• 80 sonrası, ecevit'in yasaklı olduğu günler. evinde ecevit, okuyor.

    cengiz çandar'ın henüz maaşını aldığı yeri bildiğimiz günler. ecevit'i ziyarete gelmiş. filistin'e fkö karargâhına gidecek.

    ecevit çandar'ın filistin'e gideceğini öğrenince arafat'a ona tavsiye edeceği bir şey olup olmadığını soruyor. malûm beyrut'ta kuşutma altında çok vakit geçirmiş, tavsiyesi olur diye düşünüyor. okusun mu, siyaseti bıraksın mı, örgütçülük yapsın mı vs...

    çandar arafat'la görüşmesinin bitmesine yakın arafat'a ecevit'in selamını iletiyor ve kendisinin tavsiye istediğini söylüyor. arafat susyor ve çandar'a "elbette" diyip çandar'ı uğurluyor. çandar şaşkın; "elbette" ne demek, ne yani tavsiyesi?

    çandar artık türkiye'ye dönecek fkö karargâhına uğruyor. o sırada habaş'a yakınlığıyla bilinen biri geliyor. yanında yedi adam.

    yedi fkö militanı. deniz tarafındaki kale arkasını bilenler için söylüyorum bunlar güney ve doğu beyrut'ta destan yazan komandolardan. tam teçhizatlı yedi fkö muhaffız komandosu.

    çandar şaşırıyor ve "bu ne?" diye soruyor. komutan "ecevit ev hapsindeymiş, 'tavsiye' istemiş işte bunlar ecevit'e tavsiye verecek ekip" diye yanıtlıyor!

    arafat sanmış ki ecevit ev hapsinden kurtulmak istiyor ve kibarca 'tavsiye' olarak nitelendiriyor bunu. o da özel bir tim hazırlatıyor onu kaçırtmak için. : )

    ...

    fkö mervan barguti'nin hapisten çıkışını bekleyen örgüttür.
  • 1980'lerin sonu olmali. bir arafat söyleşisi hatirliyorum, spiegel'dendi galiba, aradim bulamadim. ebu abbas ekibinin achille loura gemisini kaçirişi üzerine kiyametin koptuğu, israil amerikan operasyonuyla fkö karşiti bir rüzgarin estirildiği zamanlardan kalma.. spiegel muhabiri arafat'i sorguya çekiyor röportajda, "neden engel olmadiniz, bilmiyor muydunuz, hepiniz katilsiniz" demeye getiren sorular soruyor arafata... ebu abbas grubunun yaptiklarindan sorumlu olmadiğini, olayi öğrendiğinde durdurduğunu söylüyor.. sonra kiziyor, sorgu yargici misiniz, gazeteci mi kendinize gelin diyor... oradan sonra yer değiştirip gazeteciyle "buradan çikinca nereye gideceksiniz?" diye soruyordu. "eve gideceğim" demişti gazeteci. "benim nereye gideceğimi düşündünüz mü, benim gidecek bir evim yok, pasaportum yok, ülkem yok, ülkemi çaldilar. fkö ülkesini çalanlardan geri almak isteyenlerin hareketidir.."
  • yalnızca pkk değil, asala'nın da yapılanmasında emeği geçmiştir. hoş, bunu söyleyince zamanın en ötesine yol alıyoruz ama..
    (bkz: #14377658)
  • şöyle söyleyeyim eğer terör örgütü gibi bir isim tamlaması, bir takım örgütleri, silahlı ve/veya hem silahlı hem politik faaliyet sürdüren örgütleri gruplandırmak, birini diğerinden ayırmak için anlamlı bir kavramsa, ve fkö de bir terör örgütü ise, terör örgütü kurmanın, üyesi olmanın vs.nin kategorik olarak gayrı ahlaki olmayacağına kanaat edebiliriz demektir. fkö kuruluş saiki ve mücadelesi ile ahlak ve haysiyetin ve insanlık onurunun temsilcisidir.

    bu liderinden en alt düzeydeki elemanına kadar kişilerin ve onların yaptıklarının eleştiri konusu olmayacağı anlamına da gelmez. yanlış yapmadıkları anlamına da gelmez. ama nihai kanaatim, ayağını bastığı memleketi elinden çalınmış insanların, haksızlığa karşı durmak, bir şekilde kölelik ve mülteciliğe hırsızlarca/zalimlerce ikna edileceğine, "uzlaşacağına"; ölümü ve yine mülteciliği kendi insiyatifi ile tercih edip savaşmasının adıdır filistin kurtuluş örgütü. (90'lardan itibaren taktik ve ahlaki duruş hataları vardır, ama bu taviz verme ve ilkeli olmama ile ilgili).

    türkiye'nin israil eşkıyalığına destek tarihi utançla doludur. yarışırcasına bağımsız egemen devlet olarak israil'i ilk tanıyan (1948), askeri müttefik olan, üs veren hava sahası açan, ondan silah temin edip milyarlarca dolar akıtan ve batan savunma sanayiini kurtaran, alçak medyası ile çağdaş masum israil, ilkel ve sadırgan araplar propagandası yapan türkiye'nin bu insanlara bir kelime etmeye hakkı yoktur. dönemin bekaa vadisinde sovyet destekli tonla örgüt sadece aynı araziyi değil kaynak da paylaşmıştır. türkiye'nin utancı müslüman kardeşlerine 50 - 60 yıl önce aynı ülkenin vatandaşı olan, ilk direniş eylemlerinde türk bayrağı açan, mustafa kemal resimleri* taşıyan bu insanlara sovyetler kadar sahip çıkmamış olmasıdır.
  • marksist oldugu soylenir.ihtilalden once bircok sol orgut uyesinin (bkz: deniz gezmis) buralarda egitim aldigi bilinmektedir.hatta deniz gezmisin odtu kapmusunda filistin gerilla kiyafetleri ile birkac gun dolastigi da bilinenbirseydir(bkz: hasan cemal) kimse kizmasin kendimi yazdim kitabinda bu konuya deginmistir.
  • kurulduğundan itibaren konuşlandığı ülkelerden birkaç kere sürülmüş örgüttür. öncelikle diğer marksist örgütlenmelerle ürdün'ü üs olarak belirlemiştir. yetmişlerin başlarında ürdün hükümetinin sağladığı kolaylıklarla organize olmaya başlayan fkö zamanla otonom bir yapı kazanmaya başlamış ve israil'e saldırılarını sıklaştırmıştır. birkaç yıl içinde neredeyse devletleşmiş fkö ve diğer daha küçük yapılanmaların israil'e saldırıları ise ürdün'ü tehtid altında bırakmaya başlamıştır. nihayetinde egemenliğe tecavüze varan ünlü yolcu uçaklarının kaçırılıp ürdün'e indirilmesi olayı ve kral hüseyin'e suikast girişimiyle fkö ile diğerleri açıkça ürdün ordusu'nun saldırsına uğramış ve ülkeden sürülmüştür.
    (bkz: kara eylül)

    bundan sonra fkö'nün yeni üssü lübnan olmuştur. burada mücadele edilecek çok daha fazla fraksiyon, israil'in uzantısı hıristiyan falanjlar, aşırı dinciler, suriye vs. olması nedeniyle ürdün'dekinden daha sağlam organize olmaya başlayan örgüt, 75'de iç savaşın başlamasıyla israil'in kuzeyine saldırılarını artırmıştır. birkaç yıl sonra suriye'nin lübnan'a girmesiyle birlikte israil de kuzeye müdahale etmiştir.
    (bkz: operation litani)
    (bkz: operation peace for galilee)

    ikinci operasyonla birlikte merkezi beyrut doğrudan israil tarafından kuşatılan fkö, lübnan'ı terketmiş ve tunus'a yerleşmiştir. ki burada dahi kampları israil uçakları tarafından bombalanmıştır. filistin ulusal yönetimi'nin kurulmasıyla ise fkö nihayet batı şeria'ya dönmüştür.
  • hakkinda bu kadar az entry girildiğini görünce öldü sandim. ama dogrusu ölmeye çok yakin... entrylerin de yarisi yanliş olunca hepten öldü sandim. neyse, fkö'nun 1964'de kurulduğu bilgisi doğrudur, ama 1964'de kurulan ilk fkö misir lideri nasir'in yönetimindeki arap birliği tarafindan kurulan ve sürgündeki filistinliler bilrliği gibi bir örgüttür ve nasir'in uluslararasi arenada kendi kontrolünde filistinlilieri temsil etsin die oluşturduğu bir sürgün topluluğu olarak nasirciliğin damgasini taşir. misir ve suriye'nin birlikte kurduklari birleşik arap cumhuriyeti'ni yaşatma tartışmalarının olduğu yillardir ve filistin sorunu ciddi bir sorun olarak sahne almaya başlamiştir. 63'teisrail, ürdün'e doğru emin adimlarla genişlemeye başlamiş, yerleşimler açmiştir vs... yine 63'te arap birliğindeki filistin temsilcisi (ahmet hilmi miydi?) eceliyle ölmüştür. (filistinlilerde az rastlanir bir özelliktir) yerine nasir'in adayi ahmet şukayri'nin seçilmesiyle birlikte, şukayri arap ülkelerini ziyarete çikti ve ardindan bir filistin politik organizasyonu oluşturulmasi gündeme geldi. 64 yilinda bu amaçla saniyorum kudüs'te bir konferans toplandi ve tüm arap ülkeleri bu konferansa filistinli delegeler yolladilar. seçilen bir yürütme kurulu fkö'nün çekirdeğini oluşturdu. ama bu grubun daha sonra gerilla hareketlerinin birliği olacak fkö'yle ilişkisi gayet müphemdir. ağırlıkla filistin'li zenginlerden ve seçkinlerden oluşan bu grup etrafinda oluşan ilk silahli gruplar da arap ülkelerinden ordularindan gelen filistinli askerler tarafindan kuruldu. ilk fkö, kimseyi rahatsiz etmeyecek bir arap ülkeleri ittifaki ve uluslararasi platformlarda araplarin elini güçlendirecek bir gölge görünümündeydi. ilk fkö'nün ve ulusal meclis'in çoğu birer azinlik diktatörlüğü olan arap rejimlerinin 1950'lerin sonunda kurulan el fetih'e alterantif bir örgüt oldarak kurulduğunu söylersek de çok yanliş olmaz. filistin direnişinin asil sahibi olan ve 1964'de israille ürdün nehri dolaylarinda ilk kez silahli çatişmaya giren el fetih'in ve diğer gerilla gruplarinin fkö'deki etkinliğinin artmasi ise ancak 1960'larin sonunda başlayacak bir süreçtir. nasircilğin iflasi da bu sürece paralel olarak gelişmiştir. el fetih'in ilk siyasi çikişi da ocak 1969'da yayinladiği ve filistin'deki tüm arap, yahudi, hristiyan ve diğer gruplari vs. özgür, laik ve siyonist olmayan bir filistin için mücadeleye çağirmasi olmuştu. daha sonra yanilmiyorsam ayni yil kahire'de yapilan filistin ulusal konseyi toplantisinda da fkö liderliğini el fetih'in yanisira habaş ve hawatme'nin de gruplari ele aldilar.. ama geçmiş zaman tabi hep bunlar...
  • (filistin kurtuluş örgütü) filistin'in israil'den bağımsızlığını tekrar kazanması için 1964 yılında kurulmuş örgüt. 1968'den sonra başkanlığını yaser arafat yapmış.
    abd - israil ekseni (bkz: judeo christianism) için bir terörist örgüt. arap ülkeleri için ise genelde haklı bir davayı savunan bir kurum.
  • ana olarak bir semsiye orguttur.

    cesitli gerilla gruplarin bir araya gelmesinden olusur. pan-arap, marksist, sosyalist gorusler arasinda ilk baslarda gidip gelir. diger gruplarin siyasi goruslerinin hicbirini kabul etmeyerek basta filistin'i bir kurtaralim, sonra gerisine bakariz diyen el-fetih zamanla bu gruplardan en etkilisi haline gelerek orgutun de liderligini ele gecirir.

    onceleri israil'i tamamen ortadan kaldirmak politikasini guden orgut, bunun pek de gerceklestirilebilir bir sey olmadigi gorusunden sonra, baslarda reddettikleri 242 sayili bm guvenlik konseyi karari'na geri donmek ister. sonralari amacini bati seria ve gazze seridi'nde bagimsiz filistin devleti'ni kurmak olarak yeniden duzenler.

    zamanla uluslararasi topluluk tarafindan filistinlilerin temsilcisi olarak kabul gorur. filistin diasporasini bir araya getiren grup, ozellikle israil yonetimi altindaki topraklarda yasayan filistinlilerin ekonomik kosullarinin iyilesmemesinden dolayi bu kitleden de destek bulur.
  • yaser arafat, ebu cihad ve arkadaşları altı gün savaşında sonra kuveytte bir evde toplanırlar. filistin’i işgalden kurtarmak için neler yapabileceklerini tartışırlar. para yoktur, adam yoktur, imkan yoktur. “filistinimiz” adlı bir dergi çıkararak el atından dergiyi yaymaya başlarlar. böylece hem finansman sağlayacaklardır hem de yandaş bulacaklardır. bu karar el fetih örgütünün de temellerini atar. filistinli gençler el altından bu dergiyi okur, arafat ve arkadaşlarına daha çok sempati duymaya başlarlar.dergi bir çok arap ülkesinde yasaklanır çünkü arap liderlerine ciddi eleştiriler yağdırır ve dergi yasaklanır. böylece filistin hareketi yer altına inmeye başlar.
    arafat ve arkadaşları filistin’in kaderini ellerine alma yönünde önemli bir adım atmışlar
    ve el fetih çatısı altında çalışırken arap birliği de kendi güdümünde farklı bir çözüm peşindedirler.
    altı gün savaşlarından sonra el fetih örgütü fkö yönetimini ele geçirir ve arafat fkönün lideri olur.
hesabın var mı? giriş yap