9 entry daha
  • netlemeyi rangefinder penceresindeki görüntüyle vizördeki görüntüyü eşleştirerek yapmanız gerekir. düşük ışıkta bu eşleştirme zorlaştığından, hız açısından tahmini netleme yapılabilir.

    genelde sokak fotoğrafçıları tarafından kullanılan rangefinder’ların en ünlüsü tabii ki leica’dır. farklı zamanlarda çok farklı mantıklarla üretilmiş olanları mevcuttur. rus leica kopyalarından, contax’a, hatta contax kopyalarına, doğu alman yapımı werra’dan plastik agfa optima 1535’lere, japon üretimi konica minolta-seiko’lardan, japon alman ortak yapımı voigtlander bessa’lara kadar geniş bir yelpazeye sahip makinelerdir.

    dijital fotoğrafın yaygınlaşmasıyla kenara atılmışlar ve beni çok üzmüşlerdir. canon ae1 şimdinin dslr’ı ise rangefinder da aynasız makineleridir.

    bu arada ilginç bir bilgi: underrated bir makine olan werra’nın rangefinder penceresi, gördüğüm en iyi örnekti. gene ciddiye alınmayan agfa optima 1535’in film sarma mekanizması da beni çok şaşırtmıştı. adamlar öyle bir sistem yapmışlar ki 36 pozluk bir makaradan 40 kare çıkarabiliyorsunuz.

    koleksiyonumdaki rangefinder’lar:
    voigtlander bessa r
    konica c35
    werra ii

    üçünü de severek kullanmaktayım. tişikkürs.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap