1 entry daha
  • ebeveynsel yatırım teorisi, türün iki cinsiyetinin de yeni bir birey üretmek için üstlendikleri maliyetin o türün fiziki özelliklerini ve psikolojisini nasıl etkilediğini açıklar. der ki, bir doğuma daha fazla yatırım yapan cinsiyet daha seçici olur, daha az yatırım yapan cisiyet ise fiziki olarak daha iri olmakla beraber daha saldırgan olur.

    insanlarda üremek erkek için bir kaç saatlik iş iken bunun maliyeti kadın için çok büyüktür, o sebeple erkek dişileri etkilemek için ve diğer erkeklerle de rekabet edebilmek için fiziki olarak ortalama %15 daha cüsseli psikolojik olarak ise daha agresif ve şiddete dönük hatta daha acımasız olmaktadır. keza tavuk ve horoz da aklıma gelen bir örnek dişinin maliyetinin daha fazla olduğu duruma örnek olarak.

    bazı yılan türlerinde ise dişi döllenmiş yumurtaları dışarıya bırakır ve erkek o yumurtaları alıp kan dolaşımında saklar. burada erkeğin maliyeti daha fazladır ve tahmin edileceği gibi bu tür yılanların dişileri arasında çok ciddi bir rekabet bulunur ve bu rekabet dişi yılanları erkeklere oranla daha iri ve daha saldırgandır.

    dişi ve erkeğin aynı oranda yatırım yaptığı türlerde ise dişi ve erkek arsında bir simetri gözlemlenir. buna bi kaç örnek vardı fakat şuan aklıma gelmiyor geldiğinde editlerim..
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap