9 entry daha
  • yüzyıllarca bu ülkenin başında bulunmuş hanedandır osmanoğulları...
    artık imparatorluk dönemi bitmiş,cumhuriyet dönemi başlamıştır,onlar tahtlarını kaybetmiş ve sürgüne gitmişlerdir.onlara sövmek cumhuriyeti güçlendirmeyeceği gibi onlara saygı duymak da gerici yada panislamist ya da türkçü olduğunuzu göstermez.
    kalbi her daim solda atan,milliyetçilikten nefret eden ve bütün dinlere aynı uzaklıkta olan bu satırların yazarı da,bu hanedana saygı göstermek gerektiğini düşünmektedir.
    çünkü onlara saygısızlık etmek sadece şu ya da bu aileye saygısızlık etmek değildir kanaatimce.tarihin bir dönemini,epey uzun -ve kesinlikle homojen olmayan- bir dönemini de çöp kutusuna fırlatmak,yok saymaktır.kısacası osmanoğlu ailesini reddetmek osmanlı imparatorluğunu da reddetmektir.
    tarih hep devam eder,eğer bugün bir türkiye solundan bahsedebiliyorsak bunda onun eklemlendiği/eklemlenmesi gereken bir geleneğin de büyük payı vardır.avram benaroya ya da dimitri vlahof ya da baha tevfik olmasaydı bu düşünce ve eylem geleneği nasıl olurdu?işte bunlar da imparatorluk devrinde yaşamış insanlar,muhalif de olsalar solcu da olsalar bir şekilde o dönemin,o imparatorluğun çocukları.hanedanı ve onların şahsında imparatorluk dönemini reddetmek bir anlamda bu geleneği de reddetmektir.aynı mesele bir liberal için de sözgelimi prens sabahattin'e,cavit bey'e,sakızlı ohannes paşa'ya bağlanan bir geleneği reddetmek tehlikesini getirir ki,buradan da şunun şurasında 80 sene önce ki bir dönemi yok saymanın,karalamanın siyasi düşüncemizi de ne denli derinlik yoksunu bırakabileceğini anlarız.
    osmanoğlu ailesine saygı duymak ya da duymamak...bu sadece bir sembol,bir örnek kanaatimce.neticede 1923'ten önceki her şeyi reddetmek,hatta tarihe sövmek kolaycı bir hoyratlıktan daha fazlası değil.
    nihayetinde bunca yüzyıl bu memleketi yönetmiş bir hanedana biraz saygı duymak gerekir sadece...tabii ki onlar da eleştirilebilir,kıyasıya tenkit edilebilir ama lütfen biraz saygılı bir üslupla...

    kanımca türkiye solcuları da tahtını ve tacını uzun yıllar önce kaybetmiş insanlara söveceklerine,biraz da bu ülkede rumların,ermenilerin,yahudilerin neler çektiğini,kürt sorununu,mustafa suphi'yi kurcalasınlar.çok daha önemli meseleler var bence hanedan-ı ali osman'a sövmeden önce...
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap