4 entry daha
  • bülent ersoy'un cinsel kimlik bunalımı ve ülkemizde homofobi üzerine kurulu 1980 türker inanoğlu yapımı orhan aksoy sinema filmi.
    eşcinsel kimliğini bir kız gibi büyütülmesine, babasının attığı tek tokada ve benzeri sebeplere bağlayan bülent ersoy'un haliyle kendisinin bile eşcinsel kimliğini kabullenemeyip erkeklik ve kadınlık arasında bir tercihe zorlandığını anlatır.

    çarpıcı bir sahnesi şöyledir:
    sokakta bir çocuk tam bir kadın kılığındaki ünlü şarkıcıyı görür ve annesine sorar: "anne bülent ersoy erkek mi kadın mı?" bülent bunu üzerine birden krize girer, doğruca psikiatra gider:
    "kurtarın beni doktor bey, ben kadın mıyım erkek mi? diye haykırır"
    doktor*: "sakin olun bülent bey, bana çocukluğunuzdan başlayarak herşeyi anlatın" der. bülent çocukluğuna döner. çocukluk aşkı aslı'yı anlatır. üstelik doktor da ona aslı'ya dönmesini önerir.

    oysa yine hikaye'nin içinde bir de "orhan" vardır ve bülent'in bir eşcinsel olarak ona ilgi duyduğu açıktır. hatta aşkına karşılık alamadığından hadise çıkarıp hapse bile girer. olaylar gelişmez. tam tersi bir kısır döngüye girer. arkadaş müsfeddesi murat, aslında kendisi aslı'ya aşık olduğu için bülent'i bir kalemde silkip atar. üstelik "aslı'yı bir erkek olarak mutlu edemeyeceğini", "kimsenin onu bir erkek olarak görmediğini", "asla bir erkek olamayacağını" yüzüne vurarak onu aşağıladığında, bülent, "haklısın" diyerek özür diler. davranışları giyim tarzı ve özel yaşamıyla onu toplumun yüz karası bir şerefsiz olarak suçlayan ve "çek git evimden yoksa beni katil edersin" diyerek eşcinselliği cinayetle temizlenebilecek bir namus meselesi olarak gören babasının "belki de haklı" olduğunu söyler. sonuç olarak filmde bülent ersoy'un sanatçı kimliği, bir insan olarak kimliği ve cinsel kimliği birbiri içerisine girip bulamaç olur.

    "erkekçe davranmak",
    "kılık kıyafetine şekil vermek",
    "ya kadın ya erkek olmak",
    " (ibnelik yepmadan) onurlu bir insan olarak yaşamak",
    "cemiyetimize ters gelen davranışlar."
    "kendinin ne olduğunu bilememek" gibi söylemler, bülent'in erkek hakim toplumun o günkü erkek hakim feodal faşizan değerleri altında nesıl ezildiğini gözler önüne sermesi adına oldukça ilginçtir. aslında filmin arkaplanında 1980 darbesi ve darbeci generallerin bülent ersoy'a koyduğu sahne yasağı vardır. ersoy'un bu filmi, askeri rejimin dayattığı değerleri kabullenmek ve bir nevi ordudan özür dilemek adına çekmiş olduğunu hissetmek ilginç olduğu kadar da acı vericidir.

    (yıllar sonra gelen edit: bugün de eşcinselliği hastalık olarak gören bakanların varlığını düşündükçe türkiye'de rejimin el değiştirse de, devletin eşcinsele bakışının değişmediğini söylemek zor değil)

    http://www.4x10.com/film.asp?id=10351
    ersoy filmografisi hakkında nur çintay a. yazısı için bkz:
    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=156763
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap