• bunu kuran ülke tarihte sanayi devrimi gibi tarihe nükleer devrim yapan ülke olarak adını yazdıracaktır. doğanın ve dünyanın korunmasını isteyen(kıt bilgim kadarıyla çevreye zarar vermiyormuş bu) benim ümidim bu reaktörde.
  • füzyon reaktörü: ne kadarı bilim, ne kadarı zırva? (başlık böyle) link.
  • 192 lazer ışını kullanılarak, 2,05 megajul(mj) uv enerjisi kriojenik yakıt peletine aktarılması neticesinde 3,15 mj füzyon enerjisi üretildi. yani tetiklemek için gereken lazer enerjisinden daha fazla miktarda enerji üretilmesi ile artık hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağını bu deneyle füzyon reaktörleri hayata geçirilebilirse, dengelerin yeniden kurulacağını düşünüyorum.
  • (bkz: lockheed martin'in kompakt füzyon reaktörü)
    sanırım füzyon için gerekli sıcaklığa dayanabilecek materyal manyetik alan oluyor.

    tabii ki henüz gerçekleşmemiştir. ancak ciddi umutlar vardır. amerika'nın petrol üretimini hızla artırmasının altında bu sebebin yatabileceğini düşünüyorum. adamlar dolar basıp petrol alıyorlardı. ne oldu birden üretimi artırmaya karar verdiler?
  • iter'i bilmem ama wendelstein 7-x reaktöründen umutluyum. ilk devamlı ve q-effective(verilenden çok enerji üreten) reaktör olacağını düşünüyorum. 2018'de 100 saniye devamlı plasma tutumunu başardıkları olmuş.

    birkaç adım kaldığını düşünüyorum temiz ve güvenilir bir enerji üretim yöntemi bulunması adına.
  • (bkz: joint european torus)
    (bkz: jet)
  • son zamanlarda bir kac ulke tarafindan degisik yontemlerle (tokamak, lazer bilmem nesi vs) deneniyor olan enerji uretim sistemi. olay atom kirmak yerine atom birlestirmekte yer aliyor, belli kosullarda (basinc, sicaklik vs) hidrojenin helyuma donusmesi gibi yani fuzyon diyelim. tabi suan icin urettiginden cok enerji harciyor.

    isin boktan yani, bunu insanligin anasini sikmek icin kullanacak pezevenk suan dunyanin herhangi bir yerinde anasinin bi tarafindan cikmayi bekliyor.
  • bunu kullanmaya başlayan dünyanın efendisi olacak ve dünya hızlı bir şekilde değişecek. füzyon reaktörünü buhar makinesine benzetiyorum. buhar makinesiyle dünya kısa sürede inanılmaz değişti. artık enerji ihtiyacımızı karşılayamaz hale geldi yeni bir makineye ihtiyacımız var
  • başarılı olmamıştır.

    tokamak ve iter gibi projeler vardır, evet, ancak bunlara "başarılı" demek ışık hızında gitme denemelerine başarılı demek ile aynıdır. yani özet ile kısa süreli sonuç var ancak bir süreklilik yok, şu anki teknoloji ile de sürekli bir füzyon reaksiyonu imkansız. ancak geleceğin teknolojisi, bugünün teknolojisi olmadığına göre...

    elbet bir gün icat edilecektir.
  • 2045-50'li yıllarda aktif olarak kullanılacağını düşünüyorum orta doğuyu içinde bulunduğu bu savaş bataklığından kurtaracak teknoloji olabilir. geleceğe not olsun yaşarsam ve burası da kalırsa bakarım.
    tahminince ülkemizde o zamana kadar 10a yakın nükleer reaktör inşa edilmiş olur gibi.
hesabın var mı? giriş yap