• bir insanin ya da herhangi bir nesnenin hakkindaki genel izlenimin, bu adi gecen insanin ya da herhangi bir nesnenin daha ozel durumlarda biraktigi / birakacagi izlenimin onune gecmesi...
    soyle ki, iyi biri oldugunu dusundugunuz bir arkadasinizin*, cogu zaman, baskalarina karsi kotu davrandigini fark etmiyorsunuz, hatta onu daha objektif degerlendirebilen digerlerine karsi savunmak zorunda kaliyorsunuz...
  • bu etki dış görünüşleri güzel olan insanların içlerinin de güzel, yani iyi insanlar olduklarına olan inancı yaratır.
    (bkz: melek gibi kadın)
    (bkz: hem guzel hem zeki)
  • kişinin bir özelliğinden yola çıkıp kişi hakkında genel yargıya varma hatasıdır. bu hataya düşmek yapılan değerleme veya araştırmayı geçersiz kılar.
  • bir insanın, sevdiği birinin yaptığı herşeyi şirin görmesi anlamına gelen ingilizce psikoloji terimi.
    bazıları türkçeye hale etkisi diye çeviriyo.
    (bkz: hale)
  • halo etkisi, fiziksel olarak çekici kişilerin, doğru olmasa bile, olumlu bir dizi başka niteliğe de sahip olarak algılanmalarıdır. güzel bir kızın sempatik veya zeki olmasını beklemek gibi bir şeydir. kişisel ilişkilerde olumlu bir izlenim yaratmak için öncelikle bakımlı ve çekici olunmalıdır ki diğer insanların bakış açıları da olumlu olsun.

    halo etkisi her zaman olumlu düşünce ve tutumlarla desteklenmez; bakımsız ve özensiz olan birisinin yarattığı etki de olumsuz olmaktadır. diğer bir deyişle halo etkisini karşıdakinin bıraktığı izlenime göre algılanma düzeyi olarak yorumlayabiliriz.

    o halde, ilişkilerde kişisel bağları güçlendirmenin en önemli yolu yaratılan olumlu halo etkisinde yatmaktadır diyebiliriz.
  • genelleme hatasi olarak da bilinir. gozlemcinin birey hakkindaki genel gorus inanis ve kanisini bireyin ozel ve farkli bir diger niteligine genellemesi durumudur.

    ornegin, iyi giyindiysen iyi birisindir. zit olarak kotu giyindiysen tehlikeli birisindir. genel olarak iyi giyimli bir adamindan ilk anda zarar gelmez. ama kotu giyimli birisi ilk anda bile sana zarar verebilir ve tehlikelidir.*

    insanin dis gorununun iyi olmasi karsisindaki insanin davranisini ve kararini etkiliyor mu?
    bunu sosyal deneyde gorelim.

    buyrun:
    business man vs homeless

    ayrica
    zit etki icin
    (bkz: horn etkisi)
  • "jerzy kosinski’nin adımlar* adlı romanı, 1969’da kurgu dalında amerikan ulusal kitap ödülü aldı. sekiz yıl sonra bir şakacı kitabı yeniden yazdı ve dosyayı, başlıksız halde ve sahte bir isimle, kitabı ilk yayımlayan random house da dahil olmak üzere, abd’deki başlıca on dört yayınevine ve on üç edebiyat ajansına gönderdi. gönderilen yirmi yedi kurumdan biri bile kitabın zaten yayımlanmış olduğunu fark etmedi. dahası yirmi yedisi de dosyayı reddetti. halbuki tek eksiği hale etkisi yaratacak “jerzy kosinski” ismiydi: isim olmayınca önemsiz bir kitap gibi görülmüştü."
    norman stuart sutherland - irrationality
  • her güzel kadının iyi olduğunu veya her yakışıklı adamın düzgün olduğunu düşünmek gibidir.
  • güzel insanların yaptığı çirkin şeylerin, çirkin insanların yaptığı güzel şeylerden bile daha çok beğeni alması durumu. ya da tam tersi bir örnek olarak; uzun zaman hayranlıkla dinlediğiniz bir dj'in fotoğrafını görünce ondan soğumanız ve dinlemeyi azaltarak bırakmanız.

    kısacası hayatın çirkinlere attığı kazıklardan biri.
  • standart testlere dayanmadan yapılan bir iş görüşmesinde örneğin mülakatta görüşülen kişiye karşı görşmecinin kişisel izlenimlerinin, (misal bjk taraftarı patronun gsli kurbana gıcık olması) ve kararında bunun etkisinde kalması olarak görülür.
hesabın var mı? giriş yap