• fund for peace (barış vakfı) tarafından kullanılan ve çeşitli başarı kıstasları göz önüne alındığında, başarısız kabul edilen devletler için kullanılan kavram. vakıf; failed state sınıflandırmasında, sosyal, ekonomik ve siyasal olmak üzere üç ana başlık altında topladığı on iki göstergeyi kıstas alıyor. her kıstas için ülkelere 0-10 arasında bir puan veriliyor; yani ülkeler 120 puan üzerinden değerlendiriliyorlar. bir ülkenin puanı ne kadar yüksekse, o derece başarısız sayılıyor. puanlarına göre ülkeler dört sınıf altında toplanıyorlar. örneğin, geçtiğimiz yıl 177 devlet dört başarı sınıfına göre sıralandığında dördüncü sınıfın en son sırasında 16.8 puanla norveç yer alıyor. yani tersten düşünüldüğünde norveç, en başarılı devlet sıralamasında birinci sırada...

    geçen yıl listenin birinci sınıfının birinci sırasında 114.2 puanla somali yer alıyor. türkiye 75.4 puanla ikinci sınıfta ve 92. sırada... dünyalar fatihi abd ise 32.8 puanla üçüncü sınıfta 161. sırada bulunuyor.

    (kaynak: http://www.fundforpeace.org/…=view&id=99&itemid=140)

    kavramın türkçe'de üzerinde uzlaşılmış bir çevirisi yok. başarısız devlet, düşkün devlet, güçsüz devlet gibi öneriler var. aciz devlet kavramının tutabileceğini düşünüyorum.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap