken hangi alanda zeki olduğumuzu bulmaktır. kuramında sekiz farklı zeka türünü deşifre etmiştir:

    1-sözel/dilsel : kelimelerin işlevlerine, anlamlarına duyarlılık
    2-mantıksal/matematiksel : sayısal ve mantıksal yapıları kavrama ve akıl yürütme
    3-uzamsal/görsel : görsel ve uzamsal dünyayı doğru olarak algılama
    4-fiziksel/bedensel : kişinin vücut herketlerini kontrol edebilmesi
    5-müziksel : ritm,ton vs. üretme ve değerlendirme
    6-sosyal : başkalarının harketlerini, güdülerini anlama
    7-bireysel : duygularının farkında olma , kendini anlayabilme
    8-doğa : doğaya duyarlılık
  • 1943 yılında doğan amerikalı bir psikologtur.
    (bkz: çoklu zeka kuramı)
  • hayatini etkileyen insanlar arasinda jerome bruner, norman geschwind, nelson goodman, patricia graham, erik erikson ve anne-babasini saymistir.
  • 21. yy da sanayilesmenin ortadan kalkip bireysel sanayilesmeye donulecegini ve girisimciligin hayatta kalmak icin gerekli bir ozellik olacagini vurgulamaktadır.

    tekrar ediyorum, hayatta kalmak.
  • app kuşağı(dijital dünyada kimlik, mahremiyet ve hayal gücü) isimli kitabın yazarı(katie davis'le birlikte)

    optimist yayınları türkçeye çevirip dağıtımını yapmakta,

    eğitimci akademisyenlere, öğretmenlere ve ebeveynlere tavsiye olunur.
  • kurama sonradan ek olarak;
    8. zeka olan doğacı zeka
    9. zeka olan varoluşsal zeka eklenmiştir.

    doğacı zeka daha önceden hangi gıda yenilebilir, hangi gıdayı tüketmek uzun vadede yararlı olur ve hangi ortamlar yaşamaya uygun gibi yetenekleri kapsar. fakat günümüzde bu beceriler kaybolduğu ve gerek klamadığı için yerini ürünleri pazarlamaya, yatırımlar için analitik düşünmeye ve yine beslenme gibi alanlara ilgi göstermeye bırakmıştır.

    varoluşsal zeka ise daha çok, insanlar neden savaşmaya meğillidir, niye kötülük hakim gibi sorular üzerinden düşünmeyi kapsar.
  • coklu zeka kurami egitimciler tarafindan benimsenmis ve zeka turlerine dayali ogretim etkinlikleri uzerine farkli modeller ortaya cikmistir.
  • howard gardner (d. 1943, pensilvanya), hâlen harvard üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden amerikalı psikologdur. çoklu zeka kuramını ortaya atan bilim adamıdır. 1981'de macarthur ödülü almıştır.

    standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zeka olduğuna dair geleneksel kuramı şiddetle eleştiren gardner, ilk kez 1983 yılında her bireyin birbirinden farklı pek çok zekasının olduğu ve bunların herbirinin kendine özgü bir biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya atmıştır. çoklu zeka kuramı, herhangi bir psikometrik aracın sonuçlarından yararlanmaz. zekanın biyopsikolojik bir potansiyel olduğunu ve kültürel değerlerden derinlemesine etkilendiğini savunur.

    zihin çerçeveleri: çoklu zeka kuramı adlı kitabında topladığı çalışmaları eğitim, sanat, bilişsel psikoloji ve tıp alanlarındaki görüş ve düşünüşleri yakından etkilemiş, bu alanlarda bir devrim yaratmıştır.

    harvard ve boston üniversitelerinde psikoloji profesörü olan howard gardner, tek zeka tipine karşı çıkarak insanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekaya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “çoklu zeka” (multiple intelligence) teorisini ortaya atmıştır.

    gardner'in ilk araştırmalarında yedi adet zeka tespit edilmiştir. bunlar sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, bedensel-kinestetik zeka, görsel-uzamsal zeka, müziksel-ritmik zeka, kişilerarası sosyal zeka ve içsel zekadır. daha sonra sekizinci zeka olan doğacı zeka da bunlara eklenmiştir. dokuzuncu zeka olduğu düşünülen varoluşsal zeka ise, halen araştırılmaktadır. bu zekaya biyolojik bir alan bulunamadığından, gardner, bu zekaya "yarım zeka" adını vermiştir ve bu zekayı listeye sonra ekleyebileceklerini belirtmiştir. her insanda bu zekaların tümü bulunur, ancak insanların yetenek ve yaratıcılıkları büyük farklılıklar gösterir. bir öğrencinin her zekasının ayrı ayrı güçlü yanları ve zayıflıkları işlenerek daha başarılı olması sağlanabilir. bu zeka türlerini bir sınıfın içinde entegre etmek, mevcut eğitim sistemini kökten değiştirmeyi gerektirir. gardner, psikometrik teori ve enformasyon işleme süreçleri hakkındaki kalıpları kırarak pek çok alandaki insan yetileri konusunda yeni bir kavram sunmuştur.

    kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/howard_gardner
hesabın var mı? giriş yap