• aşırı yüksek dozlarda alınmadığı sürece bir zararı yoktur. zararlı olduğunu iddia eden de araştırmayı bilmeyen, doğru ve güvenilir bilimsel kaynak bulmayı beceremeyen, sağda solda gördüğü ve okuduğu her şeye inanan bir gerizekalıdır.

    florürden korkulmasının sebebi flor ile karıştırılmasıdır. flor, helyum ve neon harici bütün elementlerle reaksiyona girebilen aşırı reaktif bir elementtir. florür bir iyondur ve bu iyonu içeren bileşiklerin genel adıdır. örnek vermek gerekirse genelde diş macunlarında kullanılan bileşik sodyum florürdür. bu bileşikler stabildir. flor gibi gördüğü her şeye atlayıp diğer elementlerden elektron çalmazlar.

    florürden korkuyorsanız sadece diş macununu ve şebeke suyunu değil, maden suyu içmeyi de bırakın. balık ya da diğer deniz ürünlerini tüketmeyin. hele ki çayı ağzınıza bile sürmeyin çünkü bunlar da florür içeriyor. elbetteki çay içmeyi, balık yemeyi bırakmayacaksınız ama angutun teki ne olduğu belirsiz bir internet sitesine "florürlü diş macunu kullanmayın, aptal olursunuz" yazdığı için hemen böyle safsatalara inanıp "sağlıklı" alternatif arayacak ve sonrasında "kutsal" bilgilerinizi sosyal medyada "florürlü macunu bıraktım, artık gerizekalı değilim" diye paylaşacaksınız.

    florürlü diş macunu kullanın. oturup bir varil dolusu diş macunu yemediğiniz sürece sizi öldürmez. her okuduğunuza, "ben yaptım oldu"culara da inanmayın.
  • günlük ihtiyacı yetişkinlerde 3-4 mg, ölümcül dozunun ise yaklaşık 2 g olarak bildirildiği element.
    daha anlaşılır olması açısından:
    yaklaşık 500-600 maden suyu içerseniz ölümcül dozda florür alabilirsiniz.
    bunun dışında 1-2 maden suyu içtiğinizde ise günlük olarak besinlerle alınması gereken florürün beşte birini ancak alırsınız.
    birçok kimyasal gibi önemli olan maruz kalınan dozdur.
  • japonya 1970'lerde sulara eklenmesini yasakladı. diş macunlarında ise oranı en düşük seviyeye çekti. ülkede artan şeker tüketimlerine rağmen diş çürüklerinde azalma görüldü.

    küba' da 1990'dan beri şebeke suyuna florür eklenmesi yasak. 1997 mart'ında yapılan ölçüme göre diş çürükleri ciddi oranda görüldü.

    hollanda'nın tiel şehrinde 1973'de sulara sodyum florür eklenmesi durduruldu ve 1993'de yapılan araştırma diş çürüklerinde azalma gözlendi.
  • neden bu kadar gerizekalı olduğumun cevabı olan madde. çocukken yediğim diş macunları bugün neremi tırmalar?
  • facebook'taki akrabalarımıza göre kanserojen olan, bilimsel araştırmalara göre ise kanserojen olmayan bir anyondur.
  • bu kadar maruz kaldıktan sonra ne kadar sürede atılır diye merak ettim ve şöyle bir şey buldum:

    https://hayatbilgileri.com/…-vucuttan-nasil-atilir/

    selenyum takviyesi önemli, su her zamanki gibi çok önemli. selenyum brokoli, mantar, domates ve kuşkonmazda var.
  • flor iyonu, insan vücudu için yaşamsal değeri olan yedi eser elementten biridir bu element,
    kimyasal yapısı gereği insan vücuduna sistemik olarak alındığında kemikler ve gelişmekte
    olan dişler gibi mineralize dokulara özel bir bağlanma göstermektedir. dişleri çürüğe karşı
    koruduğu ve güçlendirdiği bilinen bir element olması nedeni ile, 50 yıldan daha uzun süredir
    avrupa, amerika ve diğer gelişmiş ülkelerde diş çürüklerinin önlenmesinde ve kontrolünde
    kullanılmaktadır. doğru kullanıldığında diş çürüğünün önlenmesinde oldukça etkili ve güvenilir bir yöntemdir. ülkemizde hala çocukların gelişimini etkilediği yönündeki söylentilerden dolayı tercih edilmeyen bir uygulamadır. iq seviyesi aşırı yüksek ebeveynlerin çocuklarının da kendisi gibi olmasını istemediği için şiddetle karşı çıkıyor. dünya sağlık örgütü (dsö), dünya dişhekimleri birliği (fdı), avrupa pediatrik dişhekimliği birliği (eapd) ve amerikan pediatrik dişhekimliği birliği (aapd), toplumsal bir sağlık problemi olan diş çürüğünün azaltılmasında, içme sularının florlanması da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle flor uygulamalarının etkili olduğunu bilimsel raporlarla açıklamışlardır. sonuç; tükürme kabiliyeti olan her çocuğun florür uygulaması ya da florür içerikli macun kullanması diş çürüklerinin oluşması açısından ciddi önem arz etmektedir.
  • sebeke sularina karistirilan, insanlarda zeka geriligi ve miskinlige sebep oldugu dusunulen, boylelikle kitlelerin daha itaatkar ve pasif davranmasina neden olan kimyasal.

    http://articles.mercola.com/…pply-fluoridation.aspx
  • florür insan vücuduna yiyecek ve içeceklerle alınır. örneğin; balık, çay ve bazı cins şaraplar florür içerir. insan için en önemli florür kaynağı sudur.

    diş sağlığı açısından içme sularında 0,7-1,2 mg/l miktarında florür bulunması tavsiye edilir. fakat florür konsantrasyonu 2,0 mg/l’yi aşmamalıdır.

    dünyanın çeşitli ülkelerinde 1945’den bu yana içme sularına florür eklenir. abd, avustralya, malezya, yeni zelanda, kanada, israil, ingiltere, hong kong ve singapur’de da içme sularının büyük bir kısmına florür eklenmektedir.

    az miktarda florür faydalı olmakla beraber aşırı miktarda alınmasının bazı sorunlara yol açtığına dair çalışmalar vardır. her şeyin fazlası zehir olduğu gibi florürde de sınırı aşınca başka sistemlerde hatta dişlerde bile sorunlar ortaya çıkabiliyor. (fluorosis denilen lekelenmeler)

    çalışmalarda önemli bir nokta da şu; florür tüketiminin kalıcı dişleri henüz çıkan ya da çıkacak olan küçük çocuklar için faydalı olduğu, yetişkinler tarafından tüketilmesinin faydasız veya daha az faydalı olduğu kabul ediliyor.

    türkiye’de bu uygulama yok ama ‘türkiye içme sularında florürün bölgesel dağılımı’ adlı çalışmada ‘marmara bölgesi’nde genel olarak ortalama florür değerleri diş çürüklerine karşı koruma açısından yeterli düzeyde değildir’ değerlendirmesini yapmışlardır.

    tükettiğimiz şişe sulardaki florüre gelince; gördüğüm kadarıyla hiçbir marka bunu belirtmiyor. çok bilinenlerden bir tanesine mail atarak sormuştum, gelen yanıt tespit edilemediği yönündeydi. doğadaki sularda çok az, az ya da çok miktarda bulunan bir element, çıktığı kaynağa göre miktarı değişerek mutlaka ki bu sularda da vardır ama böyle önemli bir elementin miktarıyla ilgili bilgi ambalajlarda yok.

    eğer bu bilgi olursa insanlar ne kadar florür aldığını anlayabilir. çünkü içme suyunda yetersiz miktarda florür varsa, florür içeren diş macunlarının kullanımı tavsiye ediliyor. insanlar bunu anlayarak dengelemek isteyebilir.

    yine şişe su markaları bu bilgileri verirse bazı tüketiciler de marka seçimlerini değiştirebilir çünkü florürle ilgili agresif görüşlere inanan ve rahatsız olan bir kesim de var.

    kısacası bu bilgi ambalajlarda olmalı.

    not: bu entry, prof.dr. ömer akgiray’ın ‘içme sularında florür’ makalesinden bilgiler içermektedir.
hesabın var mı? giriş yap