3 entry daha
  • yakın dostu, edebiyatçı genç plinius tarafından imparator trajanus 'a övülen [epistulae, liber 10, 94] roma'nın 12 imparatorunun biyografisini yazan edebi kişilik. okulda bir dönemdir ilgi alanım olan bu şahsiyetle alakalı madem plinius 'tan alıntı yaptım, söz konusu mektubu ve imparatorun plinius'a cevabını ekşi sözlük okurlarına bir güzel sunayım;

    plinius 'un mektubu:

    "efendim, çok açık sözlü, çok dürüst, çok bilgili insan svetonius tranquillus'u davranışlarını ve çalışmalarını uzun zamandan bu yana izlemiş olarak yakın çevreme kattım ve yakından tanıdıkça daha çok sevmeye başladım. iki neden onun üç çocuk yasasından yararlanmasını gerekli kılıyor: [augustus 'tan beri başlayarak, aile yaşamını düzenlemeye yönelik yasalar, zengin aileler arasında evliliği ve geniş aileler oluşturmaya teşvik edici niteliktedir. i.s. 9 yılında çıkan bir yasa - lex iulia et papia poppaea- üç çocuklu babalara bazı ayrıcalıklar sağlayan maddeler eklenerek genişletildi. -ius trium liberorum- bu yasa çerçevesinde, yapay bir hakla, bazı çocuksuz, özgür doğumlu romalı yurttaşlar da bu ayrıcalıktan yararlanmışlar. trajanus bu hakkı bizzat plinius 'a da tanımıştır. plinius, epistulae, 2.3, 7.16] dostlarının iyi yargılarını hak etmesi yanında pek az mutlu bir evliliği var ve kötü talihin geri çevirdiğini benim aracılığımla ve senin iyilikseverliğin sayesinde elde etmeyi umut ediyor. efendim, ne kadar büyük bir lütuf istediğimi biliyorum ancak tüm isteklerimde hoşgörünü gördüğüm senden bunu talep ediyorum. [gerçekten de plinius istekleri için imparator trajanus 'u mektuplarıyla bezdirmiştir, diyebiliriz.] bundan öte, sıradan bir istek olsaydı, uzakta olduğum halde, bunu istemeyeceğime bakarak konunun ne kadar çok üstünde durduğumu anlayabilirsin."

    trajanus 'un plinius'a cevabı:

    "çok aziz secundus'um, toplantıların çok seçkin safları önünde benim için yeterli olacağını açıkladığım o sayıyı aşmadığımı senatoda bile bildirmekte olduğuma göre, bu tür lütufları ne kadar az ihsan ettiğimi aklından çıkarma. yine de, isteğini onayladım ve svetonius tranquillus 'a, olağan koşullar doğrultusunda, üç çocuk hakkını tanıdığımın kayıtlara geçirilmesini emrettim."

    kaynak:
    genç plinius 'un anadolu mektupları
    (plinius, epistulae, 10. kitap) (sf. 65)
    çev: çiğdem dürüşken - erendiz özbayoğlu
    yky
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap