6 entry daha
  • o kadar da iç savaş değildir. biraz proxy(devletlerin biz savaşmayalım kendi aramızda başka devlet üstünde 2 farklı grubu destekleyelim onlar savaşsın hem bir yorulmamış oluruz dediği savaş turu) savaşdır. şimdi tarafları yazıyorum.
    sağ köşede(yani aslında doğu) zamanında kadafinin kovuması ile amerikaya sığınan bir generalin liderliğinde ülkenin nerdeyse tamamını ele geçirmiş tobruk hükümeti var ama birleşmiş milletler ve diğer ülkelerce tanınmıyorlar. bunlar dinci örgütleri ayıklamış vs olduğundan pozitifde karşılanıyor biraz. destekleyen ülkeler
    suudi arabistan
    mısır
    birleşik arap emirlikleri
    rusya
    fransa
    sol köşede başkenti elinde bulunduran diğer ülkelerce tanınan trablusgarp hükümeti. ülkenin az bir kısmı ellerinde. nerdeyse başkentde gidiyordu tabi mısırın vs suudların silahıyla parasıyla kolay. türkiye kirpi zırhlı aracı drone fln göndermişte savaş kendi lehlerine geri döndü biraz. destekleyiciler muslim brotherhood destecileri bilmiyorum bu hukumetde muslim brotherhooddan mı ama olayın dinle fln alakası yok karşı tarafta suudiler var misal. destekleyici ülkeler
    türkiye
    katar
    sudan
    italya

    bu savaşta taraf olduğumuzdan 6 türk yakalanmıştıda türkiye savaş ilanıyla tehdit etti karşı tarafta hemen bıraktı. ama rahatca libya hava sahası libya sularını kullanamıyoruzdur.
    bir de karşı taraf sanki daha güçlü gibi geldi türkiyenin tarafta bir türkiye var sağlam katar az biraz belki para gönderir sudan pek bir şey beklenemez yeni darbe oldu diye hatırlıyorum orda italyada elini taşın altına sokmaz anca kendi ülkesine mülteci gelmesin onun derdinde. türkiyenin ekonomisi teklese desteğini çekse bitti işte trablus hukumeti. karşı tarafta mısır var kara sınırı olan suudlarda biraz para ateşlese rusya teknolojisi zaten piyasada olan. fransada yancıdır tahminim.

    olay bize uzak olduğundan biraz oyun gibi anlatsamda insanlar ölüyor hoş değil tabi un silah ambargosu dediysede(ki keşke uygulansa ve kimse karışmasa) arabların silah desteği ile tobruk hükümeti çok güçlenmişti bizimkilerde dengeleme amaçlı silah verdiklerini söylüyor trablus hükümetine. savaş şimdilik sürümcemede gibi gözüküyor.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap