• 1 şubat 1950 çarşamba, tarihli hürriyet gazetesi manşeti:
    "hidrojen bombası nihayet yapılıyor"

    "truman, bu müthiş silâhın imali için dün alâkadarlara emir verdi. atomdan bin defa daha tahripkâr olan bu bomba, amerika'nın ve dünyanın emniyetini sağlıyacak"

    dip not: gözünüzle görmeden inanmayabilirsiniz fakat evet aynen böyle yazıyor: "amerika'nın ve dünyanın emniyetini sağlıyacak"
  • hidrojen bombaları, en azından günümüzde üretilen yüksek güçlü olanları, yaygın kanaatin aksine enerjininin çoğunu çekirdek birleşmesinden alan füzyon bombaları değillerdir. aslında bu bombaların ortaya çıkardığı büyük enerjinin önemli bir kısmı fizyon'dan, çekirdek bölünmesinden gelir. füzyon, fizyonun etkinliğini arttırmak için kullanılır.

    en basit haliyle nükleer silahlar, krtik kütlenin altında kütlelere sahip bileşenlerin kısa bir sürede bir araya getirilmesi sonucunda kritik kütleyi aşması ve zincirleme reaksiyonu başlatması ile çalışırlar. zincirleme reaksiyon çok hızlı gerçekleştiği ve ortaya aniden çok büyük miktarlarda enerji çıktığı içindir ki asıl patlama kendi yakıtını parçalayarak kendi enerji kaynağını da yoketmiş olur. bombaların içerisine yerleştirilen uranyum ya da plutonyum'un önemli bir kısmı (%60-90) fizyona uğramadan etfara saçılır. fat boy'da bu oran %98'dir.

    hidrojen bombalarında ise durum şudur: önce ufak bir fizyon tepkimesi başlatılır. ortaya çıkan enerji çekirdek birleşmesi için gerekli sıcaklığı ve basıncı sağlar ve helyum füzyonu başlar. helyum füzyonu çevreye çok miktarda yüksek enerjili nötron yayar ki bu nötronlar da asıl patlayıcı olan uranyum ya da plutonyum'u fizyon'a uğratarak devasal enerjilerin ortaya çıkmasına sebep olurlar. yani hidrojen bombası aslında fizyon tarafından tetiklenen bir füzyon'un etkinleştirdiği fizyon bombalarıdırlar. helyum füzyonu ile ortaya çıkan nötronlar o kadar enerjitikdirler ki bunlarla u238'i bile etkin bir fizyona uğratmak mümkün olabilir.
  • amerika'nin ikinci dünya savasinda atom bombalarini kullanip "en büyük benim" demesinin ardindan sovyetler birligi calismalarina gaz verir ve atom bombasindan defalarca kez daha etkili olan hidrojen bombasini üretir. yaptiklari bu bombayi tüm dünyaya gösterip güc gösterisi yapmak isteyen sovyetler norvec'in kuzeyinde bi adada ilk hidrojen bombasini patlatirlar. bu bomba o kadar etkilidir ki bombayi adaya birakan ucagin pilotlarina bile hayatta kalma garantisi verilememistir. pilotlar parasütle yavaslatilmis sekilde inen bu bombadan ancak kil payi kurtularlar. bu bombanin gücü amerika'nin ikinci dünya savasi boyunca kullandigi tüm patlayicilardan 10 kat daha fazladir. 180 km'lik bi mesafeye kadar etrafindaki her seyi yok edebilecek bi güce sahiptir. sovyetler birligi'nin bu kadar abartili bi bomba üretme geregi duymasi ise amerika'daki isabetli silah sistemine sahip olmamasiyla aciklanir. sovyetler'e öyle etkili bi silah gerekmektedir ki hedef kesin olarak tutturulmak zorunda kalinmasin. hidrojen bombasi bu ihtiyaci fazlasiyla karsilar.
    yaptiklari hidrojen bombasini da sürekli daha agir ve daha etkili olacak sekilde gelistirmeye devam ederler. sonunda atesle oynadiklarini ve bu isin sonu olmadigini fark eden dünya gücleri bir daha ne karada ne denizde nükleer silah denemesi yapmama karari alirlar
  • üretilen modelleri sekizyüz kiloton ila altmış megaton arası olabilen nükleer silah. şu anda dünyadaki nükleer silahların %90 civarında bir kısmını oluşturmaktadır. patlatıldığında dünyayı filan uçurmaz, hatta altmış megatonluk bombalar sovyetler tarafından bir kaç kez denenmiştir sibiryada. etki alanı fisyon bombasının 4,5 km'sine karşın 80 kmdir.
  • hidrojen bombası fisyon füzyon ve güçlendirilmiş fisyon tepkimelerinden oluşan üç kademeli bir bombadır. bu üç kademeli tasarımı 4 -5- 6 kademeye arttırarak gigaton gücünde bombalar yapmak teorik olarak mümkündür. bu bombaların dünyaya çarpma ihtimali olan çok büyük göktaşlarının parçalanması veya rotasının değiştirilmesi için kullanılabileceği öne sürülmüştür. tabii böyle hoş amaçlar dışında nahoş kullanım alanları da olabilir.
  • -hidrojen bombasında hem çekirdek bölünmesi hem de kaynaşması gerçekleşir (fisyon-füzyon bombası).
    -bu bombada, hidrojen içeren bir madde bir atom bombasını çevrelemiştir.
    -atom bombasının patlamasıyla oluşan bölünme sonucu açığa çıkan enerji, hidrojen çekirdeklerinin birbirine yapışmasına, yani kaynaşmasına ve helyum atomları oluşmasına neden olur.
  • ilk defa denendiğinde denemenin yapıldığı takım adaların battığı, yerine yenilerinin çıktığı iddia edilen bombiş.
  • atom bombasındaki parçalanmanın aksine birleşme ile yüksek enerji açığa çıkartan fakat bu reaksiyonun oluşabilmesi için bir tetikleyici enerjiye ihtiyaç duyan bombadır. başka bir deyişle patlatılması için önceden patlatılan birkaç atom bombasının enerjisine ihtiyac duyulduğundan sanırım yapanlar bir gün bir ülkeyi yok etmemiz gerekirse hazır yok etmişken üstüne kıtayı da yok ederiz mantığıyla uğraşıp bulmuşlardır iyi halt etmişlerdir. zaten bu gidişle insanoğlunun yok oluşunu yine insanoğlu hazırlayacak.
  • bikini adasinin ve ordaki resiflerin amina koyan denemeleri ile amerikan hukumetinin muhte$em faydali eseridir kendisi.
    ku$aklar boyu kanser acisi cekmeye mahkum ettikleri zavallilara tazminat odemeyi kabul etmeleri ise bu konu da acilmi$ ve kazanilmi$ yegane dava olarak gorulur halen.
  • faliyete gecmesi icin bilmem kac tane atom bombasının atesleyici olarak kullanıldığı canover.. silir süpürür alimallah.. hele 0 noktasındaysanız ayvayı yediniz.. 0 sayısıyla özdeşleştiniz demektir..
    (bkz: olmak yada olmamak)
hesabın var mı? giriş yap