8 entry daha
  • *d'alembert ile diderot arasında konuşma (denis diderot & jean le rond d'alembert),
    *d'alembert'in rüyası / varlıkların başlangıcı üzerine konuşma (jean le rond d'alembert & julie de lespinasse & théophile de bordeu),
    *geçen konuşmanın sonu (julie de lespinasse & théophile de bordeu),
    *barthelemy ile diderot arasında konuşma (denis diderot & jean-jacques barthelemy) ve
    *bir filozof ile la marechale arasında konuşma (denis diderot & madame la marechale)

    adında beş ana bölümden oluşan, ve sonuna da maddeler halinde kronolojik olarak "diderot'un hayatı"nın iliştirildiği kitap.

    denis diderot'un ne kadar zeki ve ne kadar çağının ötesinde bir düşünür olduğunu gözler önüne seren, dönemin aydınlanma düşünürlerinin birbirleriyle zihinsel etkileşimlerinden çok çarpıcı örnekler sunan, muazzam diyaloglar, detaylar, alt metinler, çıkarımlar içeren ve ciddi şekilde ufuk açan bir kitap olduğunu söyleyebilirim. özellikle taraflardan birinin diderot olduğu diyaloglarda kendisinin romantizminden, panteizminden, ahlak anlayışının faydacılığından kesitler bulmak, düşüncelerini ve felsefi çizgisini savunmada ne denli baskın ve tutarlı bir yapısı olduğunu gözlemlemek mümkün oluyor.

    epeyce bir süredir başucu eserlerimden. arada açıp yalnızca içindeki herhangi bir diyalogun herhangi bir kesitini okumak dahi hayata dair, varlığa, oluşa, insana dair birçok şeyi daha geniş, daha sağlam ve çok daha derinlikli bir perspektiften yorumlayabilmenize katkı sağlıyor. bir üst entryde de belirtilmiş olduğu üzere, şiddetle tavsiyedir felsefe meraklılarına.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap