6 entry daha
  • filateli ve filatelist ne demektir ?

    ilk kez ingiltere’de kullanılan posta pulu, hemen ardından diğer devletler tarafından da kullanılmaya başlamıştır: isviçre (1843, zürih kanton pulu), brezilya (1843, öküz gözü), amerika birleşik devletleri (1847, başkanlar), fransa (1849, ceres serisi), belçika (1849, 10 kron ve 20 kron’lu seri) gibi.

    bu ülkelerde pulların toplanması, koleksiyon haline getirilmesi fikri doğmuştur. bu çerçevede, koleksiyonlar yavaş yavaş oluşmaya başlamış, kişiler kendi ülkelerinde çıkan pulları toplamaya başlamıştır. 1865 yılında, fransız koleksiyoncu georges herpin, posta pulları koleksiyonerleri (le collectionneur de timbres-postes) (sayı:1, 15 kasım 1864) adlı dergide ilk kez bu hobi dalına isim vermiştir: “filateli”. filateli kelimesi eski yunanca kökenli "philos (sevgi)" ve "atelia (vergiden bağışıklık)" sözcüklerinin bir araya getirilmesi ile bizzat herpin tarafından türetilmiştir. bu adlandırma zamanla tüm dünyada kabul görmeye başlamış olup bugün, pul koleksiyonculuğu hobi dalının tüm dünyada kabul edilmiş adı ‘filateli’dir (ing. philately, fr. philatélie). filatelist (ing. philatelist, fr. philatéliste) kelimesi ise filateli ile bilinçli olarak ilgilenen kimselere verilen isimdir. kısaca, pul koleksiyoncularına filatelist denir.

    günümüzde pullar sadece posta ücretlerinin tahsili amacıyla değil, aynı zamanda pul koleksiyonculuğunu geliştirmek, desteklemek amacıyla da basılmaktadır. bu sebeple posta idareleri tarafından farklı konularda ve tirajı düşük tutularak pullar çıkarılmaktadır.

    kaynak : filateli.gov.tr link
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap