5 entry daha
  • bu formülü kullanarak bulunan nabız aralığında yapılan egzersizlerin getirisi nedir, buyrunuz;

    düşük %50-%60 efor:
    düşük yoğunluklu efordur. başlangıç seviyesi aerobik egzersiz de denebilir. yeni başlayanlar için idealdir. egzersiz esnasında rahatça konuşulabilmektedir.

    orta %60-%70 efor:
    nefes alış verişin hızlanmaya, kardiyovasküler yoğunluğun artmaya başladığı efordur. haftada 1 gün bu seviyede idman yapmak kalbi güçlendirir. egzersiz esnasında halen konuşulabilmektedir.

    aerobik %70-%80 efor:
    aerobik kapasitenin çalıştırıldığı efordur. bu bölgede yapılan antrenmanlar dayanıklılığı arttırmaktadır. uzun süreli sohbet etmenin zorlaştığı bölgedir.

    (bkz: aerobik egzersiz)

    anaerobik %80-%90 yoğunluk:
    antrenman şiddetinin yoğun olduğu efordur. nefes alış veriş hızlıdır. anaerobik kapasitenin geliştirebilmesi ve laktik asit eşiğinin yukarı çekilebilmesi için yapılan egzersizdir. tek kelimelik kısa cevaplarla konuşulabilmektedir.

    (bkz: anaerobik kapasite)
    (bkz: laktik asitli enerji sistemi)
    (bkz: interval)

    maximum %90-%100 yoğunluk;
    en üst seviyede yapılan, nabzı oldukça zorlayan efordur. nefes alış veriş güçlükle yapılmaktadır. yarışma sporcuları tarafından uygulanan, yaralanma riskinin arttığı bölgedir.

    dipnot: nabız temelli idman yapmadan önce, herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması adına mutlaka bir doktora görünün, bir cardio check up yaptırın.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap