110 entry daha
  • yönetmeni ari aster'in korku filminden ziyade bir ayrılık hikayesi olarak tanımladığı film. bir başka röpörtajında ise yetişkinler için bir peri masalı olarak tanımlıyor. kendisine öncelikle hassiktir ordan diyor, dün gece kaçan uykumun hesabını soruyor, ama aynı zamanda filmin güzelliği sebebiyle ellerinden de öpüyorum.

    --- detaylar, övgüler, sövgüler, ve tabi ki spoilerlar ---
    - her şeyden önce apaydınlık bir ortamda izleyiciyi bu kadar germeyi başarmak her baba yiğidin harcı değil. korku filmlerinin klasikleşmiş jumpscare sahneleri olmadan gerilim filmi yaptığı için ari aster'i ayakta alkışlıyorum.

    - film tam bir görsel şölendi. gelen misafirlerin 6'sından 5'i hakkın rahmetine kavuşmasa insanın ilk uçak biletiyle harga'ya gidesi geliyor.

    - foreshadowing, foreshadowing, foreshadowing. bunu güzel yapan filmlerin yeri bende ayrı. öncelikle filmde ne olacağı baştan sona filmin başında gösterilen resimde ayan beyan gözümüze sokuluyor. ilk kare dani'nin anne, baba, ve kardeşinin ölümü; ikinci kare dani ve christian'ın aralarının giderek açılması ve üstte sinsice dani’yi çizen pelle; üçüncü kare dani, christian, josh, mark, ve pelle’nin harga’ya gidişi; dördüncü karede intihar eden köy yaşlıları, ayı, ve midsommar şölenleri; son kare ise dans yarışması. ayrıca intihar eden iki yaşlıyı da hesaba kattığımızda resimde toplam 9 iskelet/ölü olduğunu görüyoruz.

    - christian'ın başına gelecekler de bir hayli gözümüze sokuluyor aslında. dani'nin odasında tacı olan kız ve ayı resmi. cristian'ın beklediği yerde duvardaki yanan ayı resmi. kasık kılı ve regl kanı ile erkeği bağlama ve hamile kalma büyüsünün anlatıldığı duvar resmi**. (dikkat ederseniz şölende christian'ın içeceği diğerlerinden daha kırmzımsı bir renkte. üstüne zaten yemeğinden kıl çıkıyor.) izleyiciler eşliğinde seks sahnesini tasvir eden duvar resmi.

    - filmin başlarında mark pelle'ye kızları gösterip "ne oynuyorlar?" diye soruyor. pelle "skin the fool"* diye cevap veriyor. bunun üzerine mark "o ne?" diye soruyor. çooook sahneler sonra aynı kız mark'ı "gel sana göstericem" diyerek masadan kaldırıyor ve derisini yüzmeye götürüyor. daha sonra mark'ın yüzülmüş derisi önce maske işlevi görüyor, sonra da soytarı kılığında korkuluğun yüzü olarak tapınağa bırakılıyor.

    - filmin en başında dani'nin annesiyle babasının odasında sarı çiçekten bir taç olduğu söyleniyor. ben bunu internette bulamadım, filmi izlerken de dikkatimi çekmedi. yine film malum ortamlara düşünce sonradan ss'ini eklerim. bu sahneden ötürü dani'nin ailesinin ölümünde pelle'nin parmağının olduğu ve dani'nin aslında çok önceden harga'ya gelmek için pelle tarafından seçildiği teorisi dolaşıyor. pelle'nin ailesinin de bir yangında ölmüş olması aile katliamının tarikata üye alımında standart bir prosedür olabileceğine işaret ediyor.

    - dani'nin doğumgünü yılın en uzun gününde ve dani 27 yaşına giriyor. pelle kültürlerinde yaşların mevsimlerle özdeşleştiğini açıklıyor ve yaz mevsiminin 18-36 yaşlarını kapsadığını söylüyor. dani tamı tamına midsommar yani.

    - çok hoşuma giden bir diğer detay: son derece istekli bir şekilde kurban olmak için gönüllü olan ingemar ve diğer elemanin son huzurlu bakışmaları sonrası alevlerle temas ediş anları oldu. bu ikili son ana kadar kendilerinden ve inançlarından çok eminlerdi. tapinak aleve verilmeden hemen once yedirildeki ağaç özü, inançları gereği korku ve acılarını yok etmeliydi. ancak iş gerçeğe bindiğinde o kendilerinden ve inançlarından emin tavırdan eser kalmadan, acı ve panik içerisinde öldüler.

    - hoşuma gitmeyen en büyük detay, christian'ın josh'un tek bir ayağını gömülü olarak görmesi, (filmdeki tek siyah tenli kişinin josh olduğunu ve josh'un bu sahneden az önce öldürülmüş olduğunu düşünürsek ayak josh'un olsa gerek) ancak josh'un cesedi tapınağa konulurken her iki ayağının da tastamam yerinde olması.

    - beni rahatsız eden diğer bir şey bu ritüelin her 90 yılda olmasına rağmen son 10-15 festivalin kraliçesinin nasıl fotoğrafının olduğuydu - ama buna sonradan mantıklı bir açıklama buldum. midsommar festivali her yıl yapılmasına rağmen 9 ruhun kurban edildiği büyük festival 90 yılda bir oluyormuş.

    - aklıma takılan ufak bir soru: eğer bu manyaklık 90 yılda bir oluyorsa bir sonraki 90. yıla gelene kadar 72 yaşına gelen köyün yaşlılarını yine öldürüyorlar mı? yoksa 72 yaşına bu festival esnasında denk gelen neneler ve dedeler mi ipsiz bungee jumping yapıyor?

    - pelle karakterini oynayan vilhelm blomgren'in oyunculuğunu donuk buldum.

    - oyunculuk demişken: daniciğim, florence pughçuğum sen nasıl güzel bir ilahsın? bu nasıl güzel rol yapmak, bu nasıl güzel ağlamak? sen böğürdükçe benim ciğerim parçalandı. dilerim bu sene çok ödüller toplarsın.

    - son olarak, dünden beri uykuya dalmakta sıkıntı çekiyorum ari aster. rüyanda seni eski sevgilin kovalasın e mi?
    --- detaylar, övgüler, sövgüler, ve tabi ki spoilerlar ---

    edit: mike beni andı, mike kim? mike'lar mark olacak. düzeltme için destroy everything'e teşekkürler.
519 entry daha
hesabın var mı? giriş yap