4 entry daha
  • 1958 yapımı akira kurosawa epiği. bizde saklı kale* olarak bilinen filmin tam türkçesi: gizli kalenin üç kötü adamı. george lucas'ın star wars için en büyük ilham kaynağı bu filmdir. şöyle bir denklem kurulabilir:

    kakushi toride no san akunin -----> star wars -----> dünyayı kurtaran adam

    tüfengin icat olduğu zamanlarda, japon iç savaşı ortamındaki bir klana ait prenses ve sadık generali*, gizlendikleri saklı kaleden krallık hazinesi ile beraber güvenli topraklara ulaşmak amacıyla, iki köylü tıfılı kullanırlar. bu tıfıllar star wars'da r2d2 ile c3po'ya denk geliyor. yol boyunca türlü, çeşitli, tehlikeli maceralar yaşarlar ve prenses halkın durumuna kendi gözleriyle şahit olur. kurosawa, odessa merdivenleri benzeri bir sahne ile potemkin zırhlısına ve bir başka klasik the treasure of the sierra madre'ye ufak göndermeler yapmaktan kaçınmaz.

    işin ilginci, kurosawa'nın bu filmi yapma amacı, rashomon benzeri daha sanatsal ve riskli projelere girmek için film şirketine para kazandırarak kendisine güvenmelerini sağlamaktır. yani kendi reklamıdır. ne yazıktır, rashomon, ikiru ve shichinin no samurai gibi başyapıtlara rağmen, hala ülkesinde batı taklitçisi olarak eleştirilmekte ve hakettiği saygı ve desteği görememektedir. film 5 yıllık bir çalışmanın ürünü ve japon sinema tarihinin o zamana kadarki en pahalı yapımıdır. ama nedense diğer kurosawa filmleri kadar ses getirmemiştir.

    hakiki birer sanat eseri olan afişleri için buradan buyrun:

    (bkz: http://4.bp.blogspot.com/…600/thehiddenfortress.jpg)
    (bkz: http://img.photobucket.com/…hehiddenfortress_02.jpg)

    edit: link.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap