2 entry daha
  • henuz almati'deki 4.ayima gelmeme ragmen biraz acalim ordan gorundugu gibi degil kazakistan.

    mesela nufusun %40'i rus %45"i kazak gerisi alman, uygur, yakutsk, ozbek vs.2002ye girilirken prezident(nursultan) 1 dakika kazakcha 10 dakika ruscha konushtu (burda adet yeni yila, bashkanin tv konushmasiyla girmek! dushunsene ahmet necdet sezer tum tv kanallarinda ayni anda 12ye geri sayiyor halk coshuyor falan). herkes ruscha konushuyor kazaklarin chogu kazakchayi bilmiyor dahi, bilenler de konushmaya utaniyor kazakchayi. chunku kazakcha konushmak gayri medenilik, koyluluk gibi empoze edilmish.

    bazi kelimeler turkche-kazakcha ayni, ama onemli bir noktayi atlamish anlamlari farkli:
    maskara bizdeki kuma demek, misafir bizdeki gariban demek turkcheyi dikkatli konushmak lazim karshindakine hakaret edebilirsin bilmeden.

    ha bir de klan olayi var. burda 300 den fazla klan var. bizim ashiretlere benziyor ama daha medeni. mesela kendi klanindan yedi gobekten kimseyle evlenemiyorsun. boyle olunca irk bir karishmish bir guzelleshmish. burda chekik gozlu uzun bacakli bir huriler var shoyle boyle degil.
    yashayish olarak da turklere pek benzemiyorlar kazakh-rus herkes dut gibi olana kadar ichiyor, pek deger meger yok kim kimi yakalarsa orda dudukluyor oyle bizdeki gibi ya benimsin ya topragin psikolojisi kimsede yok. "olmuyor mu guzelim hadi eyvallah" diyorlar direk chunku dishi kitligi yok herkes rahat, gevshek.

    tarihi veya shu anki durumu karishik falan degil. herkes rusun yedigi haltlari biliyor, ama bash uchlarinda halen bir dev olarak oturuyor ve etkisini de kimse kolay kolay silemez. 2 ay evvel tum memurlara % 50 dolar uzerinden zam yapildi. vergi oranlari dushuruldu. hem ekonomisi hem de siyasi istikrari gayet saglam. burda kimse kriz falan hissetmiyor.

    yabanci yatirimciya kendilerini bizim gibi sunmamish bir ulke burasi (gelin mikin bizi psikolojisi). hichbir tuketiciyi koruma kanunundan fedakarlik etmeden tum yabanci yatirimciya shartlarini kabul ettiriyor. oyle kordugum olmush bir shey yok ortalikta, ancak hizla buyuyen bir ekonomi fazla veren bir butche ve akin eden amerikali yatirimci var. bir de bizimkiler uyansa.
794 entry daha
hesabın var mı? giriş yap