• ucuz, pratik, basit ve çok miktarda kahve yapmaya yarayan alet. bir diğer adı ise otomatik drip kahve makinesidir.

    bu makineler percolatorlardan esinlenilerek geliştirilmiştir. çalışma mantıkları neredeyse aynıdır. makineye ihtiyaç duyulmasının sebebi ise percolator, suyun kaynamasını sağlardı ve bu kaynamış su 96-97 santigrat derecede olduğu için kahvedeki acı tatları ortaya çıkartıyordu.
    (bkz: percolator/@ridefort)

    elbette bu istenmeyen bir durumdu ve bunn şirketi ilk filtre kahve makinesini restaurantlar için üreterek yeni bir dönemi başlatmış oldu. aynı zamanda geleneksel bez filtre yerine kağıt filtre kullanmaya da başladı. bu makineyi ilk defa evlere sokan marka ise mr. coffee'dir. bu markanın arkasında ise vincent marotta vardır. marotta yaptığı makinenin isminin duyurulması için yollar arıyordu. bir cumartesi sabahı telefon rehberinden numarasını bulup efsane beyzbol oyuncusu joe dimaggio'yu aradı. marotta, reklam kampanyası için oynamasını istediğini söyledi. dimaggio ise bi golf turnuvasından mr. coffee makinesi kazandığını hatta şuan kız kardeşinin şuan o makine ile kahve yaptığından bahsetti. dimaggio ilk başta ilgilenmediğini söylese de sonrasında marotta onu reklamlar için ikna etti ve mr. coffee, dimaggio sayesinde büyük bir marka değerine sahip oldu.

    yahu ben suyun tanktan kahveye akışına dair birkaç cümle yazacaktım yine tutamadım kendimi. neyse çıkış hikayesi bittiğine göre artık teknik konulara geçebilirim.

    anlatmaya başlamadan önce bir tane resmin elimizde olması işleri kolaylaştıracaktır(filtre kahve makinesi). başta da bahsettiğim üzere çalışma prensibi percolator'a benzer. su ısınır, yukarı çıkar ve kahveye dökülür, filtreden geçip sürahide birikir. peki makinenin altında ısınıp nasıl yukarı çıkıp kahveye dökülür?

    üzgünüm yanlış tahmin, bir pompa yok. aksine oldukça basit ve ucuz bir mekanik sistemle çözülmüş bu problem. şöyle ki resimde görüldüğü gibi su tankına koyulan ılık su yer çekimi etkisi ile ısıtıcı elemana doğru bir borudan akar. ısıtıcıya gelmiş olan bu su ısınmaya başlar, ısındıkça basıncı artar, baloncuklar çıkarmaya başlar. bu da suyun boru içerisinde kahve yönüne doğru yükselmesini sağlar. suyun ilk yükselmeye başladığı yükseklikte de tek yönlü bir valf bulunur. bu valf suyun yukarı çıkışına izin verirken aşağı inmesini engeller. böylece kaynamış olmayan bir sıcak su elde edilmiş olur. ve bu sıcak su yavaşça kahvenin üzerine akar. sonuç olarak güzel bir kahve demlemesi olur ve ortaya lezzetli bir kahve çıkar.

    bu tarz makinelerde bence en iyi sonuçlar kaliteli bir kağıt filtre ile elde ediliyor. çeşit çeşit her bütçeye uygun yüzlerce filtre kahve makinesi var. hoşunuza gideni alıp bol bol kahve içebilirsiniz. ayrıca 1-2 ayda bir kirecini çözmeyi de unutmayınız. (bkz: descaling/@ridefort)

    afiyet olsun!
  • markası önemsizdir. filtre kahve makinaları arasındaki fark lezzet değil sıcaklık oluyor. lezzeti belirleyen şey kahve. parayı makina yerine kahve öğütücüye gümün.
  • binlerce şubesi olan mavili zincir markete perşembe günü (24ara20) 99 liradan gelecek olan icad. hayatımda ilk defa açılış sırası deneyimim olacak. bakalım.

    edit: 1 ürün gelmişti. önümde 7 arkamda 6 kişi vardı. kapılar açıldı. ve hedefe kitlenen ben ürünü kaptım. aldıktan sonra tüm mağazada kahve makinası sesleri yükseldi ve herkes beni parmakla gösteriyordu. vakur bir şekilde parasını ödedim ve çıktım. hakkımdı.
  • alelade bir kahve makinesine bu kadar anlam yükleyenleri görünce kendimi geri zekalı gibi hissettim.
    bunun aroması kahvede değil mi?
    süzülen kahve zaten sürekli sıcak kalmıyor mu?
    ben zaten 20 yıldır evimde içyorum ama 40 yıldır içen bile bu kadar bilgi sahibi değildir sanırım.
    içiyorum gidiyor.
  • satın alırken en önemli kriteriniz şu olsun; ne sıklıkta kahve içiyorsunuz?

    eğer bir kahvekolik değilseniz, beklemeye de sabrınız yoksa, üstüne üstlük aromalı kahve içmek arzusundaysanız hevesinizi aldıktan bir müddet sonra bu makinelerde kahve yapmak zahmetli gelebilir. suyun ısınmasını beklemek, kendini işleme aldığı zaman aralıkları, seçtiğiniz aromanın talimatını vermek, kahvenin akmasını beklemek gibi süreçler gözünüzde büyür. internetten kahve makineleriyle alakalı bir sürü video izledikten sonra, nadiren kahve içtiğimiz halde bir halt yiyip tchibo'dan indirimli cafissimo classic almıştık. makine çok iyi, bir sıkıntı yok ama öyle kahve dükkanlarında sürekli açık ve suyu ısınmış halde bulunan filtre kahve makineleri gibi şak diye kahveyi bardağınıza dolduracağını zannetmeyin. yani memnuniyet biraz da size bağlı.
  • tek kişiyseniz ve demlediğinizde litrelerce kahve içmiyorsanız almamanız gereken makine.

    hem lezzet hem de içimi kaliteli olsun istiyorsanız (bkz: pour over) olarak nitelendirilen demleme tekniklerine yönelmelisiniz.

    gerçek bir demleme yapmak istiyorsanız edinmeniz gerekenler kaliteli bir çekirdek, uygun fiyatlı ortalama bir el değirmeni, bir küçük tartı ve demleme ekipmanı. demleme için v60 olur chemex olur artık ne istiyorsanız.

    ölçü olarak damak tadınıza ve çekirdeğe göre kendinizi ayarlamalısınız. örneğin 15/1 ya da 17/1 şeklinde. bu ne demek? damak tadınıza göre her 15 ya da 17 mililitre su için bir gram kahve kullanmalısınız. bunu da sahip olduğumuz küçük tartı sayesinde gerçekleştiriyoruz.

    zahmetli gibi görünse de aslında kolay ve keyiflidir. kendi istediğiniz ve içmekten keyif aldığınız kahve demleme şekli budur.
  • evden çalışıyorum. kapsül kahve makinesi ocağıma incir ağacı dikti, v60'yle uğraşmıyorum, mokapotun yaptığı azıcık kahveyi anca kulağıma damlatıyorum derken bir tane edineyim dedim.
    en dandiği 500 tl olmuş.
    ne yapıyorsunuz allah aşkına.
    canımızı da alın kurtulalım.
  • yıllardır evde en fazla kullandığım alet. french press asla bunun yerini tutmaz. hem çerli çöplü kahve içersiniz hem de hiçbir zaman kahve aroması makinedeki gibi çıkmıyor. pratik olması da cabası. fakat son yıllarda aşırı artmış fiyatları. piyasada şu an 400 tl’den ucuz makine bulmak imkansız gibi.
  • en kötüsü 500 liradan satılan makinelerdir. hayretim şaştı. arkadaşlar bu makineler 2 yıl önce 100-150 lira bandındaydı. ne oldu bu ülkeye. resmen fakirlik diz boyu. yazık!

    edit büdüt: bu entrynin üzerine buradan bir arkadaşın tavsiyesi ile rossman'da satılan filtre makinesinden aldım. 350 lira civarıydı. memnunum şimdilik. kutunun üstünde 20 euro yazıyor. türkiye'deki indirmli fiyatı 350 lira iyi mi.
  • yıllar önce ıtalya'da dripper (fincan gibi damlatıcı) almıştım plastik, 1 euro'ya, içine fitre kağıdı 24 gram kahve 400 ml sıcak su çaydanlığın su haznesiyle, kahve çekirdekleri de güzelse mis gibi kahve oluyor. annemde kahve makinesi var hotpoint'in kahvesi bazen acı, bazen çok hafif ortası olmuyor. ben elle filtrelemede daha zengin tatlar alıyorum.
hesabın var mı? giriş yap