• hastayı kurtarma şansı %20 olan cihaz. beni ipten almıştır. tam 100 gün bu cihaz takılıydı bende. koşuyolu kalp hastanesinde yattım. 108 kilo ile entübe edildim şu an 73 kiloyum. bütün kaslarım sıfırlandı. yoğun bakımdan çıktıktan sonra 1 hafta servis, ardından taburcu. benle birlikte girenlerin çoğu vefat etti. allah kimseyi düşürmesin.
  • kızımın hayatını kurtaran alet.
  • ecmo (ekstrakorporeal membran oksijenasyonu) cihazı, klasik olarak ciddi kalp ve akciğer hasarı bulunan olguları kardiyak açıdan ve akciğer açısından destekleyen bir kalp-akciğer makinesidir.

    hastanın kanı ecmo pompası tarafından alınır, bir membran oksijenatöründen geçirilerek karbondioksit temizlenir ve oksijen kana eklenir.

    ecmo cihazının asıl kullanım yeri kardiyo-pulmoner by-passtır. sistem geliştirilip, ağır akut solunum yetersizliğinin destek tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.

    ecmo terimi daha çok kanı oksijenlendirmeyi hedefleyen yüksek akımlı venö-arteriyel sistemi tanımlar. kalp ve akciğerin uzun süreli ve geçici (1-30 gün) mekanik cihazlarla desteklenmesi extracorporeal life support (ecls-ekstrakorporeal yaşam desteği) olarak tanımlanmıştır (verger ve lebet 2008; çakar 2008).
  • kardiyo-pulmoner by-pass makinesinin rutin kullanıma girmesinin ardından da devam eden çalışmalar ve gelişmeler sonrasında 1976 yılında ecmo, son halini bartlett ve arkadaşları tarafından ciddi solunum yetmezliği olan yenidoğanlarda kullanımıyla almıştır.

    bartlett, ecmo’yu mekonyum aspirasyon sendromu olan bir neonatalde kullanmıştır ve hayata döndürdüğü hastasına esperanza (umut) adını vermiştir. o zamandan beri ecmo solunum sıkıntısı olan neonatallerde kabul gören bir tedavi olmuştur. ekstrakorporeal yaşam destek organizasyonu (elso)’nun 2009 raporuna göre, 22000 den fazla solunum sıkıntısı olan yenidoğan, ecmo ile tedavi edilmiştir (koniak ve griffin 1997, petrou ve edwards 2004, çakar 2008, verger ve lebet 2008, chapman ve ark. 2009, ayık ve ark. 2014).
  • ecmo kullanımı için başlıca hasta seçim kriterleri:

    1.hipoksi,
    2.ısrar eden asidoz,
    3.gestasyonel yaşın 34 hafta ve üzeri olması,
    4.2000 gr ve üzeri kiloda olma,
    5.14 günü geçmeyen mekanik ventilasyon,
    6.oksijenasyon indeksinin 35’den yüksek olması,
    7.tıbbi tedaviye yanıtsızlık,
    8.koagülasyon bozukluğunun olmaması,
    9.konjenital kalp hastalığı ya da konjenital anomali olmaması,
    10.beyin kanamasının olmamasıdır
  • kalbi ve akciğerleri iş yapamayacak durumda olan hastaların, solunum ve dolaşım işlerinin harici bir makina tarafından yapılnması işlemi.

    veno-arteriyel (va) ya da veno-venoz (vv) yapılabilir. va ecmo'da kardiyak destek de sağlanmasına karşın, vv ecmo'da bu sağlanmaz.

    bu işlemler sırasında kan pıhtılaşıop da gidip bir yerleri tıkamasın diye antikoagülanlar (genellikle heparin) uygulanır.

    genellikle yenidoğan yoğunbakım ünitelerinde, pulmoner distress'i olan yenidoğanlar için kullanılır. ama 2 kilogramın altındakiler için kullanılmaz, bu da prematüre doğanları alan dışı bırakır.

    genelde 21 günşük destek sağlayabilirken bu alet yenidoğanlara, 62 günlük kalan yenidoğan da yok değildir.

    yetişkinlerde sürenin 10 haftanın üstüne çıktığı vakalar rapor edilmiştir.
  • türkçesi dolaşımsal yaşam destek sistemidir. türkiye'de kullanılan 3 farklı ecmo tipi vardır, medos, maquet ve sorin.

    özel hastanelerde sigortalı hastalara uygulanan ecmo için esasen hastadan fark alınmaması gerekir ancak çoğu özel hastane ecmo uyguladığı hastadan fahiş farklar almaktadır.
  • türkiye'de birçok kalp ve damar cerrahisi merkezinde bulunur. distribütör firma ile temasa geçildiğinde hasta başı alimla hemen her kvc merkezinde kullanılabilir.
  • bugün, akciğer hastalığı (genetik sanırım, ingiltere ye biopsi için parça gönderildi, akciğer nakli sırasına girmesi tavsiye edildi) bulunan ve üstüne bir de covid bulaşan 39 yaşındaki arkadaşıma bağlanacak olan cihaz.

    2 haftadır yoğun bakımda, oksijen maskesi ile bile satürasyonu %30 lara kadar düşen arkadaşım, ventiletör e bir kaç gündür bağlı. son çare olarak bugün ankara'dan getirtildi ve bağlanacak. inşallah bu süreçte ciğerler toparlanıp kendine gelir.

    edit: maalesef kaybettik kendisini. ruhu şad olsun.
  • koronavirüs tedavisinin en önemli parçalarından olacaktır. ecmoya bağlanacak kadar şanslı hastalar muhtemelen uzun bir süre sonunda iyileşecektir. sadece ventilatör kullanılan hastalara göre çok fazla şansları olacağı ancak dünyadaki ecmo ve takip edecek doktor sayısının yetersiz olduğu açık.
    bu süreçte muhtemelen üniversite hocaları, siyasetçiler ve ultra zenginler bu imkandan yararlanacakken bizler normal tedavi alacağız tüm dünyada.
hesabın var mı? giriş yap