7 entry daha
  • kelime anlamı: yeni nikotin benzeri böcek öldürücüler.

    kimyasal yapıları nikotine benzeyen, neonics veya nnis diye kısaltılabilen, bitkinin yüzeyinde kalan kontakt böcek öldürücülerinin aksine, bitkinin tüm sisteminde yer alan ve dolaşan, veterinerlerin kene ve pire kontrolü için kullandığı, böceğin merkezi sinir sistemini etkileyip önce felç edip sonra öldüren, böceklere zararı kuşlara ve memelilere olduğundan daha çok olsa da doğanın dengesi için azımsanamayacak zararları olan maddeler.

    avrupa birliği tarafından ilk kez 2005 yılında onaylanmış. 2013 yılında bitkileri korumak için 5 çeşidinin kullanılmasına karar verilmiş: clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam, acetamiprid ve thiacloprid. ama arıları korumak için çok sınırlayıcı düzenlemeler yapılarak bunlardan üç tanesinin (clothianidin, imidacloprid ve thiamethoxam) arıları özellikle çeken bitkilerde kullanılması büyük oranda yasaklanmış.

    yukarıdakiler linkteki bilginin bir kısmı. çok kötü değillermiş gibi anlaşılmasın. bu linkte de göç eden kuşlarda anoreksiye neden olduğunu, bu kimyasallara maruz kalmış besinleri alan kuşların diğer kuşların üçte biri kadar yiyebildiğini, vücutlarındaki yağ oranı azalınca da göç edecek enerjiyi bulamayıp göçü ertelediklerini anlatıyor. tamam, ab, kuşlar için zararı böcekler için olduğundan daha azmış, doğru söylüyorsun da buna öldürmeyip süründürmek denir. daha iyisini yapmamız lazım.
hesabın var mı? giriş yap