6 entry daha
  • etnometedoloji; gündelik hayatın ampirik incelenmesidir. bu sözlük tanımı. bir de ben kendim için tanım yapayım. bence sosyolojiyi eğlenceli kılan yöntem. çünkü çoğu sosyal bilimci; savaş, suç, toplumsal değişme, terör gibi makro ölçekli sosyal meselelerle ilgilenirken insanları bir arada tutan gündelik pratikler, rutinlerle pek bakan yoktu. varsa yoksa büyük resim muhabbeti dönüyordu. bu yüzden birey* kaybolup gidiyordu.

    canım harold garfinkel de "büyük resim"den oldukça sıkılmış olacak ki sosyolojiye etnometodoloji kazandırdı. bu yöntemle birlikte insanların gündelik hayatta yapıp ettikleri, bireyin dış dünyayı nasıl anlamlandırdığı/açıkladığı, diğerleriyle iletişimdeyken hangi davranışları neden sergilediği incelenmeye başlandı. kısacası etnometedolojiyle beraber; bireyin pasif bir özne olarak değil, sosyal meselelere yön veren, meseleleri yeniden pekiştiren ya da değiştirme gücü olan aktif bir özne olarak kabul edilmeye başlandı.

    bir örnek verelim; mervelere*ders çalışmaya gidecek pelinsu'nun babasını ikna etmek için şirinleşme çabaları nedeniyle tizliği giderek artan ses tonu, ailesine bağlı minnoş bir kız olduğunu göstermek için sunduğu beden dili, söylediği sözler vs. sosyolojide etnometedolojiyle beraber anlam kazanmıştır. yani etnometodolojiyle beraber pelinsu'nun yukarıda saydığımız mikro eylemlerinden aile yapısı, ebeveyn- çocuk ilişkisi, kadın-erkek rolleri, ergenlik, akran modeli gibi geniş kapsamlı sosyolojik tespitler yapabiliriz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap