• ingiltere'de cleveland'in ilcesi. (bkz: county)
    (bkz: ukte dolmasi)
  • ingiltere`nin kuzey dogusunda yer alan yerlesim yeri, kuzeyindeki en buyuk sehir newcastle, guneyindeki ise middlesbrough`dur. marinasi, yuk limani ve yerli halkin gecmiste bir maymunu asmasi ile meshurdur.
  • fransız casusu olduğuna hükmedilen maymunun idamı

    cehaletin,ırkçılığın ve ötekileştirmenin uç noktası
    ...
    hikaye napolyon savaşları sırasında, yani 19.yy’ın başlarında ingiltere’nin hartlepool kasabasında geçiyor. fransız işgalinin ve casusluk faaliyetlerinin halkta ciddi bir şekilde paranoya yaptığı bir dönem. balıkçılar fırtınaya yakalanıp batan bir fransız gemisinden karaya çıkan asker üniformalı bir maymun yakalıyorlar. sonunda maymun için kasabanın ortasında bir mahkeme kuruluyor,suçlamalara elle tutulur bir cevap veremeyen ‘’fransız askeri(!)’’nin, fransız casusu olduğuna kanaat getirip asıyorlar. biraz düşünseler, maymunun gemiciler tarafından eğlence olsun diye o şekilde giydirilmiş olduğunu anlamaları gerekirdi ama işte, hikayeyi de utanç verici kılan bu yanlış / eksik anlama.

    hartlepool kasabası sakinleri 1800lerin başından beri anlatılan bu hikayeden dolayı önceleri utanıyorlar tabii. hatta üstlerine alınmıyorlar, maymunun hartlepool’da sahile çıktığını ama rakip kasaba onu darlington’luların astığını söylüyorlar. tabii darlington’lular da özellikle futbol maçlarında karşı tarafı yani hartlepool united fc’yi “monkey hanger” yani maymun asıcı diye kızdırıyorlar. gerçi aradan zaman geçince hartlepool halkı artık bu hikayeyi bir utanç kaynağı olarak görmüyor, geçmişle ilgili hoş bir efsane olarak algılıyor. hatta futbol takımları maskot olarak “h’angus the monkey” adını verdikleri futbol formalı bir maymun figürü kullanmaya başlıyorlar. herkesin çok sevdiği bu maskot figürünün kıyafetiyle 2002 yılında seçim kampanyası yürüten belediye başkanının da iki kez üst üste seçimleri kazandığı da bilgiler arasında.

    geçmişin utanç verici bir aptallık hikayesi bugün yerel bir motife, bir efsaneye dönüştürülmüş. öyle ki hartlepool limanında bir de küçük maymun heykeli var, o günlerin anısına…
  • burali olanlar monkey hangers olayini gururla anlatmaktadir, ilginc.

    bir turizm ugruna ya râb, ne gunesler batiyor..
  • alev alatlı, kelebek etkisi - 15 mayıs 2016 (kusurlu eğitimin verdiği hasarlar) programının girişinde başlığa konu olan "maymun cellatları" vakasını aktararak ırkçılığın vehametini örneklendirir ardından ters yüz edilmiş ırkçılık konusunda da bilgilendirici biir konuşma yapar.
  • hikayeye göre 1800'lü yıllarda napolyon savaşları devam ederken bu şehrin açıklarında bir fransız gemisi batmış. gemiden ise yarı ölü şekilde kıyıya vuran bir maymun kurtulmuş.

    köy sakinleri daha önce ne bir fransız ne de maymun görmedikleri için hemen hüküm verip, maymunu fransız ajanı ilan edip, asmışlar. sebeb ise maymunun çıkardığı homurdanmaları fransızca diye düşünmeleri, cehalet ne kötü şey...

    tabi bunlar gerçek mi bilinmez yalnız günümüzde bununla gururlanırlar. "maymun asıcıları" olarak anılmaları ve maskot olarak asılmış bir maymun seçmeleri irete ediyor.

    (bkz: hartlepool rovers)

    görsel
hesabın var mı? giriş yap