13 entry daha
  • tam çevirisi yüksek basınçlı doğrudan püskürtme olan motor türü. psa group mühendisleri oturup az yakacak bir dizel motor geliştirelim demişler ve çözümü yüksek basınçta bulmuşlar. motorin, benzin ile kıyaslandığında yanması güç olan dolayısıyla verimi düşük olan bir yakıt türü. abiler de bu duruma çözüm olarak yakıtı doğrudan motora verelim ama olabildiğince ince iletelim ve daha yüksek basınç ile yakalım demişler. ve bu vesiyleyle hdi motorlar doğmuş ve dld ailesine katılmıştır. bu motorda ford mühendislerinin de çok büyük katkısı bulunmaktadır. motorun az yakarken yüksek performans verebilmesinin sırrı buradadır. özellikle 1.6 hdi ve 2.0 hdi olan versiyonlarda tork canavarına dönüşebilir ve bu durum sollamalarda bariz şekilde kendisini belli etmektedir. (bkz: ford dld engine)

    eğer bakımları aksatılmazsa, bu motor 200-300 bin gibi rakamlara performansından neredeyse hiçbir şey kaybetmeden gelebilir. şimdi bakım mevzusuna takılıp bu her dizel motor için geçerli diyenler çıkacaktır. onları yukarıdaki bakınızı araştırmaya ve cahilliklerini gidermeye davet ediyorum. fiat ve renault gibi markaların dizel motorları çok erken havlu atarken <araç motor istiyor abicim> cümleleri kulağınızda çınlar.

    öte yandan bu motorun yan arızaları da vardır. başlarda övdük şimdi de gömelim. yüksek basınçla içeri yakıt verme fikri, çok muazzam bir fikir değil. yani ilk defa psa mühendislerinin aklına geldiğini söylemek güç. örneğin hdi motorların yağ kaçakları diğer dizellere göre daha fazla olur ve daha erken başlar. bu sefer de <yağ kaçırmayan motor zaten yok ki> diyenler çıkacaktır. zaten aksini söylemiyorum sadece bu sıkıntının daha erken ortaya çıkacağını söylüyorum. çözümü de afilli bir bakım gerektirir fakat motor sıfırlamaktan daha ucuzdur. triger zamanı geldiğinde yağ poması ve devirdaim de değiştirilir ve sıkıntı bir miktar giderilir.

    bir öneri; hdi motorlarda uzun yola bağlı olarak yolculuk öncesi ve yolculuk sırasında yağ ölçümü yapılmalıdır. yağ kaçağı olan bir araç, menzile göre 1 litre yağı eksiltip sıkıntıya yol açabilir. motor yağı kapasitesi ile silindir sayısı arasında doğrudan bir ilişki vardır ancak bazı araçlarda motor teknolojisinden ötürü 4 litre yerine 3,5 litre gibi bir yağ haznesi bulunabilir. işte o motorun hdi olmadığını söylemek mümkündür.*

    öneri iki; hdi motorlarda 10.000'de 1 yağ ve filtre değişirseniz, yakıt tüketiminiz daha da az olur. türkiye gibi yakıtın pahalı olduğu bir ülkede erken aralıklarla yağ masrafı yapmak epey mantıklı. yeni yağ, eskimiş motordaki aşınmayı azaltır, sürtünme için gereken enerjiden tasarruf sağlar, piston ya da silindirdeki boşlukları giderir ve içerdeki kiri taşıyarak filtreye iletir. yani motorun performansını artırır. yüksek devirlere çıkmadan sakin kullanıyorsanız bu da ekstra bir yakıt avantajı sunar.

    uslu bir çocuk olursanız şirinleri görebilir ve 110 beygirlik 1.6 hdi ile istanbul trafiğinde 5,5/6 litre yakabilirsiniz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap