• hindu bir tanıdığım bu inanıştaki inek meselesine şöyle bir cevap vermişti:

    ''bizim ineğe taptığımız falan yok, onu bir tanrı olarak falan da görmüyoruz, nedense bu soruyu oldukça sık duyuyoruz, bunlar nerede yazıyor bunları kim anlatıyor bilmiyorum. olayları nesnel değerlendirmemek gerekir. bizde inek çok değerli evet, fakak bu işin şöyle bir felsefesi ve dayanağı var: inek bize zarar vermez, boynuzları yok, canımızı acıtmaz, bizi ısırmaz, süt verir, et verir, derisini verir, dışkısı işe yarar, idrarı işe yarar, insancıldır, iyi niyetlidir, vericidir; yani neredeyse hayvanlar içerisinde 10 tam puanlık bir hayvan. başka hiçbir hayvan onun gibi faydalı olamıyor bu inanışta, ki gerçek de bu gibi sanki. bu nedenledir ki işin felsefi boyutunda inek sonsuz ''saygı duyulan'' bir hayvandır. her inanışta olduğu gibi bizde de saçmalayanlar, onu tanrı kılanlar, ilah kılanlar var. bu doğru değil. ineğin saygınlığı ve kutsallığı tamamen soyuttur.''

    adam ''gerçek hinduizm bu değil'' dedi bi de ayar verdi bana. bunu diyen de bangladeşli bir akademisyen bu arada. böyle okumuş etmiş adamlara inek minek derken dikkat etmek gerekiyor demek ki.

    onlara yöneltilen inek sorusu, bize sorulan deve soruları ayarında olabiliyor.
  • 420 bin tanrısı olan dinmiş. biz burada bir tanesini inkar edemiyoruz, hindistanlı ateist arkadaşlarıma kolay gelsin diyorum.
  • en buyuk ozelliklerinden biri kaderciliktir..

    basina herhangi bir husumet ya da hastalik gelen kimselere, o gunku ya da onceki yasamlarindan birinde islemis oldugu suclar sebebiyle tanrilarin o kisiye vermis oldugu ceza olarak bakilir. sozkonusu kisilere yardim etmek, tanrilarin isine karismak olacagindan gunah olarak tanimlanir.

    gunumuzde de her ne kadar modern devlet politikalariyla bu degistirilmeye calisilsa da hindistan'in kirsal kesimlerinde bu yaklasim bircok kisinin yasam bicimine yon verir.

    kadere karsi cikmanin suc oldugu dusuncesiyle dusuk kastlardan olan kimseler bunu sorun etmemeye alistirilmis, yonlendirilmislerdir. bu nedenle de hint toplumu icerisinde hiyerarsi cok onemli bir yer tutar, sosyal, ekonomik ya da guc acisindan ustun olanlar zayiflari ezme hakkini kendilerinde gorur, zayif olanlar da bunu kabul eder.
  • hinduizmin temelini şekillendiren tek bir felsefe yoktur.

    hinduizm belki de bu şekilde hem teorik alanda hem de uygulamada farklılıklar içerdiğinden dolayı dinler müzesi diye anılabilecek tek dini gelenektir.

    bu dinin bir kurucusu ya da kutsal kitabı yoktur.

    rig veda, upanishads ve bhagwad gita, hinduların kutsal metinleri olarak gösterilebilir.

    çoğu diğer dinlerin aksine, hinduizm tek bir ilaha tapınmayı öngörmez.

    bir hindu, shiva, vishnu, rama, krishna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan yüce ruha veya yıkılmaz ruha inanabilir ve hala hindu olarak anılabilir.

    bir yanında nihai gerçek yolunda bir arayış, diğer tarafında ise ruhlara, ağaçlara ve hayvanlara tapan mezhepler vardır.

    hinduizm’de sadece tanrı ve tanrıçalarla ilgili değil, güneş, ay, gezegenler, nehirler, okyanuslar, ağaçlar, ve hayvanlarla da ilgili festivaller ve törenler vardır.

    en popülerleri deepawali, holi, dussehra, ganesh chaturthi, pongal, janamasthmi ve shiva ratri festivalleridir.

    hinduizmi ilginç kılan ve hint geleneğini zenginleştirip renklendiren bu sayısız festival etkinlikleridir.

    hint mitolojisi ve yaşayan tanrılar mahabharata ve ramayana gibi epik kahramanların ölümsüz olduğuna ve insanlar gibi hayatta olduklarına inanılır.

    hinduizm tanrıları hem insanüstü hem de insan gibidir ve onlara karşı ayrı bir sıcaklık ve aşinalık duygusu vardır.

    hindistan’ın tamamında hinduların taptığı birçok tanrı ve tanrıça vardır.

    bunların arasında hinduizm için en önemli olanı sırasıyla yaratıcı, koruyucu ve yok edici olarak bilinen brahma, vishnu ve shiva üçlemesidir.
  • bir cok nesneyi kutsallastiran bir dindir soyle ki gunluk yasamdan bir ornek vermek gerekirse;

    stajer olarak hindistan'a gelmis kolombiyali bir arkadas yolda yurumektedir ve birden bacagina kramp girer. mini skim edalariyla ne yapacagini bilemeyen bu zat yakininda duran bir agaca destek amacli yaslanir. hemen cevreden bir kac hintli bizim elemana dogru bagirarak yaklasir.

    - no! tree! our god, holy!

    bizim eleman saskinlik icerisinde sorry falan der elemanlara ve ortamdan uzaklasir.
  • hinduizmde aslında tek tanrı vardir. yarattığı zaman brahma, koruduğu zaman vişnu, yok ettiği zaman şiva diye adlandırılır. hepsi de farklı şekillerde resmedilir. hindular o minik heykellere değil, onlar aracılığıyla tanrıya taparlar.
  • herhangi bir kisinin bu dine gecmesi mumkun degildir, nitekim hindu olunmaz hindu dogulur. ulkenin farkli bolgelerinde, tanrilarin ikonalari farkliliklar gosterir. tanrilarin tamamina degil de, birine (krishna, shiva, vishnu, brahma, vs) ya da birkacina tapan mezhepleri de mevcuttur.

    en buyuk kitabi bhagavat gita olmakla birlikte, mahabharata ve ramayana en buyuk iki destanidir. bu destanlar disinda yuzlerce hikayesi bulunmakla birlikte, bunlar diger ulkelerin mitolojileriyle benzerlikler gosterir.

    bu tanrilarin heykelleri ya da resimleri kutsal olmakla birlikte, dini torenler bu nesnelerin onunde yapilir.

    hindulardan bazilari, hz. muhammed'in kabe icinde bastonuyla yiktigi putlarin, hindu tanrilarinin heykelleri oldugunu savunur.
  • kast sistemi zırıltısı olmasa geçmeyi düşündüğüm dinimsi.
  • "religion as a lifestyle, lifestyle as a religion" şeklinde tanımlanan din. yani, bir yaşam biçimi olarak din, bir din olarak da yaşam biçimi. genel olarak amaç, kişinin mutluluğu araması ve mutlu olmasıdır.

    not: tırt kanal mtv, dünya üzerindeki gençlere "mutlu musunuz?" anketi yapıyor ve en mutlu gençler, hindistan'dan çıkıyor.*
  • dinleri ve inanç yapılarını inceleyen bir belgesel sırasında isminin altında "hunduizm uzmanı" yazan çukulata renkli bir amcamız şöyle diyor; "hunduizm ruhsal demokrasi demektir. hunduizm'de tanrıya yakarış, ona yaklaşım, onunla iletişim tamamiyle kişiselleştirilmiş ve kişiye özgüdür. hiçbir sınırlaması yoktur. insan kendisine en uygun nasılsa, o şekilde dinini yaşar. hunduizm'de 330 milyon tanrı vardır. insanlar dilediklerine dua edebilirler"

    en çok saygı gören tanrılarından biri olan, bilgeliği ve kutsanmışlığı simgeleyen ganeşa'ymış. geneşa aynı zamanda puding*in en güzel yeri anlamına da geliyormuş*.
hesabın var mı? giriş yap