3 entry daha
  • ademler ve havvalar'ı odağa yerleştirmek gibi bir profile sahip bir film gibi gözükse bile, alternatif olarak, yerleşim yerinin sosyal hayatı şekillendirme gücünü izleyicisini hayretler içinde bırakarak gösterebilen bir filmdir de.
    bu bahsini ettiğim gücün başarıyla sergilenmiş olması bir anlamda yönetmen abi ve yapımcı tayfanın eseridir. ancak aslında birazcık da izleyicinin (hem genel sinema izleyicisi hem de özelde bu filmi izleyen izleyici kastedilmektedir) şehirli karakterinden kaynaklanır. tamamen farklı bir sosyal yapılanmanın içinde yetişmiş izleyici bunun gibi bir filmi izlediği zaman pek tabi ki kasabanın niçin bir şehir olma yolunda sancısız evrilemediğini sorgular ve kasabayla stereotipik köy imajı arasına kalın çizgiler çeker zihninde. bahsettiğim izleyici tarafından köyün o her daim nostaljik yanı, sıcaklığı, yakınlığı, organik ilişkileri ne kadar çekici bulunursa, kasaba da bir o kadar ürpertir, kimliksiz bulunur.
    ayrıca yine kasabaların genel-geçer kapalılık/sıkışmışlık durumlarından faydalanıp başarıyla yansıtmıştır 50leri bu film. 1971 yapımı olduğuna inanmak çok güçtür.
    filmle ilgili diğer notlarımız da şunlar olsun:
    1) cybill sheperd şahsi kanaatimce çok iyi bir şıllık performansı sergilemiştir. (bkz: gözlerin ah o güzel gözlerin)
    2) film boyunca lanet olası ktrn isimli radyo istasyonunun sesi neredeyse hiç kesilmez. sürekli country eseler pompalar, bir yerden sonra film hatrına dinlediğiniz müziği tipik soundtrack havasında değil de 7/24 kasabanın her mülki köşesinde**** çalan aynı boktan radyodan duyuyor olmak düşüncesi bunaltıcıdır.
    3) filmin esas oğlanlarından timothy bottoms şaşırtıcı derecede g. w. bush'a benzemektedir, yine de onun kadar ebleh değildir. bu cümleye bağlı kalmak kaydıyla birinci tesadüfümüze göre filmin geçtiği anarene isimli kasaba teksas eyaletine bağlı bir alelade bir kasabadır; ikinci tesadüf ise bu timothy bottoms kişisinin beyaz saray erkanını hicvetmek üzere çekilmiş that s my bush isimli dizide g. w. bush'u canlandırmış olmasıdır. (bkz: ne tesadüf)
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap