• psa grup üretimi, açılımı "high pressure direct injection" olan turbo-dizel motor. benim gözümde piyasadaki en başarılı dizel ünitelerden. hem çok az yakar, hem de performansı ciddi tatmin eder (tabii ki bir dizele göre).

    1.6 hdi'ların 90 ve 92ps olanları düz mitsubishi marka turbo kullanırken, 110-115*-120ps* versiyonları garrett vgt* turbo kullanır. ayrıca 90lık motorlar üstten tek egzantrikli iken* 110 ve üstü olanlar üstten çift egzantriklidir*. yine aynı 1.6 olan versiyonların motor kodu dv6'dır. tam olarak 1560cc'dir. 110+ hp olanlarda ayrıca overboost özelliği de mevcuttur. (başka bir entry'de bahsettim fakat özet geçersek; 2000 devir sonrası tam gaz durumunda turbo basıncının ayarlanması ile ekstra tork (+35'e kadar) üretilmesidir. sollamalarda hayat kurtarır.

    1600 kiloluk citroen c5'in uzun yolda 4.5 lt/100km yakmasının yegane nedenidir ayrıca. bunun yanı sıra kullandığım kocaman bir hafif ticari olan citroen berlingo'ya 3.viteste dip gazda patinaj attırandır.*

    bu motorun gerçekten en iyilerden olduğu tescillidir bile denebilir. bu kadar üretici, bu kadar mühendis yanılıyor olamaz*

    volvo, mazda, toyota, bmw, mini, ford, citroen, peugeot ve 2018den itibaren opel, dizel ünite olarak hdi kullanır.

    ayrıca bu motor, özellikle aisin üretimi eat6 şanzıman ile harika bir uyum ile çalışır.
  • (bkz: hırbodizel)
  • dizel yakıt'ının yüksek basınç altında doğrudan yanma odasına püskürtülmesi ile kullanılan, peugeot tarafından geliştirilmiş dizel motor teknolojisi
  • high pressure direct injection
  • citroen marka otomobillerde de kullanilan teknoloji.
    (bkz: peugeot 206 hdi)
  • ihlas sigorta'yı satın alan sigorta şirketinin ismidir.
    (bkz: hdi sigorta)
  • psa grubunun gelistirdigi ve yakit ekonomisi ile meshur otomobil motoru.

    bakarsiniz opel'i satin aldiktan sonra 1.6 hdi astra, 2.0 hdi insignia, 2.0 thp (daha dogrusu artik puretech var) astra ve insignialar, 1.2 puretech corsalar falan goruruz. o les arabalara bu guzel motorlar konulursa cekilir hal alabilirler.
  • tam çevirisi yüksek basınçlı doğrudan püskürtme olan motor türü. psa group mühendisleri oturup az yakacak bir dizel motor geliştirelim demişler ve çözümü yüksek basınçta bulmuşlar. motorin, benzin ile kıyaslandığında yanması güç olan dolayısıyla verimi düşük olan bir yakıt türü. abiler de bu duruma çözüm olarak yakıtı doğrudan motora verelim ama olabildiğince ince iletelim ve daha yüksek basınç ile yakalım demişler. ve bu vesiyleyle hdi motorlar doğmuş ve dld ailesine katılmıştır. bu motorda ford mühendislerinin de çok büyük katkısı bulunmaktadır. motorun az yakarken yüksek performans verebilmesinin sırrı buradadır. özellikle 1.6 hdi ve 2.0 hdi olan versiyonlarda tork canavarına dönüşebilir ve bu durum sollamalarda bariz şekilde kendisini belli etmektedir. (bkz: ford dld engine)

    eğer bakımları aksatılmazsa, bu motor 200-300 bin gibi rakamlara performansından neredeyse hiçbir şey kaybetmeden gelebilir. şimdi bakım mevzusuna takılıp bu her dizel motor için geçerli diyenler çıkacaktır. onları yukarıdaki bakınızı araştırmaya ve cahilliklerini gidermeye davet ediyorum. fiat ve renault gibi markaların dizel motorları çok erken havlu atarken <araç motor istiyor abicim> cümleleri kulağınızda çınlar.

    öte yandan bu motorun yan arızaları da vardır. başlarda övdük şimdi de gömelim. yüksek basınçla içeri yakıt verme fikri, çok muazzam bir fikir değil. yani ilk defa psa mühendislerinin aklına geldiğini söylemek güç. örneğin hdi motorların yağ kaçakları diğer dizellere göre daha fazla olur ve daha erken başlar. bu sefer de <yağ kaçırmayan motor zaten yok ki> diyenler çıkacaktır. zaten aksini söylemiyorum sadece bu sıkıntının daha erken ortaya çıkacağını söylüyorum. çözümü de afilli bir bakım gerektirir fakat motor sıfırlamaktan daha ucuzdur. triger zamanı geldiğinde yağ poması ve devirdaim de değiştirilir ve sıkıntı bir miktar giderilir.

    bir öneri; hdi motorlarda uzun yola bağlı olarak yolculuk öncesi ve yolculuk sırasında yağ ölçümü yapılmalıdır. yağ kaçağı olan bir araç, menzile göre 1 litre yağı eksiltip sıkıntıya yol açabilir. motor yağı kapasitesi ile silindir sayısı arasında doğrudan bir ilişki vardır ancak bazı araçlarda motor teknolojisinden ötürü 4 litre yerine 3,5 litre gibi bir yağ haznesi bulunabilir. işte o motorun hdi olmadığını söylemek mümkündür.*

    öneri iki; hdi motorlarda 10.000'de 1 yağ ve filtre değişirseniz, yakıt tüketiminiz daha da az olur. türkiye gibi yakıtın pahalı olduğu bir ülkede erken aralıklarla yağ masrafı yapmak epey mantıklı. yeni yağ, eskimiş motordaki aşınmayı azaltır, sürtünme için gereken enerjiden tasarruf sağlar, piston ya da silindirdeki boşlukları giderir ve içerdeki kiri taşıyarak filtreye iletir. yani motorun performansını artırır. yüksek devirlere çıkmadan sakin kullanıyorsanız bu da ekstra bir yakıt avantajı sunar.

    uslu bir çocuk olursanız şirinleri görebilir ve 110 beygirlik 1.6 hdi ile istanbul trafiğinde 5,5/6 litre yakabilirsiniz.
  • psa-ford ortak üretimi bu motorların euro 6, 1.5 olanların tamamında 65 bin km sonrası triger kayışı değişimi için geri çağırma kampanyası bulunuyor. yeni takılan triger mevcuta göre daha kalın oluyor. motor kodları (duratorq dld-415 veya dv5)

    70-80 bin'lerden sonra triger kopabiliyormuş ve citroen, peugeot servislerinde siz söylemezseniz, onlar böyle bir kampanya olduğunu belirtmiyor.
  • dayanıklılık,uzun ömür ve yakıt tasarrufu konusunda aşmış bir dizel motordur. psa (peugeot-cıtroen) grubu tarafından geliştirilmiş bu motor;ford araçlarda tdci,volvo araçlarda d2,d3,d4 vb. isimlerle çok ufak değişikliklerle de kullanılmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap