8 entry daha
  • değerleri oluşturan temel yapıtaşıdır. şayet süre insanı kısıtlar ve insana anlam yükler. her şeyin bir süresi olması gibi insanın da bir süresi var. işte süresi olan her şey değerli konuma gelir. burada bahsettiğim konu maddi olmakla beraber felsefik ve dini boyutunu es geçiyorum.

    elimizde sınırsız sürede sahip olacağımız bir şey tahayyül edersek, bu şeyin değeri yıllara nazaran giderek yok denecek kadar azalacaktır. insanın uvuzlarını buna örnek verebiliriz. kolu olan insan buna alışmış bir vaziyette hayat sürerken kolunu kaybettiği zaman, kaybettiği uvzun değerini daha iyi anlaması, buna bir örnek teşkil edilebilir. şayet kolun asla ve kati surette herhangi bir şekilde zarar görmesi engellenseydi (ki bu doğaya aykırıdır, sadece örneğin somutlastirilmasi için verilmiştir.) onun bize kattığı değer maddi anlamda -nesneleri hareket ettirmek vs- tabii ki de varken, manen hiçbir değeri kalmaz. burada insan ömrünün süreli olması bu kola da bir süre atfeder zira kol fer'i bir şeydir. o yüzden öncelikle insan ömründen bahsetmek esas gelir.

    insan ömrü, bizlerin hayati fonksiyonlarimizin çalışır vaziyette olduğu zaman dilimidir. bu zaman dilimini süresiz hale getirdiğimiz takdirde; yani insan ölümsüz olduğu zaman; insanın gördüğü, deneyimlediği, öğrendiği şeyler elbette çok daha fazla bir büyüklükte olacaktır. bu insan birikimlerinin hayatımızda kapladığı yer azalacaktır, zira burada sadece insan ömrünü süresiz kıldık, diğer nesneler süreye tabii tutarak onların yok olma ihtimali devam ediyor. süreli nesnelerin süresiz insana etkisi nasıl azalır derseniz söyle: eğer bir hayvanın öldürüldüğünü görür ve bundan etkilenirseniz bu sizi uzun bir süre kafanıza yer edecektir. 2 3 4 5. kiler de etki ettiğini farz edersek ve bunların etkisi giderek azalarak bir zaman sonra kaçıncı kez o ana şahit olduğunuzu hatırlamadığınız zaman etkisi olmayacaktır. yukarda bahsettiğim süresiz insanlara süresiz nesneler verirsek ne olur, doğrusu bilmiyorum.

    burada anlatılanlar tabii ki de mümkün olmayan şeylerdir. sürenin insan değerlerine katkısı örneklendirilmiştir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap