• robert silverberg'in gianni isimli bilim kurgu hikayesine konu olmuş, hikaye içerisinde resürrekte olmuş muhteşem besteci.
    (bkz: radiohead/@kontra)

    mozart 35 yaşında nalları dikmeseydi de 65'i görseydi birşey değişmeyecekti belki, ancak pergolesi 35'ini görse idi ne olacaktı, müzik nasıl inkişaf edecekti bilinmez.. zira pergolesi'nin 26 yasinda ölmeden hemen önce ulastigi muzik yazisi, normal sartlar altinda ancak yuzyili devirip her seyi yasayip, her muzikal yoldan uc defa gecmis bir dehanin gelebilecegi bir durulukta. erken olumunun dinleyiciye verdigi aci, temelde bundan kaynaklaniyor.

    evet, her olum erken olum ama pergolesi'ninki de hic olmadi be ustam.
  • 18. yy'da yasamis, doneminde intermezzolariyla begeni toplamis, ancak gunumuzde son yapiti olan ve eski yapitlarindan oldukca farkli bir tarzda yazdigi "stabat mater"iyle taninan italyan besteci.
  • 2 aralık'ta caddebostan kültür merkezi'nde, 280. ölüm yıldönümünde pergolesi'yi anma konseri düzenleniyor. carlo rizzari’nin yöneteceği konserde, george emmanuel lazaridis, w. a. mozart’ın do minör piyano konçertosu’nu, ferda yetişer ve feryal türkoğlu ise g. b. pergolesi’nin stabat mater eserini, istanbul devlet senfoni orkestrası eşliğinde seslendirecek.
  • pergolesi salve regina ve in coelestibus regnis'i gibi iki demir leblebisi daha olan, 1736 yılında 26 yaşında muhtemelen veremden öldüğünde mirası halasına verilen ve bazıları tarafından mozart'a gerek ikisinin de ölümlerine doğru başyapıtlar bestelemesi, gerekse de toplu mezara gömülmeleri açısından benzetilen besteci.
  • 4 ocak 1710 – 16 mart 1736 tarihleri arasında yaşamıştır.
  • tanrı aşkına!
    http://www.youtube.com/watch?v=70rt_czmtj4

    kişiyi eserleri ile kendinden geçmeye mahkum bırakan deha.
  • 1710 tarihine doğuyor. döneme göre tamam ama bugünle kıyaslayınca çok kısa yaşıyor. aynı yıllarda 1705'te farinelli il castrato da doğuyor.

    farinelli filminde (1994), farinelli'ye pergolesi'nin salve regina eserini söyletirler. gerçek hayatta da söylemiş midir, bilemiyorum ama filmde tarihsel kronolojiye uyum sağlamak adına söylediğini varsayabiliriz. gerçek hayatta söylediyse, orda o yorumu canlı canlı dinleyenler ne şanslıdır.

    https://www.youtube.com/…ufilter=null&v=djbeb8ozg4w

    26 yıllık yaşama 300 yıl sonraya kalabilecek eserler bırakmak... eserleri çok da karanlık gelmiştir bana. karanlık ama heyecanlı. o yaşların veya dönemin getirdiği, heyecanlı bir yaşam anlamı, din, ölüm, varoluş sorgusu belki de..

    bu arada asıl adı giovanni battista draghi ama kendisine pergolesi mahlasını seçiyor. bunun ne anlama geldiğini ise dönemin italyancasına hakim arkadaşlar umarım açıklarlar. ben de merak ediyorum.
  • "complete keyboard works of pergolesi" adlı kitapta sadece 6 sonat ve 3 süiti bulunan besteci. sonatları kısa ve tek bölümlüdür. ayrıca dönemindeki resim ve heykel sanatından da çok etkilenmiştir *. re minör olan 3. süitindeki gavotta temaları daha sonradan stravinsky tarafından pulcinella adlı bale eserinin süitinde kullanılmıştır.
  • (bkz: pulcinella)
  • bir baska underrated klasik donem bestecisi. ayni donemin en baba 3 bestecisi olan haydn, mozart, beethoven'in hepsinden once dunyaya geliyor ve bence onlara da ilham oluyor. ozellikle keman odakli allegrolari haydn ve mozart'tan tanidik ogeler barindiriyor. bu 3'luden en yaslisi olan haydn 4 yasindayken pergolesi vefat ediyor, henuz 26 yasinda.
    https://www.youtube.com/watch?v=crun4veflhg
hesabın var mı? giriş yap