• bu katsayının 1 olduğu bir ülkede bütün servet tek bir kişinin elinde toplanmış olur, bu da tez sınav sorumdu söylemeden edemicem.
  • 0-1 arasinda bagimsiz bir rakam olup, bir ekonominin ideal gelir dagilimindan sapmasini sayisal olarak ifade eder.
    dunya olceginde gelir esitsizligini gosteren gini katsayisinin 1965’te 0.66, 1980’de 0.68, 1990’da 0.74’e yukselmesi, kuresellesme surecinin derinlesmesi ile uluslararasi gelirin dagilimindaki esitsizligin derinlesmesi arasinda yakin iliskinin varligi belgelenmektedir.
  • gelir dagilimi e$itsizligini olcerken kullanilir. sayi arttikca e$itsizlik de artar.
  • bir ülkede gelir dağılımındaki adaletsizlik ne kadar fazlaysa gini katsayısı o kadar büyüktür. bu katsayı sıfıra yaklaştıkça, gelir dağılımındaki adaletsizliğin azaldığı anlamı ortaya çıkar. ayrıca, lorenz eğrisi analizinde eşitsizlik ölçüsü olarak kullanılan bir katsayıdır. eşitsizlik arttıkça, 45 doğrusu ile eğri arasındaki alan da büyür. gini katsayısı sıfır olduğunda eşitlik sağlanmış olur.
  • italyan istatistikci corrado gini tarafindan 1912 yilinda yayinlanan "variabilità e mutabilità" calismasiyla ortaya konmustur.
  • 0.4'e kadar iyi bir dağılım olduğunu, 0.5'ten fazlası dağılımın eşit olmadığını gösterir. y ekseninin yüzde olarak kümülatif gelir, x eksenininse yüzde olarak gelir sahipleri olduğu grafikte, içbükey lorenz eğrisiyle 45 doğrusu arasında kalan alanın 45 doğrusunun altında kalan tüm alana oranıdır gini. ancak, zaman içinde ülkeler arası gini karşılaştırmasının zor olacağı da söylenir çünkü değişik şekillerdeki lorenz eğrileri aynı gini katsayısını verebilir. ayrıca, sayısal olarak küçük olduğu için (0-1), büyük değişiklikler çok küçük oynamalar getirir, bu yüzden değişiklikleri yeterince iyi yansıtmayabilir.
  • son verilerde türkiye'nin 10.000'de 2 bir iyileşmeyle(!) konuşlandığı, gelir eşitsizliğini ölçen zımbırtı.
    0.4küsürlü yerlerde sürünüyoruz ve ülkemizin en zengin %20'lik kısmı ile en yoksul %20'lik kısmı arasındaki fark 8 kat!

    ekonomiyi iyileştirdik, şöyle büyüdük, böyle zıpladık diyenlere verileri gösterip ''neyleyeyim ben gelir eşitsizliğine dokunmayan büyümeyi?'' diyip tokadı yapıştırmalı.
  • gelir dağılımı eşitliğini ölçmeye yarayan teori.

    zengin abiler bu sayıyı hiç sevmez.
    ister mi elin dünya'yı yöneten zengini gelir eşitliği. istemez.
    gelir eşit olmazsa zenginliğine zenginlik katar mutlu mesut yaşarsın.

    "bir ülkede fakirlerin bebeklerinin içeceği sütü, zenginlerin köpekleri içiyorsa o ülkede kapitalizm hakimdir"
    - (bkz: paul samuelson)
  • eğer tüik verileri ödenen sigorta primlerine göre belirliyorsa kesinlikle yanlış olan katsayıdır. büyük şirketlerin müdürlerinin bile primlerinin asgari ücret üzerinden yatırılıdığını düşünürsek, istatistiklerin gerçeği yansıtmadığı anlaşılır.
    (bkz: ssk priminin asgari ücret üzerinden yatması)
  • tek başına bakıldığında anlamı sınırlı olan bir analiz yöntemidir.
    kişi başına düşen gayrısafi yurtiçi hasıla rakamı ile beraber değerlendirmek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. örneğin tekil baktığınızda, hindistan süper ülke gini katsayısı 0,35'miş, ama abd çok adaletsiz 0,45 ginisi diyebilirsiniz. gdp ile beraber bakınca hindistan'ın yüzmilyonlarca insanı açlık sınırında sefalet içinde yaşattığını fark edersiniz. bir kaç bin kişi ise ülkenin kamağını yemektedir.
    gini katsayısı gelir dağılımında eşitsizliği gösterirken, tek başına dikkate alındığında paylaşılan zenginliği ya da sefaleti gösterememektedir. demek istediğim, hep beraber yoksulluğu paylaşmak iyi bir şey değildir. ortalama geliri ve yaşam standartını yükseltebilmiş olmak çok daha önemlidir.
hesabın var mı? giriş yap