7 entry daha
  • tdk'ya gore "gökle ilgili, göğe ilişkin" dinlerdir.

    genel kullanim olarak, tek tanrili dinler olarak da nitelendirilir. ya da kendisine kitap gonderilmis dinler de denir.

    ya da ilahi dinler diye de tabir edilir ki, ayni allah'a inanan dinler kastedilir. oysa zaten tek bir allah oldugu dusunuldugunde / iddia edildiginde bu tanim kendi kendini curutur.

    kendisi nasil tarif edilmeye, tanimlanmaya calisilirsa calisilsin semavi dinler, muslumanlarin, islam - hristiyanlik ve yahudilik dinlerinin icinde bulundugu kumeyi ifade etmek icin kullandigi terimdir.

    cunku, diger iki din genelde, bu kriterlere inanmaz, kendilerinden sonra gelen dinleri sapma olarak gorurler.

    muslumanlikta yapilan pratik bir yanlis da, "semavi dinler" tanimi icin kullanilan kriterlere uyan diger bazi dinlerin, semavi olarak kabul edilmeyip sapkinlik olarak gorulmesidir.

    ornegin bahailik, aynen muslumanlik gibi tek tanriya inanip, kendisini muslumanliktan sonra gelen bir din olarak ifade ettigi, muslumanlarin tanimadigi bir adami peygamber olarak kabul edip, ona indirilmis oldugu iddia edilen kitaba inandiklari, yani semavi din olmak icin onceden belirlenmis butun kriterleri yerine getirdigi halde bu sekilde adlandirilmaz.

    ayni sekilde sikhism'de de tek tanri inanci mevcuttur. bu tanrinin elcileri olarak gurular tanimlanir ve kendilerinin takip ettikleri yazili kitaplar vardir. yine bu din de, semavi olarak adlandirilmaz.

    ordekler cogaltilabilir....

    nota bene: bu gorus, o dinlerin mesruiyeti hakkinda bir iddiada bulunmaz. sadece kriterler baz alindiginda ortaya cikan mantik hatasini gosterir.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap