• (bkz: ifade)
  • bir css zamazingosu. bildigin javascript dil kullaniliyor. ornegin goruntulenen ekran cozunurlugunde dikey yukseklik alinir (document.body.clientheight). cikan sonuctan elementimizin yuksekligi cikarilip ikiye bolunur ve margin-top olarak atanir. bu sekilde elementimiz;
    style tag in icinde ya da css dosyasinda, script tag inde ya da js dosyasinda degil, ekrana dik ortalanmi$ olur. sorunlu muyuz? evet.
  • john coltrane’in hayattayken stüdyo kaydıyla çıkardığı son albümüdür.
    bu albümün kayıtları, 1967 yılının şubat 15 ve mart 17 günlerinde iki defada stüdyoda gerçekleştirilmiş; albümde arkasında kendisine eşlik edenler ise, coltrane’i neredeyse ölene kadar ayakta tutan ve yaratıcılığının bütün –şimdilik sadece ortaya çıkanlarını- ürünlerinin bize ulaşmasını sağlayan eşi alice coltrane (piyano) ile jimmy garrison (bass) ve rashied ali (davul) vardır.
    albümde yer alan parçalar ise şöyledir: “ogunde”, “offering”, “to be”, “expression”, “number one”
  • ing. anlatım, ifade. [isim]
    expression kelimesi ingilizce'de çok kullanılan kelimeler arasındadır. ancak isim *olmasına dikkat edilmelidir.
    ifade etmek anlamı ise cümlede phrase kelimesi ile sağlanabilir.
  • anlatım. expression mark, işaret, harf ya da sözcükle belirtilen anlatım talimatları... ayrıca müzikte harmonium'da havanın doğrudan borulara geçişini sağlayan register.
  • programcılıkta kodu tanımlayan iki kelimeden birisi. diğeri için: (bkz: statement)

    iki kelimenin anlamı da neredeyse aynı olduğu için "expression"u "emir", "statement"i ise "değerli ifade" olarak çevirmeyi düşünüyorum.

    emirlerin/expressionların değeri çoğunlukla nil/null/void veyahut boş bir demettir*. bu ifadelerin taşıdığı değerden çok yaptıkları işlev önemlidir. mesela ki:

    print("filanca")

    burada önemli olan şey fonksiyonun size döneceği değer değil, yapacağı iştir. yapacağı iş de ekrana "filanca" yazısını yazdırmaktır.

    ancak bir statement yani değerli ifade, bir değer taşır. tek başına bir değer taşırlar ve başka fonksiyonlara gönderildikleri zaman nil/none muamelesi görmezler. örneğin ki ruby'de pi değerini veren bir sabit olarak:

    math::pi (büyük - küçük olmak üzere)

    bu ifade tek başına bir iş yapmaz, ancak bir değer taşır ve bu değerle çeşitli şeyler yapabilirsiniz. bu yüzden değerli ifade/statementtir. ancak bir emir/expression olsaydı bir değer ifade etmez, bir iş yapardı.

    örnek olarak ruby ortamını inceleyebilirsiniz. " =>"'den sonraki kısım verdiğimiz kodun ne döndüğünü gösterir:

    görsel

    (bu arada üçüncü kodda => yukarı kayıyor, nedeni ruby'de print'in alt satıra geçmemesi. normalde bu tarz durumlar için puts kullanılır ancak c, python gibi dillerde ortak print kullanıldığı için print'i tercih ettim)

    pek çok dilde, bir değerli ifade/statement fonksiyon tanımının son satırında bulunursa bu değerli ifadenin değeri return edilmiş gibi davranılır. eğer son satırda bir değerli ifade değil de emir bulunursa rust gibi çok sıkı tip kontrollerinin yapıldığı diller hata verir, ruby/python gibi diller dinamik tipli diller ise fonksiyon değerini nil/none yani değersiz olarak kabul eder. buna "implicit return" denir. mot-a-mot olmayan bir çeviriyle "gizli değer" ya da "gizli dönüş" diyebiliriz. (bu çeviriyi kullanmayacağım çünkü tam olarak anlamını karşılamıyor, ama ana dildeki karşılığını bilmenin anlaşılmayı kolaylaştırdığını düşünüyorum.)

    ruby'de örnek bir implict return yapalım:

    def bu_beş_değerini_döner
    . 5
    end

    (. karakteri girintiyi sağlamak için kullanılmıştır, boşluk olarak düşünebilirsiniz.)

    yukarıdaki satırlar şununla aynıdır:

    def bu_beş_değerini_döner
    . return 5
    end

    return deyimini kullanmak işin doğrusu kod karmaşasını arttırdığı için implict return tercih edilir. işi bilen bir programcıyla karşılaşırsanız ya da kodu düzenleyen/düzelten programlarla çalışırsanız return deyimini çıkartmanızı önerir.

    ancak python'da implicit return yoktur. bu hemen hemen her şeyin apaçık belli olmasını belirten zen of python'a aykırıdır. ancak none değeri gizliden return edilebilir.
  • güney kore'de 1999 yılında kurulmuş, korede şimdiye kadar ki en büyük başarıyı elde etmiş breakdance grubu.
    2002 yılında boty de eşine rastlanmaz bir kareografi sergileyerek dereceye girmiş ve finalde fransaya karşı savaşıp, dünya birincisi olmuştur.
    para, şan ve şöhret expressiona yaramamış ve takım ikiye bölünmüştür. en iyiler hells angels grubunu kurmuşlardır.ama expressionun kurucusu woo sung yılmamış* ve gidenlerin yerine yeni dansçılar yetiştirmiştir.
    2003 yılında yine boty de süper bir kareografi daha sergileyen expression, tekrar dereceye girerek finalde yine fransa ile karşılaşır. bu kez daha güçlü bir fransız ekibiyle karşılaşan expression, 2. olur. yeni yetişen elemanlar da bütün dünyanın tanınan dansçıları arasına girer. ama ne olduysa ,ünlendikten sonra olur ve expression ikinci kez ayrılık noktasına gider. hemde bu kez arkada sadece 3 - 4 kişi bırakarak.* grubun tümüne yakını maximum adlı yeni bir grupta toplanırlar. woo sung ın işi bu kez gerçekten çok zordur. expression bünyesinde yeni dansçılar yetiştirir. ama bu seneki boty ye katılmak için çok geç kalınmışır. bu sene bir kareografi hazırlanamamıştır. bu sene expresionun yerine gambler grubu boty de koreyi temsil edecek. umarım expression kısa bir sürede kendini toparlar ve eski başarılarını tekrar eder.
    resmi websiteleri için
    http://www.bboymaster.com/
  • javascriptten çok çok daha yavaş çalışır. sayfa yüklenirken, scroll hareket ederken, hatta mouse hareketlerinde bile aslında bir event çalıştırır. css expression yerine harici bir script dosyasında document.ready'ye bir method yazmak tavsiye edilebilir.
  • ingilizce, fransızca deyim
hesabın var mı? giriş yap