• fund for peace (barış vakfı) tarafından kullanılan ve çeşitli başarı kıstasları göz önüne alındığında, başarısız kabul edilen devletler için kullanılan kavram. vakıf; failed state sınıflandırmasında, sosyal, ekonomik ve siyasal olmak üzere üç ana başlık altında topladığı on iki göstergeyi kıstas alıyor. her kıstas için ülkelere 0-10 arasında bir puan veriliyor; yani ülkeler 120 puan üzerinden değerlendiriliyorlar. bir ülkenin puanı ne kadar yüksekse, o derece başarısız sayılıyor. puanlarına göre ülkeler dört sınıf altında toplanıyorlar. örneğin, geçtiğimiz yıl 177 devlet dört başarı sınıfına göre sıralandığında dördüncü sınıfın en son sırasında 16.8 puanla norveç yer alıyor. yani tersten düşünüldüğünde norveç, en başarılı devlet sıralamasında birinci sırada...

    geçen yıl listenin birinci sınıfının birinci sırasında 114.2 puanla somali yer alıyor. türkiye 75.4 puanla ikinci sınıfta ve 92. sırada... dünyalar fatihi abd ise 32.8 puanla üçüncü sınıfta 161. sırada bulunuyor.

    (kaynak: http://www.fundforpeace.org/…=view&id=99&itemid=140)

    kavramın türkçe'de üzerinde uzlaşılmış bir çevirisi yok. başarısız devlet, düşkün devlet, güçsüz devlet gibi öneriler var. aciz devlet kavramının tutabileceğini düşünüyorum.
  • bugün itibariyle en geniş kabul gören devlet tanımı, max weber'inkidir: devlet, sınırları içerisinde fiziksel gücün meşru kullanımı konusunda tekele sahip olan insan komünitesidir. (bkz: devlet/@derinsular)

    bir devlet bu tekeli kaybettiği an "failed state" olmaya adaydır. örneğin, türkiye'de sadece güneydoğuda değil bir iki yerde daha etkin paramiliter gruplar ortaya çıksa ve bulundukları yörelerde yaşayanlar bu paramiliter güçleri meşru görse, türkiye o an bir "failed state" olur.

    "failed state"lerin yaygın özellikleri arasında, birbiri ile rekabet halinde olan siyasi elitlerin varlığı, ekonomik istikrarsızlık, gelişmemişlik, yolsuzluk, devletin sistemli olarak suç işleyen bir örgüt haline gelmiş olması, hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulamaya geçirilememesi, güvenliğin sağlanamaması gibi olumsuzluklar sayılabilir.

    pakistan'ın bugün en yaygınca verilen "failed state" örneklerinden biri olmasının nedeni de zaten ülkenin bugün itibariyle fiilen yukarıdaki bütün özellikleri taşıyor olmasıdır.

    ana tema:
    (bkz: siyaset bilimi/@derinsular)
  • state dediğin şey sınırları dahilinde kuvvet kullanma yetkisi sadece kendisine ait, kabul edilen kanun ve yasaları uygulayabilme kapasitesi olan organizasyondur...fikirtepede araba durdurulup üç kişi öldürülürse bir anlamda devletliğinde bir sorun var, önüne gelen silahla dolaşıyor demektir, ama esas onları kodese tıkamazsan o zaman bitmişsindir. somali de böyle birşeydir.
  • türkiye bir failed state değildir. öyle ya da böyle, türkiye mültecileri kabul ettiğini belli etmekte ve kendisinden başka bir güç unsurunu bulunmadığını tam anlamıyla vurgulamaktadır. türkiye hatta failed state kavramının tam tersine hareket etmektedir ki, o da totaliter devlet oluyor. eğer ki merkezi otoritenin etkisini sarsan başka gruplar ortaya çıkarsa ve devlet bunları bastıramazsa, insanlar kendi yasalarını kendisi tayin ederse ve devlet hak iddia ettiği topraklarda en büyük güç olamazsa o devlet failed state sayılır.

    mesela hendek olaylarını hatırlarsınız, bu olayda pkk direkt türk devletini "failed state" durumuna düşürmüştü çünkü belli başlı alanları "devletin giremeyeceği kurtarılmış alanlar" olarak belirtmişti ki 2010lu yıllarda türk devletinin failed state olarak anılmasına sebep olan esas olaylardan birisi bu yönetim ve asayiş kriziydi.

    şu anki türkiye'de asayiş açısından bir boşluk yok. aksine hükümetin gün geçtikçe gücünü arttırması ve kendisine karşı çıkabilecek bütün unsurları agresif bir şekilde ortadan kaldırması söz konusu, bunun dışında halkın direnci kırıldığı için halk faydasına olmayan pek çok karar kolaylıkla alınabiliyor. böyle bir devlete failed state denemez, ancak bir şeylerin çok yanlış gittiği bellidir.

    suriye bir failed state örneğidir. suriye devleti kendi topraklarında tam anlamıyla halen daha yönetim kurmuş değil ve farklı türlü gruplar devlet yönetimine engel oluşturmaktadır, türk devleti dahil. taliban öncesi afganistan da aynı şekilde bir failed state örneğidir ancak talibanın başa geçmesi ve rakiplerini ortadan kaldırması ile taliban afganistan üzerindeki tek baskın güç olmuştur.

    özetle, türkiye totaliter eğilimli halk düşmanı bir devlet olmaya kademe kademe dönüşmektedir ancak buna failed state denmez, failed state böyle bir şey değildir. anlamı kötü olan her kavramı "aaa aynen bizi anlatıyor" diye kabul etmeyin.
  • sınırını koşarak geçebildiğiniz.

    sınırını geçmekle kalmayıp ülkeyi bir uçtan bir uca yakalanmadan kat edebildiğiniz.

    bu da yetmez gibi ülkeden deniz yoluyla çıkış yapabildiğiniz.

    adam vurduğunuzda ertesi gün tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalabildiğiniz.

    yaralama, tehdit, şantaj, adam kaçırma gibi suçlardan para cezası ve denetimli serbestlik gibi yaptırımlarla sıyrılabildiğiniz.

    afrika ülkelerine verilen isimdir.

    aciz/başarısız devlet olarak çevirilebilir.
  • mülteci akınına karşı ulusal sınırlarını koruyamayan, kendi vatandaşlarına adalet sağlayamayan "şu anki" türkiye her açıdan bir failed state'tir. bunun erdoğan rejiminin bir başarısızlığı mı, sistemli bir politikası mı olup olmadığına tarih karar verecek. hazretin gizli ajandalarını bilemiyoruz hala.
  • rogue state yani haydut devletin bi altı, kırılganın* bir üstü. yozlaşmış da denebilir. tabi yozlaşabilmek için tarihin bir döneminde "mutlak" olmak da gerekir..

    bunu söylemek istiyorum, bu hal yeni değil. 2 darbe, 2 muhtıra, sayısız ayaklanma atlattık. bu kurduğumuz ve şimdiye dek batırmadığımız 17. devlet. yozlaşma ve kanunsuzlaşma defalarca kez sonumuzu getirdi.

    biz çocuk bi devletiz o yüzden, olgunlaşmamış çocuk bi toplum. ve bu sevimli değil. lord of the flies'ı hatırlar mısınız? hayatta bi grup çocuktan daha kanunsuz ve acımasız şey yoktur.

    bu yüzden bir an önce yasaya kulak vermeliyiz. ister bu tanrının adına olur, ister lacancı bi deyimle babanın adına. yasa biz olmalıyız, yoksa bu devletin de sonu gelir.

    (bkz: babanın adı)
    (bkz: toblerone davası/@morning glory)
  • bugün, o kadar yoğun gündemde fazla dikkat çekmeyen bir başlık vardı: (bkz: atletizmde yasanan tarihi skandal)

    bir de şunlar vardı mesela:

    fuhuşa zorlanan kimsesiz yurdundaki kızlar (bkz: manisa cocuk yurdundan kacirilan kizlar), yıllardır durdurulmayan, aksine bilerek teşvik edildiği hissi veren kontrolsüz göç yüzünden tıkanan sağlık sistemi (bkz: hatayda hastanede yerde yatirilan turk bebek), liseli bir kıza tecavüz etmek için okul müdürlerinin bile adının karıştığı korkunç bir kumpas (bkz: liseliye mitte memurluk vaadiyle istismar), devletin ez iki yıldır bildiği anlaşılan ama muhtemelen bazı hesaplaşmalar dolayısıyla sosyal medayaya sızmasa failleri hakkında hiçbir şey yapmayacağı 6 yaşındaki kızın evlendirilmesi vakası (bkz: kizini 6 yasinda evlendiren tarikat lideri)....

    o kadar ağır sorunlarla boğuşuyoruz ki nispeten küçük ölçekli yolsuzluklar artık dikkat bile çekmiyor.

    sadece bir hafta - 10 günlük süreçte tüm bunların yaşandığı bir ülke bana gayet de failed state'miş gibi geldi.
  • failed state yani başarısız devlet, egemen bir hükümetin temel koşullarının ve sorumluluklarının artık düzgün işlemediği bir noktaya kadar parçalanan siyasi bir yapıdır. bir devlet, işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirse bile, hükümet meşruiyetini yitirdiğinde başarısız olabilir.

    başarısız devlet, modern dünya sisteminde egemen ulus-devletin iki temel işlevini yerine getiremeyen bir devlettir, kendi toprakları ve halkları üzerinde otorite oluşturamaz ve ulusal sınırlarını koruyamaz. başarısız bir devletin yönetim kapasitesi, insanları ve kaynakları kontrol etmek için gereken idari ve örgütsel görevleri yerine getiremeyecek ve yalnızca asgari kamu hizmeti sunabilecek şekilde zayıftır. vatandaşları artık hükümetlerinin meşru olduğuna inanmaz ve devlet uluslararası toplumun gözünde gayri meşru hale gelir.
  • failed state, a state that is unable to perform the two fundamental functions of the sovereign nation-state in the modern world system: it cannot project authority over its territory and peoples, and it cannot protect its national boundaries.

    iki esas fonksiyonu yerine getiremeyen devletlere failed state deniyor.

    1) bölgesinde ve insanların üzerine otoritesini sağlayamaz.
    2) sınırlarını koruyamaz.
hesabın var mı? giriş yap