1 entry daha
  • bir karadeliğin içindeki şeye tekillik adını veriyor astrofizikçiler. bir karadelik, müthiş bir kütle ve onun tarafından yaratılan müthiş bir çekim gücünden oluşuyor. çekim öyle güçlü ki, ışık fotonlarının dışarı çıkmasına bile izin vermiyor, yani karadelikteki yerçekimi gücü ışık hızından bile fazla. bu gücün hâlâ geçerliğini koruduğu uzaydaki son noktadan bir adım önceye 'olay ufku' deniyor. çünkü karadeliğin sınırlarının dışında hala zaman var ama 'olay ufku' aşıldığında 'tekillik' başlıyor, çünkü bilinen fizik kanunları anlamını yitiriyor, zaman duruyor vs.
    (burayı çaldım, fizikten anlayacak kadar beynim yok, ama bu tarifi anlatacağım kavrama bağlayacak kadar var, merak eden detay için aslen bi astrofizik deyimi olan singularity tanımına bakabilir).

    şimdi bunun teknolojiye ve gelecekbilime bağlantısı şöyle oluyor: bilgi teknolojisi her geçen gün deli gibi gelişiyor, mevcut tüm teknolojiler de bilgi teknolojisine dönüşüyor. teknolojik gelişimin hızı öyle fazla ki etkilerinin de o derece çarpıcı olacağı açık. insan yaşamının geri dönüşü olmayan bi değişime uğrayacağı da kesin. hızlanmayla ilgili tüm hadiseler tekilliğe bağlanıyor sonuçta. son yılların sürekli sorulan sorusu bu: bu hızlanma, teknolojik ilerleme, değişim vs devam ederse ne halt edecez, ne sonuç çıkar bundan? sorunun cevabı tekilliğe geliyor. aynen karadelik oluşumundaki gibi anlamsız bi hıza ulaşılacak sonuçta, ve tekillik başlayacak. ondan sonrası için tahmin yok, yürütülemiyor, "tahmin edilemez" kararı verilmiş, çıkılmış. bu tahmin edilemeyen hadisenin zamanı hesaplara göre 2035. yani 32 yıl sonra, öyle bi noktaya gelinecek ki tekillik başlayacak.

    amcanın biri * tekillik yakınımızda * konulu kitabında iletişim, internet, beyin tarama ve biyolojik teknolojiler gibi farklı bilim dallarındaki aşırı hızlı gelişmeleri grafiklerle falan anlatmış. 20-30 yıl öncesinin ilerleme hızıyla şimdilerinkini karşılaştırmış falan. detaylar vermiş vs. ama sonuçta tüm bunların söylediği şey aynı: teknolojik değişim hızı aynı zamanda paradigma değişim hızını da getiriyor. insanların dünyayı, hayatı algılama şeklini de aynen etkiliyor. ve araştırmalar bu hızın son on yılda bir önceki on yılın iki katı arttığını gösteriyor. bilgi teknolojisi alanında güç her yıl ikiye katlanıyor. bu da gelişmenin 10 yılda bine, 20 yılda milyona katlanacağı anlamına geliyor. 2035te aşmış olacak yani.

    her ne kadar uzmanlar tam olarak şu olacak bu olacak diyemese de, bazı spesifik detaylar gözönünde bulundurularak bi takım tahminler yürütüyorlar. "vericilerin yaydığı sinyallerden çıldıracak insanlar" diyenler var. hatta bundan kendini korumanın yolunun ibadet ve imandan geçeceğini söyleyenler de var. bir bilinmeyen bu kısaca. bindik bi alamete, gidiyoruz kıyamete.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap