9 entry daha
  • ithal ikamesi ekonomi politiğinden ihracata yönelik kalkınma planına geçişin kararlarıdır. tabi bu ihracata yönelik kalkınma planı, asya kaplanlarının gerçekleştirdikleri ile karıştırılmasın efendim. bizimkisi bambaşka. hemen açıklayayım;

    özal efendi semra hanım ile oturup çay içerken -muhtemelen-, aklına çok zekice bir fikir gelir ve derki, "yav, amaç ihracatı arttırmaksa bizde ihracat yapan şirketlere ihraç ettiği malların değerinin %10'unu geri ödeyelim böylece daha çok ihracat yaparız". yani 100 liralık ihracat yapacaksan 10 lirasını devletten geri alacaksın, böylece iç piyasaya göre daha çok kar potansiyeli ortaya çıkacak hali hazırda türk lirası değer kaybetmişken. bizim dürüst işadamlarımız da bu fırsatı çok iyi değerlendirir, 100 liralık hayali ihracat yapar, tıpış tıpış devlete gider elindeki belgeyi gösterir ve sizin vergilerinizden 10 lirayı kapar. bir ara hayali ihracat öyle boyutlara ulaşmışki -ben rakamların yalancısıyım-, normal bildiğimiz ihracatın %50 sine yakın sanırım.

    ekonomide krizler olabilir, paranızın değeri çok düşebilir, enflasyon zıplayabilir, cari açık verebilirsiniz. bunların hepsini biraz daha sıkı çalışarak düzeltebilirsiniz ama düzelmeyecek tek bir şey varsa o da devletin kemiklerine kadar işleyen yolsuzluk ve ahlaksızlıktır. 24 ocak kararlarının uzun vadede en kötü etkiside bunu hızlandırarak inanılmaz boyutlara ulaştırmasıdır.
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap