8 entry daha
  • sanldiginin aksine yag asidi degil zincirinde 3. karbonunda bag olan yag asitlerinin genel ismidir. bunun kardesi omega-6'dir.

    omega-3 ve 6 esansiyel yağlardir yani insan vucudu tarafından sentezlenemeyen yağlar. bunların bu şekilde adlandırılmaları tamamen kimyasal sebeplerden. omega-3 yağlar sunlardir: alpha-linolenic acid (18:3; ala), eicosapentaenoic acid (20:5; epa), and docosahexaenoic acid (22:6; dha). omega 6'lar ise: linoleic acid (18:2) ve arachidonic acid (20:4) (parantez icindeki ilk sayilar yag asidindeki karbon sayisini ikinci sayilar da cift bag miktarini vermektedir)

    omega-3 yağ asitleri yağlı balık, algea, keten tohumunda filan bulunuyor. esasinda balik sentezledigi icin degil yosunlarda bolca bulundugundan dolayi balikta bulunmakta. ketende biraz omega-6 da var. omega-6 ise daha kolay bulunabiliyor gıdalarda: tahıl, yumurta ve kümes hayvanları ve ayrica bitki yağlarında (ve tabi bitki yağlarından yapılan margarinlerde-ki bunu sanki bişi yapmışlar gibi pazarlıyorlar margarinciler) .

    omega-3 ve 6'nın tüketilme miktarları önemli çünkü aşırı omega-6 alımının omega-3 yararını baltaladığı belirtilmiş. bir çok kaynak oran vermiş ve bu oranlar birbirini tutmuyor. dünya sağlık örgütü her 5-10 gram omega-6'ya karşılık 1 gram omega-3 tüketilmesini tavsiye etmiş.

    bi de omega-9 var ama o vucutta sentezlenebildiği için esansiyel değil. iki tane omega-9 yağ asidi var onlar da erucic asit ve oleik asit. oleik asit malum zeytinyağından en fazla bulunan yağ asidi. erucic asit ise kimi ülkelerde gıdalarda yüksek miktarlarda bulunması istenmeyen ve örneğin hardal tohumunda bulunan bir yağ asidi.

    (bkz: omega 6)
    (bkz: omega 9)
190 entry daha
hesabın var mı? giriş yap