• hero's jourey amerikalı akademisyen joseph campbell tarafından ortaya atılmış bir teoridir. drama, hikaye anlatımı, efsane, dini ayin ve psikolojik gelişim konularında kullanılan bir teoridir. "kahraman" olarak bilinen başrol oyuncusunun arketip tipik macerasını anlatmayı, açıklamayı hedef edinmişdir.

    sonraları christopher vogler bunu sinemaya uyarlamıştır. aslen 17 aşamalı olan model, vogler'in düzenlemesi ile 12 maddelik bir hale gelmiştir ve aşağıdaki gibidir:

    aşamaları şu şekildedir.
    1. sıradan dünya
    kahramanımızın sıradan yaşadığı günleri gösterir. monoton sıkıcı bir hayat

    2. maceraya çağrı
    beklenmeyen bir olay gelişir ve kahramana çok acil ihtiyaç duyulur

    3. çağrının reddi
    kahraman ihtiyaç anında gelen çağrıyı bireysel sebepler ile reddeder

    4.mentor desteği
    bir mentor, bilge ya da bilgiç tarafından kahramana bir destek verilir

    5. macera eşiği
    kahramanı maceraya iten bir şey gerçekleşir ve kahraman fikrini değiştirip bilinmeyene doğru yol alır, maceraya dalar

    6. testler, müttefikler ve düşmanlar
    oluşan beklenmeyen durumun çözümü için çözüm yolları aranız, müttefikler toplanır, düşmanlar belirlenir

    7. yaklaşım
    kahraman ve bir araya gelen müttefikler bir plan yapar ve her şeyin normale dönmesi için çalışmalara başlanır

    8. deneme
    maceranın tam ortasında, ya da hikayenin tam ortasında kahramanın her zaman yapmaktan korktuğu bir olay olur ve kahramanımız bu korkusunu yener, kendi kendisine meydan okur ya da bir şeyini feda etmek zorunda kalır

    9. ödül
    ölümle yüzleşen kahramanımız başarılı olarak maceranın ödülünü alır. dünyayı ya da kurtarılması gereken her neyse onu kurtarır

    10. dönüş yolu
    bir çok hikayenin bu kısmında maceradan maceraya atlayan kahramanımız burada ödülünü almış bir şekilde eve yani hikayenin başladığı yere dönüş yapar; bazı hikayelerde de mutsuz son olur ve yine eksik bir şekilde eve dönülür

    11. diriliş
    her şeyin bittiği eve dönüşün gerçekleştiği düşünülen anda kahramanın bir şeyleri daha feda etmesi durumu; annesi, sevgilisi falan gibi değer verdiği bir figürü kaybeder ve bu olay sonunda iç dünyasında bir diriliş olur; bilgeliğe bürünülür ya da hayatın, sevginin, bir arada olmanın önemine vurgu yapılır

    12. iksir ile eve dönüş
    eve dönülür ve beklenmedik bir iksir ile düzeni bozulan sıradan dünya tekrar eski haline getirilir, bir çok hikayede normal haline dönen sıradan dünya daha iyi bir yer haline gelmiştir.

    kahramanın yolculuğu isimli paradigmaların hepsini şu kanalda farklı videolarda anlattım
    burada vogler, campbell, leeming ve cousineau'nun paradigmalarının farklarını da bulabilirsiniz.

    edit: linkler güncellendi / video linki eklendi / vogler, campbell, leeming ve cousineau farkı hakkında kısa bilgi eklendi.
  • çağdaş yazın ve sinemada en başarılı örnekleri the matrix, lotr falanken günümüzde uyduruk marvel origin filmlerine kadar düşmüş hikayecilik şablonu.
  • guy raz'in ted radio hour'in bir bolumunde harika bir sekilde ele aldigi konu.
    link
  • neredeyse tüm rpg oyunlardaki hikayeler birer hero's journey'dir. o hikayeleri çok övülen rpglerde temel kalıp plot kurma yapısından dışarı bile çıkılamamıştır yani. hatta fantasy'den dışarı çıkanları bile çok çok az; kingdom come, the division serisi, far cry primal, alpha protocol vs kaç etti?
  • vogler veya joseph campbell'in anlattığı şey öyle mistik ve mitolojiyle alakalı hiçbir sik değil baba. karakteri a noktasından b noktasına götürmeye yarayacak yani plotu oluşturacak en temel fiziksel ve mantıksal hareket modeli bu şekilde diye hikayeler bu şekilde ilerliyor. elbette daha da komplike düşünenler bu temel hero's journey kalıbını aşar ama birşeyin standartı var ve standart dışı hali var. bu hikayelerin standart hali mitoloji falanları siktir edin, monomyth gibi havalı sözcükleri de. mitler standart hikayeler oldukları için bu hikaye kalıbını kullanıyor, hikayeler mitlerin kalıbını değil.

    jung'ın tekrar eden motifsel bilinç bilmem ne sikimi zırvalıklarıyla da beraber değerlendirelim tüm bunları, bu adamların teorilerinin hiçbir siki açıkladıkları yok. elbette hikayelerde ev, aile, kahraman cart curt motifleri tekrar edecek veya plot kalıbı hero's journey formatında olacak. ama "so wat?" bu hayatta herşey birbirine benzer herşey, inanın tolkien'i modernist edebiyatın babası filan ilan edebilirsiniz(böyle makaleler var) benzerliklerine bakarak ama devil in the detail, detaylara inince herşey bambaşka bir çehreye bürünür.

    hikayeleri anlatmak için kullanılan bu kalıp teoriler tıpkı dini indirgemeci bir mantıkla ele almaya benziyor. bu narratif teorilerinin hiçbiri bugün neden hikaye söylediğimizi ve dinlediğimizi açıklayamaz, o oradan bu buradan geldi bla bla, bitmiş geçmiş geyik malzemesi tüm bunlar.
  • görüyorum ki kahramanın yolculuğu denen paradigma konusunda kafalar hep karışmış.

    bu durumu düzetmek için geldim. öncelikle şunu söylemeliyim ki; kahramanın yolculuğu diye türkçe'ye çevirilen şey aslında orjinali (bkz: the hero with a thousand faces) olan şeydir ve "bin yüzlü kahraman" ya da "kahramanın bin yüzü" olarak çevirilmesi gerekirdi.

    ama türkiye'de ne yazıkki isim çok güzel bir pazarlama taktiği olmalı ki; kahramanın yolculuğu olarak çevirilmiş ki, bu aslında joseph campbell'in hayatını anlatan belgeselin ve kitabın ismidir.

    her neyse, öyle ya da böyle bu konuda bir paradigma (yol haritası) vardır ki, bu her yerde yanlış olarak anlatılmaktadır. özellikle vogler'in yazarın yolculuğu isimli kitapta anlattığı (bkz: kahramanın yolculuğu) heryerde joseph campbell'in paradigması gibi anlatılmaktadır ki; hem doğru hem de yanlıştır. çünkü campbell'in modeli bu işlerin teee temeli olmakla birlikte, 4 defa evrim geçirdikten sonra sinema'ya vogler tarafınadn uyarlanmıştır ve bu en bilinen model olmakla birlikte, ingilizce bilmeyen halkımız ve ingilizce bilen ama araştırma yapmayı sevmeyen yabancılar tarafından youtube'da milyon izlenen videolarda vogler'in modeli campbell'in modeli olarak anlatılmaktadır.

    neyse ben campbell, vogler ve hatta ve hatta leeming ve cousineau'nın da kahramanın yolculuğu isimli paradigmalarını toparladım ve şurada anlattım.

    izlemek isterseniz kanalda yakında bu paradigmaları da tek tek anlatacağım. takip edebilirsiniz.
  • joseph campbell tarafından ortaya atılan the hero with a thousand faces isimli ve türkçe'ye kahramanın yolculuğu olarak çevirilmiş, bazı kaynaklarda kahramanın sonsuz yolculuğu olarak anılan paradigmayı aşama aşama (17'sini) anlattım.

    izlemek için buraya lütfen

    diğer modeller ile karıştırmayınız!
    12'li, 8'li olanlar campbell'e ait değildir.
  • joseph campbell tarafından geliştirilen "kahramanın yolculuğu" isimli paradigmanın dramatik, psikolojik ve manevi boyutlarını anlattım!

    izlemek için
  • veee beklenen video da geldi. kahramanın yolculuğu paradigmasını sinemaya uyarlayan phil cousineau'nun paradigmasını anlattım. kendisi bu paradigmanın mucidi olan joseph campbell'den de mentorluk almıştır. aynı zamanda joseph campbell'in hayatını anlatan bir film bir de kitap yazmıştır.

    neyse sözü uzattım. buyrun phil cousineau'nun kahramanın yolculuğu paradigması

    not: bu paradigma sinemada senaryo yazarken kullanılan ilk versiyondur.
hesabın var mı? giriş yap