3 entry daha
  • karaciğerde glikoneogenezi,glikojen deposunu artırır.beyin ve kalp dışı dokularda ise glikoz kullanımını azaltır.diabetojeniktir yani.
    gk yokluğunda aç kalınırsa hipoglisemi ve ani kollaps gelişebilir.

    karaciğer hariç protein sentezini azaltır,kataboliktir.kc de ise protein yapımını artırır.böylece afr,plazma pr yapımı artar.onkotik basınç devamlılığı sağlanır.ama kaslar zayıf ve güçsüz ;immun fonksiyonsa baskılanmıştır.

    yağ dokudan yağ asidini mobilize eder.enerji kaynağı olarak kullanımını artırır.ama yağları yüz,ense ,göğüs gibi yerlere toplar.bunu reaktif olarak insülin salınması ile yapar.bu bölgelerde insulinin sözü geçerken kortizolse kalan bölgelerde lipoliz yapar.

    aslında kortizol plazmada hem glikoz,hem aminoasit,hem de serbest yağ asitleri ve keton cisimlerinin konsantrasyonunu artırır.
    kastan aminoasidi,yağ dokudan yağ asidini mobilize etme işini fazla abartırsa zayıf kas zayıf immunite buffalo hörgücü strialarla ile karakterize (bkz: cushing sendromu) na çevirebilir kişiyi.

    gk almayan yetmezlikli bir hastaya yapılan glikoz infüzyonu yüksek ateşe neden olur.(glikoz ateşi) bunu kollaps ve ölüm takip eder.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap