• bir zamanlar odtü'de, şimdi rahmetli olmuş muhan soysal tarafından verilen ders.

    bu dersle ilgili anlatılan efsanelerden biri de şudur ;

    game theory dersinin sınavı pazartesi sabahı imiş, 4 haylaz öğrenci haftasonu kaçamağı olarak şehirdışına gitmiş, yemiş içmiş eğlenmiş, fakat içkiyi fazla kaçırdıklarından pazartesi sabahı erken kalkamamış ve sınava yetişememişler. bunun üzerine muhan hocaya gidip make-up için yalvarmışlar. hocam yolda lastik patladı gelemedik edemedik diye ağlayıp sızlayınca, hoca telafi sınavı yapmayı kabul etmiş. yarın şu saatte gelin sınav yapıcam demiş. bunlar bir de güzel çalışıp sınava gitmişler. ama bir surprizle karşılaşmışlar. muhan hoca her birini ayrı birer amfiye yerleştirmiş ve tek bir soru sormuş: 'arabanın hangi lastiği patlamıştı?'
  • ekonominin bir alanı olmakla birlikte, bir oyunu en az zararla bitirebilmek için gerekli stratejileri içeren bir yaklaşımdır. en bilinen örneği prisoner's dilemma olmakla birlikte battle of sexes'te game theory'nin bilinen örneklerindendir.
  • (bkz: a beautiful mind) filminde john nash bu teoriyi barda kadınlara yaklaşmayı düşünürken buluyor. birden çok erkek ve birden çok kadının en güzel nasıl eşleşebileceğini düşünürken bi bakmışsın hoop (bkz: eureka) ben de filmin yalancısıyım.
  • mantığını öğrenmek istediğim ama konu hakkında bilgi sahibi birini bulamadığım teori. konuştuğum herkes hayatımızın her anında kullanıyoruz, koşulları beynimiz buna göre değerlendiriyor, win-win, zero-sum gibi şeyler söyleyip gibi şeyler söyleyip geçiştiriyor ama derinlemesine bir bilgi sahibi olan yok maalesef. keşke üniversitede falan dersini bulup alsaydım dediğim.

    edit: kitap önerebileceklerden de her türlü yardımı esirgememelerini rica ediyorum. mümkünse okuduğunuz bir kitap olsun

    edit2: yeşillendiren yazarların tavsiyelerini de ekliyorum alta, diğer meraklılara da kaynak olur. çok sağ olsunlar.

    sokaktan gecen rastgele bir adam : yale - game theory with ben polak *

    soyutpadisah : "göksel aşan türkiye'de bu konuda en bilgili kişilerdendir"

    dudenuken : 1. mas collel, microeconomic theory chapters 6,7,8 - 2. drew fudenberg, game theory - 3. jean triole ariel rubinstein, a course in game theory
  • ekonomiyle yakından ilgili, insanların akıl stratejileri üzerinde duran bir uygulama. bir karar alıcının, kararını alırken diğer karar alıcılarının stratejilerini öngörüp en iyi kararı kendisinin vermesidir. kısaca insanların kendi çıkarlarını koruyabilmesi için diğerlerinin kararlarını öngörmek zorunda olması.
  • taş-kağıt-makas oyununu sıklıkla örnek olarak veren ve farklı yöntemlerle inceleyen, ancak bu oyunun nasıl kazanılacağını bana bir türlü öğretemeyen teori.
  • en basit anlatimiyla rekabet ortaminda nasil kazancimi maksimize ederim diye dusunurken karar vermenize yarayan teori. bu nedenle islek bir yolda 2 tane are arda benzinci goruyorsunuz. yada islek caddede sira sira barlar, restaurantlar goruyorsunuz. ben daha cok barlarda nasil daha cok kiz dusururum diye analiz yapmaya calisirim. kisaca rekabet ortaminda kazancinizi maksimize etmeye yarayan teori
  • en basit birkaç özelliginin liselerde zorunlu ögretilmesi gereken, 2 oyuncudan 3 oyuncuya geçtiginizde matematik seviyesinin bir anda ortaokul seviyesinden arsa siçradigi, john nash'e nobel ödülü kazandiran teori.

    elimizde olan bilginin degisimine bagli olarak karar mekanizmamizin nasil degistigini anlamamiza çok faydali olan teoridir ayni zamanda.
  • oyun teorisi: bir katılımcının eylem seçiminin sonucunun kritik olarak diğer katılımcıların eylemlerine bağlı olduğu rekabetçi durumlarla başa çıkmak için stratejilerin analizi ile ilgili matematik dalı. oyun teorisi savaş, ticaret ve biyoloji bağlamlarına uygulanmıştır. (ingilizce tarifinin translate.google.com tercümesi)
  • ekonominin en onemli dallarindan biri, bilgisayar biliminden finansa finanstan politikaya kadar genis bir uygulama alani var.
hesabın var mı? giriş yap