16 entry daha
  • doneminin alternatif muzigi olarak nitelendirilen rock'n'roll un kendi icinde ki ilk alternatif varolusudur. velvet underground sayesindedir ki rock muzik kendine farkli acilimlar yaratmayi basarmis, hippi hareketinin otesine gecmiştir. ileride rock muzikten dogacak olan punk, new wave gibi akimlarin dogması velvet underground un spermleri sayesinde olmustur.

    grubun en guzel ask sarkilari bile * * insanlar arasindaki uzakliklar, 'oteki'nin gizemine dahil olamamak hakkindadir. sarkilarinda bahsi gecen uyusturucu ne goruntu bombardimani yaratan asit, ne de partilerdeki 'yanındakine gecir' geyiginin sorumlusu olan esrardir; bu kisiyi, digerlerinden butunuyle yalitan eroindir. grubun muzigi sevgilisinin elini tutmak isteyen cocuk hakkinda degil, nihilizm hakkindadir.

    elbette the beatles olsun, the rolling stones olsun artik 'seni seviyorum' lu sarkilar yapmaktan vazgecmisler, toplumun alisik olmadigi konulari simgesel ya da ustu kapali sekilde vermeye başlamislardir. lsd ye john lennon tarafindan ithaf edilen ''l''ucy in the ''s''ky with ''d''iamonds gibi -ki bu gonderme bile hic bir zaman lennon tarafindan kabul edilmemistir; gunahı boynuna- sarkilar da vardir. ama velvet underground bilincli edepsizlikleri, cirkinligin icinde guzellik gorme kavrayislari ve sarki sozleri ile tum bunlardan farkli ve resmen sok ediciydi. 'cicek gücü' doneminde, siddet ve umutsuzluktan ustu kapali sozler kullanmadan bahsettiler. hem sozleri hem de muzikleri acisindan sarkilari, modern sehir yasaminin canliligini ve yikiciligini yansitir.

    uyusturucu lennon icin kafa acici, ilham verici bir maddeyken, lou reed in karisi ve yasami olmustur.
    ''heroin
    gonna be the death of me
    heroin
    it's my wife and it's my life''

    lou reed in new wave uzerindeki etkisi, velvet underground un sarki sozlerinde uyusturucu, sapkin seks ve intihari, müziginde ise ofkeli bir kaosu tercih etmesiyle baslar. sister ray ve heroin gibi esin verici mihenk taslari olmadan punk in ortaya cikmasi da imkansizdi.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap