• her sene "best books of the year" adı altında yıl içerisinde en beğenilen kitapları konu konu yayımlayan, bütün dünyanın takip ettiği, türkiye'deki bankaların gmy'lerine falan her gün basılılarının gönderildiği gazete.

    gazetenin bu kitaplar bakımından yıllık yayımladığı listeler ise çok bilgilendiricidir. bu kitapların maalesef hepsi türkçe'ye çevrilmiyor ve ingilizce kitaplar, hele ki ciltliler, oldukça pahalı. pahalı olduğu gibi bir de yurtiçine getirtilmesi için bildiğim kadarıyla ithalat vergisi ve ayrıca kargo ücreti ödenmesi gerekiyor.

    ft'nin birden fazla listesi var malum. benim içlerinden ilgilendiklerim, genelde bu platformda yazdığım yazıların konularına yakın olanlardır. her halde üç listeyi emsalen aşağıya sunalım, kalanını siteden ilgililer araştırsınlar:

    - ekonomi alanının en iyileri

    - ft çalışanlarının her birinin 2022'de en beğendikleri

    - kurgu (fiction) bakımından en iyiler

    bunun gibi farklı listeler de mutlaka vardır. business, economics, political economy, politics, fiction, non-fiction, summer books, environment, science falan diye gider. listelerin listesi de şuralarda. bir göz atın derim.

    bu tarz listeler, financial times gibi ünlü sitelerin hepsinde var. mesela "new york times bestseller" diye bir goygoy var. bunu birçok kitap üzerinde görmek mümkün. gerek nyt, gerek ft, gerek diğer platformların en iyi kitap listeleri her sene açıklanıyor. bunların bazıları da türkçe'ye çevriliyor. bana kalırsa ingilizce okumayı tercih etmeyen ve bu kadar para da gömmek istemeyenlerin tercih etmesi gereken yol, naçizane, bu kitapların türkçe'ye çevrilmelerini beklemek. tabi bu durumda tercüman riskini okuyucu üstlenecektir. tercüman var, tercüman var. gram altın alırken kur riskini üstlenmek gibi bir durum :s ali berktay'ınkiler gibi harika çevirilerle de okuyucu karşılaşabilir; rezaletlerle de. bende marx'ın kapital'inin üç ciltli bir yayını var, üçüncü cildin sonlarında tercüman salmış artık çevirmeyi, kopyala yapıştır yaparken arada unutmuş bazı yerleri, ingilizce girmiş basıma falan. olaya gel. ayrıca 2022 yılının kitapları tahminen 2023'e doğru çevrileceğinden, önceki senenin listelerine bakıp, çevrilenleri okumak da oldukça mantıklı bir yol olur.

    bunlara örnek olarak daron acemoğlu'nun "ulusların düşüşü" isimli kitabı, upton sinclair'ın "petrol!"ü, daniel kahneman'ın "hızlı ve yavaş düşünme"si, thomas piketty'nin "kapital"i gösterilebilir. mesela rusya-ukrayna savaşı çıktıktan sonra, petrolü anlamak için the economist'in önerdiği kitaplardan biri "petrol!" olmuştu. ayrıca vaktiyle harvard üniversitesi'nde öğrencilerin sattığı kitapların bulunduğu kütüphaneyi gezerken de birinci sınıfta okutulan kitaplardan birinin ulusların düşüşü olduğunu görmüştüm. bu kapsamda bu gibi üniversitelerin sitelerine girilip, bölüme göre hangi kitapların okuma listesinde olduklarına da bakılabilir. bu da kaynak zenginleştirme için güzel bir yöntemdir.

    yerlilerden gülten kazgan, şevket pamuk, mahfi eğilmez'in kitapları her daim sağlam kitaplardır. server tanilli'nin "uygarlık tarihi" herkesin birkaç kez okuması gereken referans bir kitaptır.

    bir de temel kitaplar var. efendim işte bunlar da adam smith'in milletlerin zenginliği, machiavelli'nin prens'i**, marx'ın kapital'i, keynes'in genel teori'si, friedman'ın kapitalizm ve özgürlük'ü gibi kitaplarıdır.

    son olarak genel sistemi anlamaya yardımcı olacak kitaplara birkaç örnek de tüfek mikrop ve çelik, david harvey'nin neoliberalizmin kısa tarihi, niall ferguson'un paranın yükselişi gibi kitaplar olarak gösterilebilir. bu kitapların yazarları da ekonomist değillerdir mesela. sırasıyla jared diamond kuşbilimci, david harvey coğrafyacı, niall ferguson tarihçidir.

    yukarıdaki örneklerin hepsine çok daha fazlası gösterilebilir.

    ilk başta konuya yabancı olunsa da, bir süre sonra aslında aynı olay örgüsünün farklı bakış açılarıyla ve tarihsel olarak işin bir sonundan, bir başından, bir ortasından ele alındığı anlaşılacaktır. çünkü tarih bir kez yaşanıyor ve fakat farklı kişiler tarafından yazılıyor.

    herkese iyi okumalar.

    *

    (bkz: x/@dragonlady)

    (bkz: eşitsizlikle mücadele/@dragonlady)

    (bkz: yabancı dilde kitap pahalılığı/@dragonlady)

    (bkz: hukuk öğrencileri için film tavsiyeleri/@dragonlady)
  • günde sadece bir makalesini ücretsiz okutan, sonrası için subcription isteyen ve 10 makaleden sonrasına izin vermeyen gazete normalde ancak türklerin bu gibi konulara ne kadar yaratıcı çözümler bulabileceğinin farkında değiller. gün içinde birden fazla mail adresi ile girerek bile işlerimi tamamlayamayan ben, benden daha zeki bir iş arkadaşımın önerisi üzerine dandikmail.org adresiyle tanıştım ve hayatım değişti. dandikmailin sadece 15 dakikalığına verdiği mail adresleriyle 10'dan daha fazla makale okuyabiliyorum. financial times'a da senden büyük allah var demek istiyorum. daha önce de istediğim sayfayı print screen edip, photoshop ile açtığımı itiraf etmek istiyorum.

    ha bir de istediğiniz haberin adını google news'e yazıp aradığınızda da o haberi okuyabiliyorsunuz. acaba ft beni buradan takip ettiriyor mudur diye sormak istiyorum. öyle birşey olması durumunda arkamda dur ey sözlük!
  • internet adresinde ft bir haber okumak istediğinizde , sizden üye olmanızı ister veya hali hazırda ücretsiz üye iseniz aylık makale/haber limitinizin dolduğunu söylerse..
    haber linkini kopyalayıp google da aratarak ,arama sonuçlarında çıkan link üzerinden habere ulaşabilirsiniz.(finacial times'ın kendi web sitesine ait olan tabii ki)
    burada esas olan google üzerinden ilgili linke gitmek değil , bir arama motoru üzerinden linke ulaşmaktır.
    yani kısacası bing vs üzerinden de ulaşabilirsiniz.

    tanım: haber limitini arama motorları üzerinden eriştiğinizde askıya alan web sitesine sahip gavur baskısı

    not: bu yöntemin her zaman işe yarayacağını garanti etmek gibi bir sorumluluğum yoktur *
  • içinden para akan nehir.
  • "erdoğan kendisini atatürk'le bir tutuyor. atatürk muhteşem bir komutandı. iktidar sarhoşu erdoğan ise, son savaşını veren bir komutana benziyor."
  • az önce piyasaları sallayan bir haber yayınladı. avrupa merkez bankası ecb'den faiz kararı beklenirken haberi 5 dakika kadar erken verdiler. o an euro bir fiyatlamaya girdi ve değerlendi. tuhaf olansa haberin doğru olduğu ve sonrasında gelen haberle fiyatlamanın daha da derinleşmesi oldu. sonrasında haberi kaldırdılar.

    bir nevi insider trading oldu ama tüm dünya duyunca fiyatlama da oldu.

    http://www.ft.com/…99b7-11e5-987b-d6cdef1b205c.html

    adresinden habere ulaşılamıyor ancak google ön bellek sağolsun haber görünüyor.

    http://webcache.googleusercontent.com/…xzz3tgmixbnw
  • bugün arka sayfasının en üst sütununda "türkiye'ye yatırım yapın, bakın yabancı yatırımcıya hiç vergi koymuyoruz" minvalinde bir reklamımsı gördüm. gelin gelin de sıcak para dolaşsın memlekette aaa. sübavanse edelim cari açığımızı. pls tşk.
  • (bkz: atatürk havalimanı) na övgü dolu sözler yazan gazete..aynı zamanda british airways ile thy arasında bir kıyaslamada yapılarak thy nin londra ist arası uçuşlarda görece daha başarılı olduğu vurgulanmış..

    "financial times gazetesi, istanbul atatürk havalimanı'nın modernliği ve düzgün işleyişi ile türkiye'nin yükselen gücünü gösterdiğini yazdı.

    atatürk ile londra heathrow havalimanı'nı karşılaştıran financial times muhabiri philip stephens, “heathrow’un terminal sefaleti, britanya için utanç” başlıklı haberinde “atatürk havalimanı çelik ve cam yapısıyla modern bir görünüme sahip. heathrow terminal 3'e indiğinizde sizi çalışmayan yürüyen bantlar, gözlerinizin önüne serilen tavan boşlukları, kirli halılar karşılıyor. kendinizi birinci dünya ülkesinden gelip ingiltere'ye girerken üçüncü dünya ülkesinde hissediyorsunuz” satırlarına yer verdi.

    kar yağişi krizi

    avrupa'yı etkisi altına alan kar yağışında londra heathrow havalimanı'nın iyi bir sınav vermediğine dikkat çeken stephens “londra heathrow havalimanı'nın işletmecisi baa şirketi, ispanyol ferrovial tarafından satın alındı. havalimanının karı, şirketin borçlarının kapatılmasına yatırılıyor. hizmet kalitesi ve standartlar düşüyor” diye yazdı.

    thy daha iyi

    haberinde türk hava yolları (thy) ve ingiliz british airways'i karşılaştıran stephens, “yükselen ülkeler iyi uluslararası havalimanlarına ve güçlü ulusal taşıyıcılara ihtiyaç duyuyor. bugün türk hava yolları, british airways'den daha iyi. istanbul-londra uçuşlarında bu durum ortada” dedi."

    http://www.hurriyet.com.tr/…mi/16586569.asp?gid=254
  • ilk yayıma başladığındaki farklı isminden, neden pembe renkli basıldığına, rakibiyle birleşmesine dair kısa kronolojisi: (bkz: pembe gazete/@ug tek)
  • avrupa'da msc in management vb. gibi bir master yapmak istiyorsanız her yıl güncelledikleri listeyi okul seçiminizde referans alın derim. gitmek için gitmek isteyenlerden değil de gerçekten iyi bir eğitim kurumunda, kaliteli bir eğitim almak için yurtdışında okumayı düşünenlerdenseniz başvuruda bulunacağınız okulları belirlerken yaşanabilecek olası nerden başlamalı, hangi listeyi dikkate almalı gibi soruları ortadan kaldırır. zira listede her sene avrupa'nın en iyi elli civarı business school'u listede yer alır ve kimi ayrıntılarıyla karşılaştırılır. size ise bu listeden başvuracağınız okulları seçmek kalır.

    liste her yıl genellikle sonbaharda yenilenir. 2008 listesi için şöyle alalım;

    http://rankings.ft.com/…kings/masters-in-management
hesabın var mı? giriş yap