3 entry daha
  • kendisinin bauhaus yıllarına ait detaylara birçok kaynaktan ulaşmak mümkün olacaktır. bauhaus'tan ayrıldığı savaş rüzgarlarının kuzeyden esip burun dondurduğu yıllara kabaca değinmek gerekirse:

    savaşın kaçınılmaz bir hale gelmesi ile beraber gropius okul kapanmadan bauhaus’tan ayrıldı ve berlin’de tek başına çalışmaya geri döndü. nasyonel sosyalistlerin “ring”i “musevi-bolşevik” mimarlar topluluğu, “bauhaus”u da “marksizm’in kilisesi” olarak nitelendirdiği bir ortamda, kendisine gelebilecek saldırılardan çekinen gropius, almanya’yı terk etmek zorunda bırakıldı ve 1934 yılında ingiltere’ye gitti. 1934-37 yılları arasında maxwell fry ile ortak bir büroda çalıştı. gropius ingiltere’de iken gustav mahler ve oskar kokoschka’nın ardından kavuşabildiği eski aşkı alma mahler werfel’den olan çocuğu manon gropius 17 yaşında hayatını kaybetti.
    1937’de ingiltere’den amerika’ya göç ederek cambridge’e yerleşti ve harvard üniversitesi tasarım okulu’nda mimarlık profesörü oldu. bir sene sonra cambridge’de kendi mimarlık bürosunu açtı. 1938-41 yılları arasında marcel breuer ile bir dizi ev üzerine çalıştı ve 1945’te takım çalışmasına olan inancının vücut bulduğu genç mimarlardan oluşan “the architect’s collaborative” (tac) adlı tasarım ekibini kurdu. bu ekibin ilk projesi harward üniversitesi öğrenci merkezi 1948-50 yılları arasında inşa edildi. savaş sonrası yıllarda ülkesi almanya için de projelere imza atan gropius 1955-57 yılları arasında batı berlin’deki mimarlık sergisinde hansaviertel için bir konut projesi geliştirdi. 1960 yılında batı berlin’de “gropiusstadt” (gropius şehri) yapılmaya başlandı. yıllardan 1969 aylardan temmuz günlerden 5 iken boston’da öldü.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap