9 entry daha
  • 1891 istanbul doğumlu,tarihçi,siyaset ve devlet adamı.
    sırasıyla milli mücadele döneminde yer almış,lozan'da ısmet ınönü ile birlikte olan kafilede musavir kadrosunda bulunmuş,iki kez cumhurbaşkanlığı sekreterliği görevini ifa etmiş,kabil büyükelçiliği yapmış,daha sonra manisa milletvekili seçilmiş,ıstanbul ve ankara üniversitesi'nde tarih ve inkilap dersleri vermiş,milli eğitim bakanı olmuş,atatürk'ün ölümünden sonra ki yeni cumhurbaşkanı seçiminde ise inönü için ret oyu kullanan tek isim olmuştur.
    ilerleyen dönemde demokrat parti'den tekrar vekil olarak seçilmiş ve gelen bir soru onergesine yaptığı açıklamalar ile beni kendisine hayran bırakmıştır, din eğitiminin modern türkiye'nin geleceği için tehlikeli olabileceğini,
    ilkokullarda verilen din eğitiminin yeterli olduğunu, ortaokullarda okutulan yurt
    bilgisi dersleri ile din derslerinin çelişeceğini, türkiye'de bazı yurttaşların inançlarının müslümanlarınkine uymadığını bu nedenle vicdan hürriyetinin zedeleneceğini ve bu faaliyetin atatürk'ün çizdiği ışıklı yoldan açıktan açığa ayrılmayı yansıttığını dile getirmiştir.
    öz türkçe aşığı birisidir,dinin ve kuran dilinin türkçeye çevrilmesi için caba sarf etmiştir,kendi deyimiyle yabancı sözcükler kullanmak yerine daha önce hiç kullanmadığı bir türkçe kelimeyi bilmek ve kullanmak onu hep mutlu etmiştir,yükselmenin şartının öz türkçe'ye geçiş ile olacağını savunmuştur.
    tarihçi yönü ile döneme ışık tutmuş bir isim,hangisini saysam eksik kalır,gerek osmanlı dönemine ait yakın tarih bakışı,gerek hindistan tarihi ile alakalı tüm perdeleri kaldıran evrensel tarih anlayışı ile tarihe damga vurmuş bir isimdir.
    atatürk ile alakalı çok güzel sözler söylemiş,onun ileri görüşlü bir dahi olduğunu gerek kitaplarında gerek dergi yazılarında bir çok kez belirtmiştir.
    türk inkılabı tarihi adlı eseri yazdığı sırada ara verip,atatürk hayatı ve eseri adlı kitabı yazmaya başlamış bunun sebebi ise -atatürk'ün yakın çevresinde bulunan kişilerin birer birer hayatını kaybettiğini,ve gelecek kuşakların bu işi daha zor yapacakları- düşüncesinden çıkmaktadır.
    eser ile alakalı söylemek istediğim,yusuf hoca atatürk'ün daha çok siyasi ve düşüncelerini ele almış askeri yönüne hiç değinmemiştir,kendisi de bunu belirtmiş ve askeri yaşantısını anlatmayı asker kökenli silah arkadaşlarının yapmasının daha doğru olacağını ifade etmiştir.(ceketin düğmelerini ilikleyip ayakta alkışlanması gereken bir cümle bu)
    ordinaryus profesör yusuf hikmet bayur hakkında en önemli bilgilerden biri ise,nutuk'un yazımında atatürk'ün yanından ayrılmaması ve en büyük yardımcılarından birisi olduğu gerçeğidir.
    saygı ve özlemle.
    ufak bir anekdot,ismet inönü'ye mecliste oy kullanmadığına dair iddia için,kaynak olarak -ne kadar gerçekçi bir kaynaktır bilinmez- gösterebileceğim nokta türkiye diyanet vakfı-islam ansiklopedisi-282'dir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap