• hayvanin kendi basina pek bir tadi yoktur, marifet sosundadir. bol tereyagli, sarimsakli ve maydanozlu nefis sosunu pabuclarinizin uzerine dokseniz onlari bile yiyebilirsiniz.
  • bana kültür şoku denen şeyi yaşatan yegane yemek budur...elin uzak doğulusu olmayacak börtü böceği yiyor onları asla yadırgamadım, yadırgamıyorum da ama fransızların bu salyongozlu yemeği yediklerini gördüğümde vay baban anan demiştim...ilk kez erasmus ortamında şahit olmuştum ve ne yalan söyleyeyim içi yeşil sosla dolu sümüklü böcek beni acayip irite etmişti...belki benim cahilliğim kabul ediyorum ama onca şey varken neden salyangoz demeden de edemiyorum...benim elimle tutamadığım şeyi hapur hupur yiyor dallamalar....neyse, biz uzayan bamyaya bile burun kıvıran bir milletiz bize escargot falan gelmez kardeşim...ayrıca bu entry alenen ırkçılık içermektedir...kahrolsun bağzı şeyler en başta da escargot...
  • cok ama cok hesapli bir ögrenci yemegi.
    genel olarak salyangoz, basta fransa olmak üzere genel olarak avrupadaki salyangoz ciftliklerinin tekelinde bulunsa da, bahcenizden kendi elcagizlarinizla toplayacaginiz salyangozlar da yemek icin son derece uygundur. bunun nedeni ciftlik salyangozu olan helix pomatia`nin, (avrupa) bahce salyangozu olan helix aspersa`ya son derece yakin akraba olmasidir. lezzet bakimindan bahce salyangozlari, fransizlarin salyangozlarina göre cok az daha sekerlidir, ama bu fransiz salyangozlari kadar lezzetli olmadiklari anlamina tabii ki de gelmez. fakat üreticiler bunun aksini savunacaklardir. hatta bazilari bahcenizdeki salyangozlarin yenmeyecegini bile iddia edebilir. yenir yenir, rahat olun. ama uymaniz gereken bir takim kurallar vardir.
    avrupanin cogu ülkesinde (italya ve isvicreden eminim) dogadan mantar ve salyangoz toplamak yasaktir. bunlar devlet malidir. ama merak etmeyin, sizin salyangozlari bir kavanoza koydugunuzu gören vatandas, deli oldugunuzu düsünür gecer gider, gelip satasirsa da, biyoloji ögrencisi oldugunuzu ve helix aspersa ve helix pomatialarin endopilazmik retikulumlari arasindaki farki arastirdiginizi söylersiniz olur biter.
    salyangozlar toprak altinda yasarlar. oralari kendileri icin güvenli bulurlar, fakat yagmur yagdigi zaman toprak altindaki oksijen miktari azalir ve sevgili dostlarimiz disari cikip temiz hava almak isterler. iste yagmurun yagdigi zamanlar salyangozlari toplamak icin en uygun zamanlardir. kendi özel bahceniz varsa bahceyi sulayarak da yagmur efekti yaratabilirsiniz. bir diger dikkat etmeniz gereken husus, kücük genc salyangozlarin pek de yenilebilecek kalitede olmadiklaridir. bunun icin olgun salyangozlari secmeniz gerekir. olgun salyangozlari, genclerden ayiran en önemli özellik boyunlarinda kabuklarinin katlanmis olmasidir. genc salyangozlardaki gibi kabuk dümdüz bitmez, duble paca pantalon gibidir anlayacaginiz.
    salyangozlari topladiniz kavanozda duruyor. napicaz? hemen yenmez bunlar. bünyelerin biraz pistir bunlarin. öncelikle bünyelerini temizlemek, onlari biraz simartmak gerekir. güzelcene bir yikayin önce. vücutlarindaki pis toprak parcalari gitsin. sonra 1 hafta - 10 gün boyunca taze marul, havuc gibi sebzelerle besleyin ve kavanozlarini her gün temizleyin. salyangozlarinizi da her gün itina ile yikayin. sevin onlari. taze sebzelerle besledikce ve kavanozlarini da her gün temizledikce, yerin altinda buldugu her seyi mideye indiren salyangozcuklarimizin vücutlari tertemiz olucak.
    bu güzel simartma evresinin ardindan kötü yüzümüzü gösterebiliriz artik. amma ve lakin, bu hayvanlar tam tencereye girecekleri anda bir kalleslik yapabilirler, cok dikkatli olmak lazim. bunun icin bunlarin ayik olmamalarini istiyoruz. salyangozlarimizin bulundugu kavanozu buzdolabina koyucagiz. böylelikle soguk yüzünden hayvanlar cok derin bir uykuya dalacaklar. kafalarini kabuklarina cekicekler. artik tencerenizde suyunuzu kaynatip ve kücük dostlariniza veda edebilirsiniz. sadece salyangozlari beslediginiz havuca para ödediniz. afiyet olsun.
  • fransız mutfağı buna rağmen rağbet görüyor ya, bizim kokoreçi temizlemeden yeseler bile daha beteri olmaz sanırım.
  • tadina bakmasam da meraktan catlamayacagim bir dallama fransiz yemegi.
  • adabı muhaşerete uygun olması için mutlaka 6 ve katları şeklinde tüketmeniz gereken ara sıcak. yine de 12 taneyi aşmayın derim ben hele 24 falan mide fesadı oluyor insan.
  • salyangozun fransa pasaportlusu
  • fransizca da salyangoz yada sumuklu bocek anlamina gelen sozcuk. muthis lezzetli bir appetizer yada starter. alti adet delikten olusan ozel metal bir kapta mumkun oldugunca sicak servis edilir. kendisi kadar lezzetli tereyag ile yapilan bir de sosu mevcuttur. ilk olarak deliklerin icindeki escargotlar bir guzel yenir ardindan sosa biraz ekmek bandiktan sonra salata beklenmeye baslanir.
  • fransiz usulu salyangoz;

    bir cogu ulkemizden ihrac edilen bildiginiz salyangoz. temizlenmis ve kabuklari, ic organlari alinmis bir sekilde alti ya da sekiz gozlu ozel tabaginda firinlanarak, sarimsak sos ile servis edilir.
    ya da:
    masaniza yari baygin bir halde fondu adi verilen bir ocak ve ozel masasi, soslari ile servis edilir. yari baygin salyangozlari kaynar suda hafifce pisirip, kabugunu kirdiktan sonra sosa batirip yiyebilirsiniz.
    mideniz almiyorsa ama denemek isterseniz. deniz salyangozu (adi salyangoz aslinda balik) ile yapilanini tercih edebilirsiniz.
    ozellikle amerika"da bu tur escargot cok revacta bir aparatif olarak tercih edilir.
    gerci;
    adamlar ketcap dokerek yiyor ama zevk meselesi. karışmak olmaz.
  • şarabın yanında enfes giden mezenin kahramanı olan böcük.
    bir tunus meyhanesinde tadabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap